You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Как да отгледаме здраво и щастливо дете: Съвети за възпитание от харвардски психолози

Как да отгледаме здраво и щастливо дете: Съвети за възпитание от харвардски психолози

Всеки нормален родител иска здраво и щастливо дете, но повечето допускат сериозни грешки

Всички родители смятат, че съвременните технологии са виновни за грешките в развитието на наследниците им. Обвиняват компютъра, телевизията и дори научния прогрес, че нямат здраво и щастливо дете.

Да, заседяването пред монитора е груба грешка, но малцина съзнават своята отговорност, която не е свързана с осигуряването на най-доброто от материалните неща.

Харвардски психолози дават само шест, но безценни съвета, които ще ви помогнат да се радвате на здраво и щастливо дете:

1. Прекарвайте време с децата си

Това е в основата на всичко. Редовно да прекарвате време с децата, да се интересувате от техните въпроси и проблеми, и най-важното – да слушате техните отговори внимателно. Вие не само ще се запознати с индивидуалните особености на детето си, но ще му покажете как да се грижи за другите.

2.Винаги му казвайте какво означава за вас

Оказва се, че децата наистина не разбират какво означават за нас. Повтаряйте им непрекъснато, че са най-важното и най-ценното и не се дразнете, ако непрекъснато ви подпитват „Обичаш ли меееее”, „Защо реши да имаш бебе?”. Колкото повече му казвате, че е безценно, толкова по-уверено ще е! „Обичам те” не е разглезило още никого!
съвети за възпитание
3. Научете ги как да се справят с проблемите, а не как да ги избягват

Школата по живот започва още от детската градина, в конфликтите на детската площадка, в магазина, на улицата. Децата лесно се отказват – или им става скучно, или им се струва невъзможно. Вие сте човека, който ще ги мотивира, без да ги обижда!

Давайте примери, гледайте вдъхновяващи филми и четете заедно поучителни истории – това е най-прекрасната инвестиция от времето ви!

4. Карайте го да ви помага и му благодарете непрекъснато

Учете го на труд от малко, но не му вменявайте, че е безплатен слуга. Хвалете го и оценявайте усилията му. Благодарете и се гордейте с помощта му пред тате и родата.

5. Помогнете му да се справи с негативните емоции

Като го научите как да управлява емоции като гняв, завист, срам и яд, ще го спасите от клопката на душевната мъка след време. Проявете разбиране и търпение.

„Да, прав си да се ядосваш! И аз щях да съм обидена, но…не може да удряш брат си (съседа, Петърчо). Бих направила еди-как-си”

6. Научете децата да са любознатителни и контактни

Кръгът познати и роднини обикновено създава усещане за безопасност, но е хубаво да го научите да общува с външни хора. Хората са различни по произход, финансово положение, образование, мечти и ценостти.

Ако се научи да общува с всеки, това е талант, който ще го направи по-социално адаптивно не само в училище.

Възпитанието на здраво и щастливо дете е труд – тежък, постоянен, безкомпромисен. Струва много от времето и спокойствието на родителите, но само как умее да се отблагодарява!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!