You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Къде да отидем на Голяма Богородица: Чудотворни места за поклонение на Успение Богородично

Къде да отидем на Голяма Богородица: Чудотворни места за поклонение на Успение Богородично

Традиционните летни екскурзии придобиват друг смисъл, когато се правят около Голяма Богородица

В средата на тази седмица ще празнуваме Голяма Богородица. В деня, когато ще честитим празника на всяка Мария, която познаваме, е перфектното време да се помолим на Божията Майка. Успение Богородично е най-големият празник, с който православните отбелязват паметта на светицата. На този ден молитвите имат по-специално значение, а летните екскурзии се превръщат в поклонение.
Ако се надявате на чудо или просто искате да отбележите този голям празник, всеки храм, посветен на Успение Богородично е отворен за вас. Параклиси, църкви и манастири събират десетки хиляди, но има няколко по-специални места. Те са станали проводник на най-искрените молитви, а Богородица им е отвърнала с чудо:

Трите чудотворни икони в трите големи манастира

Най-големите манастири у нас винаги са препълнени на 15 август. Причината е и празника, и това, че те са дом на чудотворни икони, доказали през вековете силата си.

За най-големият – Рилския манастир, Богородица Осеновица е безценното му съкровище. Тя е изключително рядка в целия православен свят, защото образите на Богородица и Младенеца са оформени като рамка 32 клетки с мощи на светци.

Бачковският манастир, наречен „Успение Богородично” – това вълшебно кътче в полите на Родопите, е известен по света със своята чудотворна икона. Покрита със сребърен обков и от нея се виждат само лицата на Дева Мария и сина й.

Чудотворни икони на Богородица от Рилския, Бачковския и Троянския манастир
Чудотворни икони на Богородица от Рилския, Бачковския и Троянския манастир

Ако отидете рано сутрин, може би ще може да й се помолите необезпокоявани. Намира се на трон, в дясно от входа. На 15 август си струва да й се помолите, но казват, че е „най-силна” деня след Възкресение Христово.

Друг изключително популярен манастир, наречен „Успение Богородично” е Троянската обител. Той се слави със своята Богородица Троеручица.
Манастирът съществува, благодарение на нея. Казват, че била изписана през 17 век в Атон и била изпратена към Влахия. Монасите, които я придружавали останали да нощуват до Орешак, а на другия ден магаренцето с безценния товар просто не искало да мръдне оттам.
Счели го за знамение, че иконата „не иска” друго освен това място. Построили параклис за него, а след това – манастирът, известен до днес.

Чудотворна икона Богородица пътеводителка – „Златна ябълка”

Недалеч от Бачковския манастир, в кв. Горни Воден на гр. Асеновград ще намерите още една възможност за чудо. Чудотворна икона Богородица пътеводителка, наречена още „Златна ябълка” вече е известна в цяла България. Молят й се жени в очакване на чудото да станат майки.

Ритуалът "Златна ябълка" в Горни Воден ще се състои на 13 април тази година сн. Събори.бг
Ритуалът „Златна ябълка“ в Горни Воден се състоя на 13 април тази година сн. Събори.бг

Самият ритуал тази година беше на 13ти април, но църквата има храмов празник на 15 август и всеки може да се надява молитвите му да бъдат чути.

„Бързата” икона в „Рибната” църква

Отново в Асеновград ще откриете храм, в който за първи път е започнал да твори Захари Зограф. Освен красота и изящна изработка на икони и иконостас, ще ви даде възможност да откриете своето чудо. Нарича се “Св. Богородица Благовещение”, но сред миряните е известна като Рибната църква.

В него има икона, наречена “Бързата Света Богородица”, защото на молитвите пред нея се отговаря чувствително по-бързо . Силата й е всеизвестна и за това не се учудвайте, че кандидат-студенти или такива в сесия търсят помощ и от нея.

„Биещата” икона в село Свирачи

Може би не сте чували за Свирачи – село в община Ивайловград. Жалко! В противен случай щяхте да се изкушите да отидете там, за да посетите храма „Свети Димитър”.

В него се намира т.нар. „Биеща” икона – единствена в света. Тя е нарисувана върху дървена основа, тежи много, но умее да „бъхти” всеки, който я носи на 15 август. След литургия може да я поставят дори върху краката ви – ако сте късметлии, тя може да затрепти така, че да изглежда, че ви сурвака.

За някои това е опрощение на греховете, за други знак, че ще са здрави. Във всеки случай ритуалът е със 150годишна история, мнозина се ставали свидетели на чудото, а и дори са изпадали в транс под въздействието на иконата.

Богородица от Хасково, Оброчен кръст и Панагия

Ако търсите нещо по-различно като начин за отбелязване на Голяма Богородица, предлагаме ви да отидете до Хасково, където е най-високата статуя на Светата Майка и нейния Син в света.

Ако искате да обещаете нещо много специално, да се побратимите или да кажете на някого, че сърцето му е негово, може да го направите под вековния дъб, намиращ се на километър от Старата чешма на село Чепърлинци, община Драгоман. Дървото е над 850 години, а в ствола му, почти до земята има хралупа с форма на сърце. Корените му са обгърнали много стар оброчен кръст, сложен в памет на Света Богородица.

На истински празник ще присъствате в Кюстендил на 15 август. Там отбелязват „Панагия – въздигане на хляба” /Ритуал, за който ще ви разкажем на Празника/. Още днес ще донесат с литийно шествие икона на Светата Майка от Атон. Тя ще остане достъпна за миряните до 16 август – ден след Успение Богородично.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!