You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Известните сестри в историята: Суперсила или съперници до гроб

Известните сестри в историята: Суперсила или съперници до гроб

Отношенията между сестрите в света на богатите и (или) известните са като тези, които познавате цял живот

Има сестри, които не могат да живеят една без друга. Отгледани са като най-добри приятелки. Други пък откровено си съперничат, дори се бият…докато се задомят. После всяка от тях открива, че най-големия враг от детството заема огромна част от сърцето и мислите им. Не си мислете, че това се случва само у вас! Известните сестри в историята на човечеството са показали, че заедно са суперсила…или съперници до сетен дъх!

Игри на тронове

Кървавата Мери и Елизабет I

Двете са дъщери на крал, остават в световната история като кралици, но пътят към трона е труден и свързан с жестоко съперничество. Заради суетата на баща си, който иска син и да бъде с Ана Болейн, Мери преживява поредица от унижения. Тя вижда позорния развод на родителите си, губи независимостта си и неофициалния статут на Принц на Уелс, накрая дори е обявена за незаконно родена. Нещата обаче могат по-лоши…

Раждането на Елизабет е истинска драма. Светът я смята за незаконно родена, майка й е огорчена, а баща й се чувства излъган. Да, Мери е назначена за придворна дама на сестра си, но скоро нещата се променят.

Заради новата си фаворитка, кралят обезглавява Ана Болейн, и червенокосата принцеса изпада в немилост. В двореца се ражда престолонаследник, сестрите стават негови закрилници.
Смъртта на баща им не ги прави лесно кралици. Умира брат им, появяват се узурпатори, но двете се завръщат в Лондон като победителки.

Кралица Мери и кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите
Мери и Елизабет – кралици и съперници
Сн. www.historyextra.com/

Настъпва най-тежкото време за Мери и Елизабет. Голямата е коронясана за кралица, но управлението й е такова, че историята ще я запише като „Кървавата”. Тя преследва протестантите, хвърля собствената си сестра в затвора и изживява дълбока мъка като жена.

С брака си Мери става кралица и на Франция, но не успява да бъде майка и губи вниманието на съпруга си. След смъртта й Елизабет най-после спира да се страхува за живота си. Сяда на трона и управлението й е известно като Златния век. За да бъде успешен владетел, тя отказва да бъде съпруга и майка – избор, който би впечатлил дори Хенри VIII.

Мери и Ана Болейн

Ана Болейн развежда един крал, предизвиква църковна реформа и ражда велик владетел. Мислите, че е случайно?! О, не! Това е дело на една жена, която не е красива, но е опасно интелигентна, изкусителна и комбинативна.

За да стане Кралица на Англия, тя отнема любовника на собствената си сестра. Според историците, Хенри VIII е изневерявал на жена си първо с Мери. Има твърдения, че му е родила дори две деца.
Ана обаче слага корона на главата си…за да я загуби няколко години по-късно.
Embed from Getty Images

Хелена и Елизабет Баварска – Сиси

Херцог Максимилиан Йозеф и принцеса Лудовика Баварска са благословени с много деца. Най-близки по между си са Хелена и Елизабет, които по между си наричат Нене и Сиси. Двете израстват прекрасни и им предвиждат успешно задомяване.
Embed from Getty Images
Когато малката е на шестнадесет, двете отиват с майка си в курорта Бад Ишъл, Горна Австрия. Очаква се Хелена да се срещне със своя втори братовчед, австрийския император Франц Йосиф. Бракът им е уговорен отдавна. Франц Йосиф обаче се влюбва в по-малката сестра. Сиси отвръща на вниманието му и двамата вдигат пищна сватба.

Заради неуспешния годеж, майката на двете се страхува, че Нене ще отиде в манастир. Запознават я с принц Максимилиан Антон Турн и Таксис. Двамата се влюбват и благодарение на влиянието на Сиси, получават благословия от баварския крал.

Двамата имат четири деца – втората им дъщеря носи името на леля си – императрица Сиси. И да е имало огорчение между двете сестри миналото явно е простено. През 1890 Нене издъхва след тежка болест в ръцете на сестра си.

Лейди Радзивил и Джаки Кенеди

Жаклин Бувие и по-малката й сестра Керълайн, която наричат Лий, би трябвало да са близки като бойни другари. Позорният развод на родителите им, студенината на майка и алкохолизма на баща им би могло да ги направи неразделни. Джаки обаче е образцова във всичко, а Лий непрекъснато губи в сравненията с нея.

Малката нанася първия удар малко преди сватбата на сестра си. Зарязва училището, за да се омъжи за син на издател. Само седем години по-късно обаче, Лий се развежда с алкохолизирания си мъж, а сестра й държи Библията, пред която зет й се заклева като Президент на САЩ.

Загубите на първите й рожби и смъртта на баща им, най-сетне сближават Джаки със сестра й. Тя използва влиянието си, за да даде лично Папата разрешение бракът на Лий да бъде разтрогнат и пред Бога. По-малката сестра се омъжва отново – за принц Станислав Радзивил.

Третата бременност на Джаки най-после носи щастие в семейството. Ражда се момиче, което майката нарича с името на сестра си – Керълайн. Семейство Кенеди прегръща и Джон-младши след това. Първата двойка минава след това през ново изпитание. Джаки е съкрушена от загубата на последното си бебе, а малката сестра се опитва да й помогне.
Embed from Getty Images
Сестрите са толкова близки, че Лий кани Първата дама на яхтата на любовника си – скандалния Онасис. Няколко години по-късно обаче нещата са различни. Джон и Робърт Кенеди са простреляни. Джаки е ужасена за съдбата на децата си. Търси и намира подкрепа…омъжвайки се за Аристотел Онансис. Тя получава финансова свобода и сигурност, той си „купува” най-известната представителка на американското „кралско” семейство.

Лий се развежда и се жени за продуцент, Джаки отново остава вдовица. Отношенията им в очите на обществото стават проблемни – особено, когато дъщерята на лейди Радзивил намира подслон при леля си, след като майка й се пропива.

Сестрите вече живеят в един град, но отношенията им никога не стават толкова близки, колкото в най-хубавите им години.

Елизабет Втора и принцеса Маргарет

Внучки, племенници и дъщери на крал – Елизабет и Маргарет са много близки и много различни. Баща им обича да казва за двете: „Моята гордост и моята радост”. Е, гордостта е от Елизабет, радостта – от малката сестра.

Каката е въплъщение на всички ценности, които държи монархията – сериозност, отговорност, традиции. Малката е красива, дива, кралица…на партитата. Това никога не се променя в годините и понякога ги скарва.
Embed from Getty Images

Елизабет поставя рекорди като монарх и съпруга. Ражда деца и остава безупречно олицетворение на монархията и държавата. Маргарет не спира да се забавлява…и с разбито сърце.

Обвиняват Кралицата, че не е разрешила брака на сестра си с Голямата любов. След това обаче отстъпва и се съгласява Маргарет да се омъжи за мъж със скандална репутация. Заради щастието на сестра си, Кралицата дава благословията си дори да се разведе. А Маргарет от своя страна не престана да подкрепя монарха и да служи на институцията, както повелява дълга – до сетен миг.

Оливия де Хавиланд и Джоан Фонтейн

В Холивуд, слава Богу, кралицата не е само една дори в Златната ера на киното! Проблемът идва, когато за короната спорят две красиви, ужасно талантливи жени…от едно семейство.

Конфликтът между Оливия де Хавиланд и Джоан Фонтейн е пословичен в Меката на киното. Двете не страдаха от липса на популярност, мъже и дори всяка от тях се похвали със собствен „Оскар”. Едната се прочу с бащината си фамилия, другата – прие тази на майка си за артистичен псевдоним.
Embed from Getty Images
Проблемът стана огромен, когато през 1942 г. и двете получават номинация за най-добра актриса. Фонтейн побеждава сестра си заради превъплъщението си в „Suspicion“. Оливия обаче печели цели два – през 1947 година за„Сълзите на майката“ и през 1950 – за „Наследницата“.

Предисторията на войната между двете обаче е прозаична – майката боготвори голямата си дъщеря, а болнавата откровено неглижира. Когато Оливия се прочува, възрастната дама най-после приобщава малката в „бизнеса” – назначава я за асистентка на любимката си.

Джоан обаче се разбунтува. След като мама нарежда: „Не пречи на сестра си! Една де Хавиланд на екрана е достатъчна.” Джоан се отмъщава по достоен начин – става точно толкова голяма звезда като сестра си.

Двете престават да си говорят от 1975. Да, мисис Фонтейн казва, че всички в актриси в Холивуд трябва да са благодарни на сестра й за условията, които е наложила на продуцентите. В интервю обаче не пропуска да сподели:

„Аз бях първата, която се омъжи, получих “ Оскар“ преди Оливия. Ако умра първа, тя несъмнено ще бъде бясна, защото аз съм пред нея в това.“

Всъщност става точно така. Джоан Фонтейн издъхва на 96 през 2013та година. По повод смъртта й Оливия казва:

„Тя беше гениална, много талантлива и надарена, но страдаше от астигматизъм по отношение на преценките й за хората и ситуациите . Това докарваше доста притеснения на хората около нея. Именно това доведе до отчуждаването ни, което си остана такова до края на живота й.“

Оливия де Хавиланд днес е на 103 – жив спомен за славните години на Холивуд, достолепна и красива…

Сестра ми – най-добра приятелка, бойна другарка и съзаклятница

Сестрите се карат и бият, но ако някой посмее да наскърби едната, другата ще ви „скъси” с една глава. Звучи ви познато?! – О, така се случва в семействата – по целия свят, в цялата човешка история!

Сестрите Трунг

Ако посетите Виетнам днес, можете да се поклоните на сестрите Трунг в много от храмовете там. Трунг – Трак и Нхи са националните героини и са живели още през 1 век, но са останали в паметта на хората със своята смелост и достойнство.

По онова време, когато са живели сестрите Труг, виетнамците са под бича на китайската династия Хан. Щом влязал в конфликт срещу местния военачалник, съпругът на Трак е убит, а тя- изнасилена. Това била най-голямата грешка, защото заради нея можела да се срути цялата китайска империя.
Сестрите Трунг от Виетнам - национални героини
Трак и Нхи са наследници на управляващия клан по майчина линия и лесно събират армия от 80 хиляди жени. Обучават ги и самите те влизат в битка и само за 3 години успяват да прогонят китайците от родината им.

За смелите Трунг се разказват много предания и легенди – някои дори скандални. Влизали в битка дори голи, за да смутят противника. Както и да са го направили, от Китай спешно изпращат опитен генерал, който трудно, но методично успява да срази отрядите им.

В крайна сметка виетнамците са победени, сестрите се самоубиват, за да не бъдат пленени, но в родината им тачат и в новото хилядолетие, а Китай отказва дори не смее да признае тяхното участие в тази част на историята им.

Сестрите Бронте

В добрата стара Англия образованите, но бедни аристократки отдавна пишат. Някои дори успяват да станат феномен като Джейн Остин. Тези, които предизвикват истинска революция с дързостта си и смелият начин на писане, обаче са от едно семейство.

Портретът на сестрите Бранте, от който братът се заличава сам

Сестрите Бронте не се извиняват с времето и обстоятелствата, в които живеят. Творят, неподкрепяни от мъж и в окаяна бедност, но създават романи, които се четат и филмират до днес.
Трите са много различни като творци, но всяка със своя почерк и въображение успява да остави шедьовър за поколенията. И никой не забелязва и белег за сестринско съперничество!

Сестрите Мирабал

Те са красиви, интелигентни и страстни лантини, но животът им не е сапунена опера! Мария Тереса, Патриция и Минерва Мирабал са националните героини на Доминиканската република. Тяхната борба и смърт успява да доведе до свалянето на кървавия диктатор Трухильо.

Убити по негова заповед, красавиците, остават в паметта на сънародниците си като „Пеперудите Мирабал” – в Латинска Америка пеперудите, според етнологията, са превъплъщение на някои богини, и това е израз на дълбоко преклонение и възхита на доминиканците.

Сестрите и съпрузите им са постоянно в опозиция на властта и често зад решетките. Популярността им сред масите е голяма. „Подривната” им дейност е успешна. Това довежда до елиминирането им .
Историята на сестрите Марибал от Домениканската република
Една нощ, след поредното свиждане на съпрузите им, са обсадени и пребити до смърт от тайната полиция. Екзекуцията им предизвиква истински шок и  огромен обществен отзвук и извън страната, което води до свалянето на Трухильо и убийството му по-късно.

Сестрите Сун

Тези три влиятелни дами нямат общо с героините на Доминиканската република. Влиянието им в китайската политика е такова, че ги наричат „Династията Сун”. Трите по различен път достигат върха и историите им си струва да се филмират.

През първата половина на ХХ век се женят за много влиятелни мъже и се разпореждат с възможностите им по различни начини. В Родината им дори казват:, „Едната от тях обичаше пари, другата – властта, третата – Китай“.
Embed from Getty Images

Първата – Айлин се омъжва за богат предприемач. Той е премиер на Китай. Тя използва парите му мъдро. Образова се добре, изучават английска и европейска култура и през четиридесетте заминава за Ню Йорк. Синът й става богат петролен производител в САЩ.

Втората – Мейлинг, се омъжва за Чан Кайши – президент и явен милитарист. По време на войната с Япония прави много, за да получи подкрепа от други страни за Китай, но комунистите, които идват на власт по-късно, разказват само как Първата дама се е опивала от високото си положение. В крайна сметка и тя се мести и в САЩ.

Третата сестра – Цинлин, също се омъжва за деен политик, но и тя самата влиза в историята като активистка с изявена гражданска позиция. Тя се противопоставя на репресиите срещу зет си и дори може да се похвали с много постижения в комунистически Китай. Тя започва със създаването на Китайската лига за правата на човека при консерваторите и се пенсионира като почетен председател на Китайската народна република.

Сестри Малееви / Сестри Уилямс

Израснали от двете страни на Океана, едните отгледани в социалистическа република, другите – в страна с развита пазарна икономика и бизнес-мислене, те имат много общо, освен тениса.

Малееви са първите тенис-звезди на България. Отгледани и тренирани от отдадената си майка – Юлия Берберян. Мануела, Катерина и Магдалена правят така че четвърт век в този спорт да има една успешна българка. Трите по различно време успяват да влязат в десетицата на световната ранг листа. Мануела успява да стане №3 и да вземе бронзов медал на Олимпийските игри. Днес сестри Малееви са щастливи майки, отдадени не само на децата си. Занимават се активно с бизнес, благотворителност, опазване на околната среда и, разбира се, любимия тенис.


Оттеглянето на българките не остави аристократичния спорт осиротял от към сестри-звезди. Фуриите Уилямс буквално отвяха конкурентките си и им остана да се борят само една срещу друга.

Embed from Getty Images

Те са продукт на своя баща, но за разлика от Малееви, имат сложни отношения със своя пръв и най-близък треньор. Винъс и Серина все още спортуват, но не тениса ги скарва понякога. Двете са били достатъчно време и №1 в ранглистата, и по олимпиадите. Проблемът, както обикновено между сестрите – известни или не, са мъжете, в които се влюбват.

Сестрите Олсън

Мери-Кейт и Ашли Олсън са най-любимите близначки на света! Обожавахме ги и като бебета, и като малки момиченца, и като чаровни тийнейджърки във всяка от ролите им на екрана. Двете пораснаха,изучиха се добре и за всеобща изненада се наложиха като дизайнерски екип!

Мери-Кейт изненада всички като се омъжи за много по-възрастния от нея Оливие Саркози. Не изглежда обаче, че Ашли я критикува – тя е влюбена в още по-възрастния финансист Ричард Сачс.
Embed from Getty Images
Не по-малко интересна е и малката им сестричка. Елизабет Олсън нямаше нужда от близначка, за да стане звезда. Като актриса тя е по-впечатляваща от сестрите си – може да я видите както в сериозни роли, така и в поредицата „Отмъстителите”. Три успешни, задружни и известни сестри – това е истински прецедент в историята на шоубизнеса!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close