You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Истинска зелена роза: Видове и отглеждане

Истинска зелена роза: Видове и отглеждане

С боя можеш да си направиш синя, черна и дори с цветовете на дъгата роза, но само ако си майстор – градинар ще имаш зелена Кралица

Палитрата на „Кралицата на цветята“ удивява с разнообразието си. Фермите за цветя се опитват да изненадат градинарите с разнообразие и инвестират десетилетия, за да създадат нови сортове. Ако по-рано мнозина се вдъхновяваха от лилави и черни рози, днес провокацията идва от предлаганите зелени сортове.

Сортове зелени рози

Розата е позната на света от 30 милиона години. Магьосниците от Холандия обаче от скоро представиха на цветарите сорт зелена роза. Откритието е на ботаника Майер, който експериментирал с бял цвят.

Това откритие разчупи стереотипите за ярките цветове на това растение. Имаше скептици, които не искаха да го възприемат и вярваха, че това откритие е нищо повече от нелепица на ботаниците. Особеността на екстрахирания цвят е липсата на миризма. Истинските цветари обаче умеят да ценят уникалността и зелената роза намери истинските си почитатели по целия свят.

Към днешна дата има няколко разновидности на това атрактивно цвете. Ако ви запали идеята за такова изящно растение в градината, предлага ви се богат избор. За да се ориентирате в разнообразието, трябва да знаете за характеристиките на най-популярните от тях.

Green ice
Green ice rose Зелен лед роза
Цветята на този сорт се различават с миниатюрен размер и като крушки „светят” на храста, а на слънце зеленият цвят придобива бял нюанс. Тъй като това цвете е изкуствено извлечено, то не се вкоренява. При правилно засаждане може да расте в саксия или в градината. Не е необходимо да се опитвате да търсите аромат, защото тази зелена роза е абсолютно без мирис, но компенсира с невероятната форма и цвят на растението.

Greensleeves

Розите от сорта „Greensleeves“ са поразителни в различни нюанси. Основният цвят е, разбира се, зелен, но пъпките са розови, които привличат с необичайна красота, понякога блестят в бяло от лъчите на слънцето. За тези, които обичат рязания цвят и ги поставят във ваза, този сорт е идеален, защото не се разпада дълго време и излъчва лек аромат.
Greensleeves rose зелена роза
Характеристиките на сорта са:
Особено внимание и системност в грижите;
Имат лек аромат

Green Tea

Сортът идва от Южна Америка и е идеален за букет на булката. Името се обеснява с цвета на пъпките, който много прилича на характерния нюанс на зеления чай.
Green Tea Rose Зелен чай роза зелена
Популярността на тази роза е причинена от грациозно стъбло и светлозелен оттенък. Пъпката цъфти широко, което прави цветовете буйни и привличат вниманието.

Super Green

Особеността на сорта е невероятен брой венчелистчета на пъпка, създавайки впечатлението, че няма достатъчно място. С лек нюанс на зелено по краищата на пъпката леко се превръща в наситен цвят в средата на чашката.
Super Green rose Супер грийн роза зелена
Храстът не надвишава петдесет сантиметра, но пъпките са големи – над десет сантиметра, което създава особено впечатление. Розата цъфти през целия сезон и ще бъде истинска украса за градина, цветарник или розова градина.

Рязаният цвят може да издържи две седмици, а ароматът, който запълва стаята, не е натрапчив и само подчертава индивидуалността на зелената роза.

Лимбо
Limbo-green rose Зелена роза Лимбо
Розата от сорта „Limbo“ има буйни пъпки по краищата. Зелените пъпки, с диаметър почти десет сантиметра, изглеждат ярки и ефектни. Цъфтежа е дълъг и обилен. Ароматът на цветята е едва забележим, а основната особеност е повишената устойчивост на замръзване.

Wimbeldon

Храстът на сорта „Уимбълдън“ е висок и е около сто сантиметра, а бодилите по дръжката са редки, което ви позволява да докосвате цветята с ръцете си, ако е необходимо. Цветът на пъпките прилича на оцветяването на екзотичен папагал, а средата му е украсена със светъл кант с червен нюанс.
Wimbledon rose Зелена роза Уимбълдън
Розата е устойчива на температурни промени и ще бъде украшение както на двора, така и в цветарник.

Особености на засаждане и грижи

Идеалният месец ще е края на пролетта или началото на лятото при умерен климат. За местата, в които температурите чупят рекорди, се препоръчва да се засаждат растения през есента. Това ще ги предпази от огромната топлина и неизбежно погиване от слънчева светлина.

Отглеждането на зелена роза на собствената територия е изключително трудно. Това се дължи на капризите на тези растения и на специалните условия, които се необходими за тях. Ако градинарят е доказан майстор обаче, може да реши да засади екзотичен храст. Той трябва да следва определена последователност от действия:

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете правилния разсад. Специалистите в областта на градинарството предупреждават, че изборът трябва да бъде направен в големите магазини. Това ще увеличи шансовете за закупуване на истинска зелена роза. Избирайки между предлагания разсад, трябва да се предпочитат онези, които имат най-развитата коренова система и няма механични повреди.

Вкореняването се прави през пролетния сезон. Това увеличава шансовете за оцеляване на розата. При горещ климат обаче, трябва да направите засаждане през есента. Ако го направите през лятото, вероятно е слънцето да развали посадъчния материал.

Има два начина за засаждане. Първият е, както следва: храстите се засаждат в предварително изкопана кухина и обилно се напояват. Вторият метод е малко по-сложен и включва засаждането на рози в специален контейнер. Размерът на контейнера зависи от ширината на кореновата система. Като тор в този случай, можете да използвате компост или минерални торове. Самото засаждане се извършва както в първия вариант: контейнерът се поставя в предварително подготвена дупка и се покрива със земя. Накрая се прилага окончателното напояване на растението.

Инструкции за поддръжка

Грижата за това капризно растение трябва да се извършва редовно. Поливането веднъж седмично не може да накара растението да даде буйни пъпки и цвят. Ето защо, ако градинарят реши да засади този храст, той трябва да спазва следните правила за редовна грижа:

Редовно и изобилно поливане, но не твърде често;
Мулчирана почва, която позволява да се запази влагата в случай, че собственикът на цветята трябва да отсъства за няколко дни и той няма да може да я напои;
Торенето се прави с интервал веднъж на две седмици, като първият препарат се внася в почвата след десет, а понякога и четиринадесет дни, така че корените да се вкореняват в земята;
Разхлабването на почвата в близост до храста и унищожаването на плевелите, които пречат на растежа и развитието на растението, тази процедура е необходима и за достъп до кислород към корените в почвата;
Проверка на отглежданите растения за идентифициране на вредители на повърхността на пъпките и стъблата, както и на болести;
Подрязване с декоративни и санитарни цели.

Тайни на отглеждането

Опитни градинари забелязали, че бързото цъфтене пречи на растежа на издънките. Следователно първите пъпки, които се появяват на храста, се отстраняват. Важно е да се изчисли засаждането по такъв начин, че цъфтежът да не настъпи преди август. Трябва да се гарантира, че на всеки клон няма повече от два цветя. В противен случай ще видите спирането на растежа и узряването на леторастите. Това може да доведе до загиване на храста през зимата.

Друга сериозна грешка: подрязване на храсти през зимата. Те замръзват на нивото на подрязване. Препоръчва се да се прави през пролетта или в края на зимата.

Важна тайна: Преди засаждането е важно да се направи приблизително сметка колко близо ще поникнат растения от друг тип. Отделно засаждане ще даде лесен достъп до слънчева светлина на розите и ще ги предпази от вредители.
Торове
Розите имат огромен апетит за торове. Ето защо, те се нуждаят от периодично минерално подхранване:

Азот, стимулиращ растежа на листа и филизи;
Фосфорът е тор за образуване на цветя, листа и кореновата система;
Калий, повишава устойчивостта към заболявания;
Магнезий, който насърчава растежа и зеленината на листата.
Органичните торове, компост и хумус ще действат като източник на хранителни вещества за растенията.
Вредители
По време на формирането на пъпки и листа, вредители се появяват и пречат на оформянето на цветя и появата на растения. Неприятно многообразие от листни въшки, гъсеници и мравки може да поставят в риск резултатът от грижите ви, но в агроаптеките има богат избор от средства срещу тях.

Размножаване

Отглеждане на цветя от резници не е лесна задача за начинаещи цветар. Ако разбирате сложността на този процес, няма да ви бъде трудно.

Има няколко начина за размножаване на зелени рози:

Семена. Това е най-простият вариант, при който семената се извличат от плодовете или се купуват в магазина. За да се тества кълняемостта, те се накисват с водороден пероксид за един ден. Семената се поставят в почвата и чакат да покълнат. Този процес ще отнеме от един и половина до два месеца. Пресяване се препоръчва през април.

Вегетативно възпроизвеждане. Този метод се основава на способността на растенията с деление на клетките. Това означава, че розата е способна да регенерира тялото организма си от стъблото, корена или листата. Има няколко метода, наречени изтегляния, резници, разделяне на храстите или присаждане.
Разделяйки храста. От основния храст се отделя част от растението с корен и се трансплантира в избраното място. След процеса на пресяване, направете изобилно поливане и окопаване.
Възпроизвеждане чрез присаждане.
Специалистите препоръчват вкореняване на резници за размножаване на зелена роза. Този метод увеличава шансовете за оцеляване на растението.
Засаждането се извършва през пролетта. Стъблото се нарязва под долния лист на издънките, а също и над горната част на пъпката. Отгоре оставяйте чифт листа, които в бъдеще ще изпълняват важна функция при фотосинтезата на зелената роза и ще позволят на кореновата система да се развива в земята.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close