You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Йожени – принцеса по кръв, но без корона (Или защо една кралска английска принцеса се превърна в обикновен човек)

Йожени – принцеса по кръв, но без корона (Или защо една кралска английска принцеса се превърна в обикновен човек)

Родена като кралска принцеса на Англия, Йожени далеч не се ползва с привилегиите на кралска особа

Тя носи цялата тежест на факта, че е родена със синя кръв, но не се ползва и с половината привилегии на принцеса, които й се полагат. Принцеса Йожени от Йорк е кралска принцеса на Англия и ще си остане такава до смъртта си. В същото време обаче тя никога няма да носи корона.

Принцеса Йожени - кралска особа по кръв, но без корона сн. Алекс Брамал, Инстаграм
Принцеса Йожени – кралска особа по кръв, но без корона сн. Алекс Брамал, Инстаграм

Принцеса по кръв

През март 1990 година в болница в Лондон се ражда Йожени Виктория Хелена —  кралска принцеса и дъщеря на херцога на Йорк и втори син на кралица Елизабет — принц Андрю. Нейна майка е Сара Фъргюсън — дъщеря на майор Роналд Фъргюсън. Раждането й е истинско събитие за британския кралски двор, тъй като тя е втора дъщеря на херцога и съответно — една от двете принцеси, които намират място в линията за наследяване. С раждането си тя става шеста в линията за наследяване на трона, което автоматически я превръща в една от най-важните личности за британската общественост.

Животът на Йожени обаче е относително спокоен. Дори скандалния развод на родителите й не се отразява така пагубно на нейното детство. Смъртта на леля й принцеса Даяна, насочва фокуса на внимание към семейството на принц Чарлз и така семейните драми на принц Андрю и съпругата му остават встрани от медийния интерес. Или почти. Йожени се радва на щастието те да имат приятелски развод. „Разбираха се чудесно въпреки, че не живееха заедно. Постоянно пътувахме, за да бъдем с единия от двамата. Бяха най-добрата разведена двойка, която познавам“, с възторг споделя тя.

Приятелските отношения между родителите й продължават и след това. Въпреки че херцогиня Сара живее дълги години в Америка, след като е изпратена в изгнание от кралицата, когато през 2008 година банкрутира, с негласното одобрение на Елизабет и с помощта на баща й, майка й се връща в Роял Лодж и заживява заедно с баща им обратно там. Двамата така и не се женят повторно, нито се появяват често заедно на публични събития, но е факт, че остават приятели, което много помага на дъщерите им през годините.

Когато е на 12 години Йожени преминава през тежка операция на гръбнака заради сколиоза. 2, 12-инчови титаниеви пръта са поставени в гърба й, а тя се възстановява напълно. В резултат на това обаче й остава белег, който тя показа и на самата си сватба.

Независима жена

Детството на малките принцеси е относително спокойно. Вниманието на всички е насочено към втория брак на принца на Уелс, порастващите му синове, а и принц Андрю прави всичко, за да осигури спокойствие на дъщерите си. Въпреки че и двете са велики принцеси, те рядко се появяват в обществото. За Йожени е съвсем естествено, след като завършва образованието си по история на изкуствата да замине за САЩ и дори прекарва две години работейки там. Постоянните й ангажименти като член на кралското семейство обаче затрудняват работата й и тя решава да се върне в Лондон. Въпреки че не е принцеса на пълно работно време, пресата редовно я критикува с коментари относно честите й пътувания по различни събития и срещи с представители на холивудски елит и британския хайлайф. В крайна сметка таблоидите в САЩ се оказват точно толкова безмилостни към нея, колкото и към президента на страната. И накрая Йожени се връща в Англия, където става почетен директор на модерна галерия за изкуство. Година по-късно тя вече е главен изпълнителен директор на дружеството и е успяла да докаже, че връзките й нямат нищо общо.

Въпреки че е любима внучка на кралица Елизабет и британска кралска принцеса Йожени не получава средства от кралската листа или от семейния бюджет. Тя дори се отказва от издръжката, която й отпуска баща й, принц Андрю. „Не исках да съм кралска особа на пълен работен ден. Много хора ще се изненадат да научат, че аз работя на пълен работен ден. Често се гримирам в колата на път за работа. Сутрин ставам 6:45 преглеждам си пощата, тренирам един час в парка или фитнеса, взимам душ и тръгвам за работа. В 17 часа излизам от галерията и работя по официалните ангажименти на семейството си — със сестра ми вече сме патрони на различни благотворителни инициативи, така че нямам много време за почивка и отдих. Щастлива съм дори ако веднъж в месеца мога да изляза просто на вечеря с приятели. Обикновено си лягам към полунощ“, споделя за дневния си график Йожени.

Младата принцеса все по-активно играе и обществената си роля, но продължава да отказва участие в кралските събития. „Приемам само онези ангажименти, които са абсолютно задължителни за семейството ми. Избягвам всички други“, казва още тя.

Под прицела на медиите

Една от причините Йожени да предпочита да живее в сянка е пресата. Още през 2011 година нейният моден избор, както и шапката на сестра й ги превръщат в обект на присмех и подигравка от страна на пресата. Все още неориентираните в модата млади принцеси правят гаф след гаф. „Мразехме публичността. Ако Беатрис не беше до мен в тези моменти, щях да се разплача. Веднъж написаха нещо ужасно за нея и тя плака с часове. Успокоих я, но след това аз се разплаках. Да си принцеса не е мечта, а проклятие“, споделя Йожени.

Голямата любов

Макар и принцеса по кръв, любовта я удря като светкавица, когато се запознава със сервитьора Джак Бруксбанк. Йожени е на ски с приятели във Вербие, а Джак работи там като сервитьор. „Погледнах го и си помислих: Прекрасен е! Дано и той да ме хареса каквато съм. И знаете ли — малко след това той се приближи, помоли да се запознаем и ми каза, че ужасно ме харесва“, казва Йожени.

Тя признава, че още същата вечер се обажда на майка си, за да й сподели, че е срещнала един човек, който много й харесва. Двамата се срещат през 2010 година и Йожени е толкова влюбена, че почти веднага споделя с баба си. „Тя е невероятна жена. Толкова изключителна и мила“ спомня си с възторг младата принцеса.

От сервитьор до кралски зет

Джак Бруксбанк може и да е работел като сервитьор докато е ухажвал Йожени, но далеч не е бедняк. В действителност той учи в едни от най-престижните частни училища в Англия и има всички качества, за да направи моментална кариера във финансовия свят. Но той избира да направи бизнес в света на кулинарията и гастрономията. Затова и започва да работи като сервитьор. Семейството не може да му помогне, а и той държи да постигне успехите си сам. „Това, което ме привлече у него бе именно неговата целеустременост. Той работеше упорито, за да успее. Имаше мечта и се бореше, за да я сбъдне. Докато накрая успя“, с възторг споделя Йожени.

Когато го представя на семейството си, тя е наясно, че може да се сблъска с някои предразсъдъци. Но се оказва, че родителите й са го проверили още преди това. Джак е напълно достоен за принцесата — той е наследник на граф Лестър, неговият прадядо е бил началник на кралските конюшни на Джордж Пети, а освен това съветник и дясна ръка на кралица Мери. В по-широк план, негови предшественици са крал Хенри и крал Едуард, но той дори не е подозирал за това си родословие. Но именно връзките му с кралския двор и потеклото му го правят достоен за Йожени — той с лекота се сприятелява с принц Уилям и принц Хари, Зара Тиндъл и Питър Филипс, като дори кралицата и принц Филип се изказват за него като за „този очарователен младеж“.

Когато през 2013 година Йожени получава предложение да работи в престижна компания в САЩ, тя заминава без колебания. Джак обаче не е готов да зареже всичко, което е градил в Лондон. „Две години живеехме разделени. Поддържахме връзка по телефона или по интернет. Беше ни много трудно, но успяхме“, казва Йожени. През 2015 тя вече не издържа на това положение и избира Джак. Връща се в Лондон и поема управлението на лондонска галерия, където само след година става изпълнителен директор. Пост, който заслужено заема, според нейните колеги.

Джак от своя страна е постигнал много. Той е продал нощните си клубове, заема се с търговия на вина и е ексклузивен представител на марката текила на Джордж Клуни на Британия. Успехът му печели уважението на принц Андрю и на останалите от семейството. А за Йожени няма съмнение, че това е мъжът, за когото иска да се омъжи.

Предложението

Двамата се сгодяват в началото на 2018 година. Джак и Йожени отдавна искат да се оженят, но кралските протоколи са твърде строги — принцесата няма право да обявява годежа си, преди нейния братовчед принц Хари. Затова и те се решават да чакат. Но Джак не издържа дълго.

Малко след Коледа, докато са на ваканция в Никарагуа и се любуват на залезите там, Джак пада на едно коляно и иска ръката на Йожени. Но без пръстен.

„Беше спонтанно. Виждах как залязва слънцето, наслаждавахме се на спокойната атмосфера и в този момент осъзнах, че това е мигът, в който трябва да я попитам“, споделя той. Романтично предложение, което дори липсата на пръстен не помрачава. А и Джак вече е избрал камъка, но не и пръстена. Веднага щом се връщат в Лондон те заедно определят дизайна и Йожени избира бижу, което прилича на годежния пръстен на майка й — розов сапфир с обръч от брилянти — бижу, което напомня годежния пръстен на майка й и на любимата й леля — покойната принцеса Даяна.

„Казахме първо на баба и дядо. Всъщност прекарахме уикенда с тях и те бяха много щастливи за нас. Едва след това казахме на останалите. Майка ми не може да си мълчи и щеше да ни издаде на всички“, споделя със смях Йожени.

Двамата с Джак обявяват официално годежа си, а тя получава пръстена буквално часове преди да даде интервю по повод събитието. Сватбата също трябва да почака обаче. Сватбата на Меган и Хари е първа.

Принцеса по кръв, но без корона

Дори и след сватбата Йожени си остава принцеса на Британия. Тя ще носи титлата „Нейно кралско височество принцеса Йожени, госпожа Джак Бруксбанк“. Доскоро титлата й бе „принцеса Йожени от Йорк“, но след сватбата това отпада. Отпадат и голяма част от нейните привилегии в двора — статута й на кралска принцеса се запазва, но тя няма право на наследствени титли, въпреки че остава 10-та в линията за наследяване на трона, след обявяването на бременността на Меган Съсекс. Кралските историци припомнят, че титлата „дук на Йорк“ се дава само по мъжка линия и то само на законни наследници на херцога. В противен случай се връща при короната и се прехвърля на втория син на краля.Така, ако един ден принц Уилям стане крал, то неговият син, принц Луи ще носи титлата херцог на Йорк, като втори син на краля.

Йожени от своя страна остава все по-далеч и по-далеч от короната с раждането на всяко следващо дете. Но за нея това няма никакво значение. „Искам да си проправя път в живота сама, а не с титлите и протекциите на семейството ми“, казва младата принцеса. Тя почти е сбъднала своята мечта, при това живеейки между двата свята — на аристократите и на обикновените хора.

Бъдещите наследници на принцесата също ще имат тази привилегия — да живеят между двата свята. Макар и принцеса, децата на Йожени и Джак няма да носят кралски титли. В най-добрия случай наследниците им ще получат титлата „граф“ или „лейди“, но само ако кралицата даде почетна титла като граф или барон на баща им Джак Бруксбанк. Предвид факта, че младата принцеса държи сама да си проправя път в обществото, подобна привилегия вероятно ще бъде отказана. Или най-малкото учтиво отклонена. Този избор направиха Зара Тиндъл и Питър Филипс, които се отказаха от своите титли, само защото не желаеха децата им да се обременяват от строгите изисквания на короната.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close