You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Къде е краят на света? 5 места, където може да избягате от всички

Къде е краят на света? 5 места, където може да избягате от всички

Ако ви е писнало от всичко и всички, подарете си пътуване до…края на света

Повечето хора обичат да пътуват. Някои са толкова запалени по туризма, че за тях са измислени вицове като: „Тази година направих околосветско пътешествие. Догодина ще отида на друго място.” Ако сте като тях или просто сте уморени от всичко и всички, ви предлагаме провокация: Отидете накрая на света! Въпросът е как да стигнете до него.

Всъщност „краят на света” е много условно понятие. Всеки може да го избере спрямо мястото, на което се намира. Далеч по-интересно е да опознаете различни места на света, които са придобили световна слава като крайната точка за всяко пътешествие. Ето пет от прочутите географски точки, които претендират, че са „Краят на света”:

Скаген

Ако питате датчаните, краят на света се намира не другаде, а на най-северната точка на кралството им – близо градчето Скаген.

Там може да наблюдавате спиращ дъха феномен – срещата на водите на Балтийско и Северно морета, които никога не преливат едно в друго и образуват отчетлива граница, която стига чак до хоризонта. Науката е обяснила това – случва се заради различната плътност на теченията.
Скаген Краят на света
Цветът на водите на двете морета е различен. Гледката е толкова впечатляваща, че е вдъхновила най-големият майстор на приказките- Ханс Кристиан Андерсен.

Имаме една единствена препоръка- Наблюдавайте крещата на моретата от брега. Силните течения „накрая на света” са много опасни!

Островите Диомед/ Диомидови острови

Това е архипелаг от два скалисти острова, в които няма кафенета и забавления като кино, а само сняг, много сняг – по всяко време на годината. Специалното там е, че има гранична служба, защото Големият Диомед принадлежи на Русия, а Малкият Диомед на САЩ. Разстоянието между тях е няма и 4 километра, което е 10 минути плаване. Там минава и граничната линия на смяна на датата- Големият Диомиед е на 21 часа пред Малкия Диомеид (20 през лятото), затова местните ги наричат и остров Утре (Голям Диомед) и остров Вчера (Малък Диомед).

BeringSt-close-VE.jpg
, Link

Ескимосите, граждани на две различни държави имат рядката привилегия да си ходят на гости, без да им издават визи.

Ушуая

BeringSt-close-VE.jpg
, Link

Това има звучи като далечен зов от планините и долу-горе е така. Ушуая е град- най-южният на Земята и най-близо разположеният до Антарктида. Той нещо като областен център на остров Огнена земя в Аржентина. Въпреки, че се води близо до ледения контенент, той е красив, много зелен и пълен с пъстри цветя. Е, има и заснежени планински склонове, но не пречат нито 60 хиляди души местни, нито на 10хиляди гости на града, които го посещават през летния сезон, който продължава от ноември до март.

Точката Немо

Ако във вас дреме един малък, нереализиран откривател, най-самотното място на света е само за вас. Това е географска точка в Тихия океан, наречен от науката „Океанския полюс на недостъпността“. Масовото ѝ име е „Точката Немо“. През 1992 г. е „открита” от Хрвойе Лукатала, геодезист и математик от Загреб. Той, разбира се, не е доближавал точката, но вдъхновен от романа на Жул Верн, е посочил мястото за най-отдалеченото от сушата място на Земята.
Точка Немо
Любопитно за хората е, че „Точката Немо“ е по-близо до астронавтите в Международната космическа станция, отколкото първата земна маркировка. Там са изгорени близо 300 космически кораба повторното им навлизане в земната атмосфера. Това не е толкова ужасно, колкото звучи. Просто на това място космическите агенции изпращат корабите си след като не са в състояние повече да изпълняват службата си.
Има хора, които са доближавали „Точка Немо” – това са участниците в Ocean Yacht Race. Тази година състезанието ще се състои през октомври.

Верденс Енде

На света има истинско място наречено „Краят на света”. Това е Verdens Ende („Краят на света“/„Краят на Земята“) – най-южната точка на остров Тьоме , Норвегия .
Verdens ende, Tjøme, Norway. Færder National Park. View of Oslofjorden towards Skagerak. Breakwater (molo), port (gjestehavn), tipping lantern (vippefyr). Part of "promenadebrygga" etc. Light and shadows from sunset. 2018-09-12 G
Това е много специално и красиво място – част от Национален парк. Морски курорт е отпреди почти век, но за норвежците е специално място от незапомнени времена. Макар да го „брандират” като „Краят на света”, те още от съвсем невръстни научават, че от Верденс Енде започва всичко.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!