You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Истории с първи дами, които се превърнаха в гигантски медийни заглавия

Истории с първи дами, които се превърнаха в гигантски медийни заглавия

Нашите любими първи дами умеят да предизвикват събития с дреболии като грешки в протокола или (не)използването на аксесоар

Всички първи дами се радват на сериозен интерес от пресата – предимно светската. Електоратът обича да коментира как се обличат, как възпитават децата си и как се държат на публични места. Най-много обаче обичат да се забавляват с гафовете или изборите им. Не че не са им скъпи, просто няма по-интересно от това съпругата на президента да измести вниманието към себе си и да предизвика скандал!

Ето някои наистина впечатляващи истории с Първи дами, които не просто бяха коментирани на Първа страница, но и занимаваха обществеността дълго време:

На посещение на Кралицата:

Като истинска сърдечна американка Мишел Обама предизвика смут при запознанството си с Кралица Елизабет. По протокол монархът подава ръка за запознанство, забранени са фамилиарности и докосвания. Мишел обаче от ентусиазъм запрегръща кралицата все едно до нея е любимото й бабче. Простодушието на простосмъртната потресе не само Острова, но и беше коментирано дълго от медиите.

Майчинска подкрепа

Марина Порошенко – съпругата на украинския президент е майка на четири деца. През 2014, най-малкото от тях – Михаил преживя дребен инцидент, който вбеси електората. На всенародната молитва в Катедрала на момчето му стана лошо от липсата на въздух. Той потърси подкрепа при майка си, но тя го бутна и то припадна в ръцете на бившия държавен глава.

„Батальон на черните чорапогащи“ против „Пришълката“ в Тбилиси

През 2005 г. Грузия отбеляза 16-ата годишнина от събитията от 9 април, 1989 г., когато при разпръсването на демонстрацията в Правителствения дом бяха убити десетки хора в Тбилиси. По време на възпоменателната церемония стана инцидент с две първи дами – бившата и настоящата – вдовицата на първия грузински президент Звиад Гамсахурдия, Манана Аршвадзе и съпругата на тогавашния президент Михаил Саакашвили – холандската поданица Сандра Руловс.

Сандра Рулофс със сина си Николоз
Сандра Рулофс със сина си Николоз

Така наречения „Батальон на черните чорапогащи” – група от фанатични привърженици на Гамсахурдия, придружиха вдовицата на първия грузински президент. Когато Сандра поиска да положи цветя, беше блокирана от тридесет жени, които се опитвали да се отърват от Саакашвили и съпругата му с викове „Махай се!“. Тя можа да положи цветя само след намесата на полицията.

Нищо лично, само политика

Приятелката на френския президент Франсоа Оланд Валери Трирвильор имаше проблем със статута на първата дама и задълженията, наложени от новата позиция. През октомври 2012 г. тя публикува туит в подкрепа на бившия социалистически Оливие Фарлони, номиниран за поста на ръководител на район на Ла Рошел. Неприятна история се дължи на това, че той беше опонент на Сеголен Роаял- бившата на Оланд и майка на четирите му деца.

Валери Триервейлер
Валери Триервейлер

Френските медии интерпретираха акта на Валери като ревност, и посъветваха първата дама да бъде по-резервирана и да не смесва личния живот с политиката. Тя ги послуша и се извини за „жалката грешка“.

Първата дама на Катар хвърли бурката

През 2002 г., третата съпруга на емира на Катар – Шейха Моза се появи пред обществото с открито лице, нарушавайки едно от предписанията на исляма. Религиозен етикет в арабски страни традиционно изисква жените да се появяват на публично място в дълга рокля и воал, и черни ръкавици и чорапи.
sheyha moza
Този шокиращ ход на Първата дама на Катар, където изповедта е един от най-тежките форми на исляма – уахабизма, беше осъден от страна на възрастните хора, но аплодиран от младите. Забраната не важи за публични изяви с отворено лице за много жени на страните от Персийския залив (с изключение на Саудитска Арабия), но се поддържа по отношение на съпругите на държавни глави, коментират от РИА „Новости”.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!