You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Йордановден е! Традиции и вярвания за Богоявление

Йордановден е! Традиции и вярвания за Богоявление

От векове Йордановден е сред най-почитаните християнски празници. Наричан още богоявление, той е посветен на кръщението на Исус Христос. Според поверието, когато Христос е кръстен във водите на река Йордан, Бог се явява над него в образа на гълъб, признавайки го за свой син. На днешния ден празнуват Йордан, Йорданка, Йоан, Йоана, Данчо, Богдан, Богдана, Боголюб, Бетина, Боян, Божидар, Божидара, Божан, Дана и други.

Йордановден е!
Йордановден е!

Традиции и обичаи

по стара българска традиция на Йордановден във водите на реката се извива мъжко хоро. Във всяка река край селище се извършва водосвет и се хвърля кръста. Вярва се, че който го хване и извади ще е здрав и щастлив цяла година, а след това се извършва велик водосвет. Старите хора вярват, че светената вода на Йордановден е лековита и лекува всички болести на тялото и душата.

Традиционно празникът е смятан за мъжки, но жените също имат роля в обредите. Рано сутрин те отиват на реката и се измиват с вода за здраве, а и да налеят „света вода“. С тази вода се измива още и домашната икона.

След като празничния водосвет приключи, в дома се носи от новата светена вода. Със старата се замесват три ритуални хляба—за дома, за гостите и пътниците. Последният се оставя пред вратите на дома заедно с бакър вино, за преминаващите пътници. А върху железен предмет се изгарят китките от предишното Рождество. Пепелта се ръси със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст.

Вечерта срещу Йордановден трябва да е постна и вечерята трябва да е като на Бъдни вечер—без блажни ястия.

jordanovden

Вярвания и поверия за Йордановден

Вярва се, че на Йордановден небето се отваря и Бог прибира мъртвите души, които е пуснал на Земята по Коледа, за да се срещнат с близките и семействата си. Също така старите вярвания гласят, че ако дете се роди между Коледа и Йордановден, то може да се превърне в змей, поради което бабите му плетат специална риза, с която да го облекат, за да го запазят. Друго поверие гласи, че в нощта срещу Йордановден, ако си пожелаеш нещо то се сбъдва. А в някои краища от страната се смята, че вечерта трябва да се изнесе съд с вода и на него да се нарече желанието. На сутринта се измива лицето с него и така желанието се сбъдва.

В българския фолклор има и редица други вярвания. Смята се, че ако кръстът замръзне годината ще бъде плодородна. Ако болни и недъгави се потопят с дрехите във водата, където е хвърлян кръста, ще се излекуват.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!