You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Как да отгледаме „грозно патенце” със самочувствие на „лебед”?

Как да отгледаме „грозно патенце” със самочувствие на „лебед”?

Възпитанието на детето и по отношение на самооценката е деликатна задача, която изисква търпение, любов и баланс

Сигурно познавате много красавици без късмет, които живеят с ниско самочувствие и които имат необясними комплекси за външния си вид. Може би и вие сте сред слабите момичета, които в себе си са някогашните пухкавелки и помнят подигравките в училище. Ако искате да спестите този товар на децата си, трябва да проявите мъдрост и търпение. Няколко добри съвета ще ви помогнат да отгледате дете със здравословно самочувствие, недосегаемо за глупавите коментари на околните:

„Гледайте си работата!”

Детето ви е такова, каквото е. Не позволявайте на „доброжелатели” да коментират килограмите, луничките, формата на краката, ръста му.

Не позволявайте и на себе си да пренасяте комплексите си върху него. Какво като е малко пухкаво както сте били и вие? Да не ви да ви е попречило да създадете такова великолепно дете? Най-добре е, вместо да го ограничавате, да му осигурите безкрайни възможности за спорт и с ентусиазъм му говорете за всички ползи от играта – нови приятели, приключения, награди…

Безрезервна любов

Имате съвършено дете! Вярвайте ни! Може да е много палаво, много мудно, много енергично, много срамежливо или много напористо! Не се извинявайте на хората, гордейте се с него и деликатно, ама много деликатно се опитайте да промените нещата в положителна посока!

„На мама безценния камък!”

Всеки уж случаен въпрос за външния вид е съвсем преднамерен при децата! Казвайте му, че е страхотно и го обичате не „въпреки, че е”, а именно защото е „точно такова”!

На въпроса: „Красив ли съм!” има само един правилен отговор: „Прекрасен си!”
Възпитание без комплекси
Ако вече имате проблем

Ако сте закъснели, ако са го засегнали, ако просто изживява труден момент, бъдете търпеливи, спокойни и категорични:

Научете го да се гордее с различието си, дайте му вдъхновяващи примери и алтернативи.

Научете го да се шегува: „Само скъпите парфюми са в малки шишенца!”, „На високо акъл не вирее” и т.н.

Бъдете с него, докато се развива – сутрешен крос, упражнения за дикция, тренировки в залата или го запишете на танци. Предложете му алтернативи и го научете, че успешният човек вижда в препятствието – възможност, неуспешния – драма.

Тайните на гардероба – Вие сте човекът, който да възпита вкус към дрехите и внимание към детайлите. Ако не знаете как, посъветвайте се с продавачи, фризьори, специализирани издания. Благодарение на вас, то ще знае как от недостатъците са направи преимущества.

В тази връзка, изисквайте от него безупречен външен вид. Огледайте се – много некрасиви жени не могат да се оплачат от липса на внимание само защото са намерили начин да изглеждат стилни и ефектни!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!