You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Как да научите чужд език само за 90 дни?

Как да научите чужд език само за 90 дни?

Може съвсем спокойно да се разберете с жителите на нова държава, ако три месеца преди това посветите свободното си време на изучаването на езика ѝ

Повечето хора смятат, че език може да се научи само в училище и с помощта на курсове. Това не е съвсем така . Опитайте се да си припомните как сте учили майчиния си език, когато сте били дете. Тогава сте се интересували от значението на всяка нова дума, която сте чували от родителите си и постепенно с годините сте научили всичко, което знаете днес.

Ако имате наистина огромно желание да знаете добре език, без да смятате, че възрастта е пречка, можете да го научите само за 90 дни. За да го говорите свободно, разбира се, са необходими няколко години, но можете да придобиете основата за много кратко време, с упорит труд. Това не е сложно. Даже може да стане забавно.

Посветете любимите си занимания на усвояването на чужд език през следващите три месеца:

Гледане

Първото нещо, което трябва да направите, когато решите да научите нов език, е да започнете да гледате анимационни филми, пиеси и сериали с дублаж на този език. Ако не сте имали досег с езика преди, първите няколко дни вероятно няма да разберете и дума. Но с течение на времето мозъкът ви ще започне да „хваща“ значението на някои прости неща, като „здравей“, „ябълка“, „чао“ и т.н. Най-добрият и забавен начин да придобиете основни познания по езика е като гледате анимационни филми, защото в тях стилът е семпъл и всичко е изобразено живо.

Слушане

Когато почувствате, че започвате да разбирате детски предавания и анимационни филми, преминете към гледане на по-сложна категория – сериали. Започнете с някои по-лесни за разбиране, като „Приятели“ или „Как се запознах с майка ви“ . Когато започнете да разбирате по-простите серии, преминете към някои по-сложни за разбиране, като „Изгубени“ (Lost) или „Декстър“ (Dexter) . Ако можете да разберете поне същината на всеки епизод, вероятно ще започнете да разбирате радио предавания, интервюта и дори аудиокниги.

Имайте предвид, че изучаването на език може да бъде много интересно, стига да се интересувате от съдържанието на това, което консумирате. Не се разочаровайте, ако не успеете да разберете някои части. В началото със сигурност не е възможно да се разбере по-голямата част от съдържанието. Вместо да се изнервяте, отпуснете се и оставете ушите си да „уловят“ всичко, което могат. Не се опитвайте да разберете какво означава всяка дума, но се опитайте да разберете контекста. Това е страхотно като начало.

Как се учи лесно и бързо чужд език?
Четене

Ако обичате да четете книги, тогава си поставете за цел да прочетете поне 2 книги този месец на езика, който сте решени да научите. Започнете с няколко детски книжки с леко съдържание, проверете значението на непознати думи в речник и ги запишете в тетрадка. Използвайте онлайн речници, за да намерите думата по-бързо. Ако ходите на курс, учителят вероятно ще ви каже, че граматиката е най-важна, но в действителност не е така. Много по-важно е да обогатявате речника си с нови думи всеки ден и да знаете как да се изразявате правилно, отколкото да владеете перфектно някое сложно време, което рядко се използва на практика.

Писане

Колкото повече време прекарвате в писане, толкова по-бързо ще се научите да пишете. Напишете по-трудните за вас думи няколко пъти. Като се опитвате да съставяте изречения, структурата на езика и граматиката ще ви стават все по-познати. Докато напредвате, можете да участвате в онлайн разговори с носители на езика, който изучавате. Има сайтове, специално създадени за изучаващи езици.

Говорейки

Повечето хора искат веднага да започнат да говорят свободно, след като са прекарали кратко време в изучаване на чужд език. Това обаче често е най-трудната задача, така че се съсредоточете върху гледането на телевизия, слушането и четенето за известен период от време, преди да започнете да говорите. И разбира се, не забравяйте – винаги намирайте забавление в ученето. Слушайте музика на този език, сприятелявайте се с хора, които го говорят и винаги, когато имате възможност да говорите с непознат – направете го. Интернет го направи възможно.

Ако искате да научите език за 90 дни или по-малко, ще трябва да се посветите напълно на задачата. Това означава, че ще трябва да отделите много часове от деня за четене, слушане, писане. Има много начини да поддържате връзка с езика. Например, ако използвате Gmail, сменете интерфейса на конкретния език. Променете менюто на мобилния си телефон, компютърните игри, които играете и всичко друго, което мислите, че ще ви бъде полезно.

Научаването на нов език е възможно, колкото и непостижимо да изглежда. Не е трудно, но изисква постоянство и голяма отдаденост. Не забравяйте, че за да научите нов език, трябва да го харесвате достатъчно, за да намерите забавление в целия процес.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!