You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Индийска сватба: Традиции и обичаи, които гледаме по сериалите

Индийска сватба: Традиции и обичаи, които гледаме по сериалите

Всяка индийска сватба се подчинява на канони, неизпълнението, на които водят до непризнаване на брака

Традиционната индийска сватба се подчинява и ръководи от религиозни норми и обичаи, които имат хората от различните касти във всеки щат на многолюдната държава.

В Индия ще срещнете пъстри церемонии и сложни ритуали. Всичко обаче спазват традиции останали през поколенията на индусите, научи woman-onthe-top.net.

За разлика от западните обичаи, церемонията на индийската сватба е в пъти по-сложна и всеки символ има значение. Неспазването на ритуалите рискува бракът да бъде приет за незаконен, а съпрузите – прелюбодейци.

Прието е за по-голямата част от пищния спектакъл да се погрижат от страна на булката. Самата младоженка трябва да се справи със стреса, за да премине с достойнство през два характерни ритуала.

Първо трябва да бъде украсена с къна – ръцете и стъпалата й се покриват със символи и букви, които символизират женствеността. След това, много важно е булката да сложи халка на носа и отличителния белег на омъжените – червена точка на челото.
Indian-Wedding-Photography
Порастването на момичето и признаването й за девойка в Индия се отбелязва, когато навърши 13 – годишна възраст с пробиване на дупка на носа. Това символизира непорочността й. Особено държат на това кастите на високопоставените. Поставянето на халка в деня преди сватбата показва на присъстващите, че булката е недокосната.
4-indian-weddings
Дори в традиционна държава като Индия предбрачната любов е широко разпространена. Халката на носа обаче е задължителен атрибут като белите рокли у нас.

Красива булка с типична индийска сватба
Красива булка с типична индийска сватба

Червената точка, която се нарича „бинди“ е като годежния пръстен в западния свят. Така момичето показва, че се врича на бъдещия си съпруг. Червеният й цвят е традиционен, но пък се наблюдават различни модни решения.
4-indian-weddings
Булката слага й фина гривна на глезена си, а обвързването на младоженеца се демонстрира с един червен символ на челото.
19-indian-bride.preview
Основната част на бракосъчетанието започва, когато мъжът отива с роднините да отведе невестата си у дома. Най-заможните взимат булката си със свещеното животно на Индия – слона. Публиката благославя младите и им желае щастие.

Булката предава чеиза си на свекърите – пари и бижута. Това е неотменна и строго спазвана традиция – по тази причина хора от различни касти имат неформална забрана за брак. След това отиват в индуския храм, където се извършва религиозната част на индийската сватба.

Сватбената одежда на булката е червено копринено сари с позлата, мъниста и скъпоценни камъни – истинска пищност. Тя носи и воал, който покрива лицето й, и много гривни.

Младоженецът носи или официален костюм с вратовръзка, или мантия. Понякога носи чалма, каквато сте виждали по сериалите, с перо отгоре.
10-indian-wedding.preview
В храма се вричат във вярност и обич като спазват и някои характерни ритуала:

Поставят си взаимно сватбени гирлянди в бяло и розово
Булката прелива вода от шепите си в тези на младоженеца – това изразява духовното обвързване на младите
Седемте огнени кръга са кулминацията на ритуала – булката и младоженецът се хващат за ръце и обикалят с наричане пламъците, които символизират препятствията в семейния живот
Посипват влюбените с ориз, младоженецът повдига воала на избраницата си и разменят златни пръстени. Булката получава бижу с голям скъпоценен камък, а мъжът й – с няколко малки такива.
14-indian-wedding
Традиционната индийска сватба приключва с бляскаво тържество с много музика и танци – както навсякъде по света.
11-indian-wedding.preview

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!