You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Как да подготвим розите за зимата: Инструкции за влюбените в Кралицата

Как да подготвим розите за зимата: Инструкции за влюбените в Кралицата

С тези лесни стъпки ще подготвите розите за зимата и ще може да й се радвате през следващия сезон на цъфтеж

Розата е кралицата на цветята и тя създава неповторима атмосфера в градината. Грижата за нея включва предпазване през студената зима, за да може тя и на следващата година да очарова със своята красота.
Отглеждане на рози - съвети за зимата

Как да стартира подготовката за студените месеци

Още преди да изберете видовете, проучете кои са устойчиви на замръзване и са здрави. Важно е също на какво място ще засадите розите. Те обичат светлината и топлината, така че избягвайте сенчестите участъци. Оставете достатъчно пространство между корените.

Подготовката за зимата започва отрано. Още през август тяхното поливане трябва да бъде прекратено. След това се пристъпва към подхранване с фосфорно-калиеви торове.

Как се подхранват розите през есента

Предлагаме ви две рецепти, които може да приготвите сами:
В 10 л вода се разреждат 16 г калиев монофосфат, 15 г суперфосфат.
Вторият вариант е с 10 г калиев сулфат, 25 г суперфосфат, 2.5 г борна киселина, 10 л вода.

Една кофа от сместа е достатъчна за площ от 4 квадратни метра.
В началото на септември направете оглед на състоянието на всички рози. Ако листата са червени, значи растат и не са готови за зимата. Не откъсвайте избледнелите пъпки от рози. Семената ще започнат да зреят, а периодът на цъфтене няма да може да бъде завършен преди зимата.

Ред е и на подрязването.

Как да задържим топлината около розите

В края на септември корените на розите трябва да бъдат покрити, за да се затоплят, като се изсипе около 30 сантиметра пръст върху тях. Върховете на корените на розите се покриват с паднали листа или сняг. Падналите листа ще служат като защита и ще дават допълнителни хранителни вещества. Снегът предпазва растението от замръзване на корените и стъблата.

Ако има слана и температурите не сапод минус 5 градуса, не е нужно да се покриват корените на розите, тя дори е полезна, защото закалява растението.Така то ще бъде по-устойчиво на измръзване.
Няколко седмици по-късно, някъде към края на октомври, трябва да се почистят всички млади издънки, пъпки и листа. В противен случай през пролетта те започват да гният и да съсипват цялото растение. След процедурата ги обработете със средства срещу вредители и гъбички.

Покриване на розите в 5 стъпки

Подрязване

Трябва да се случи преди да настъпят продължителните студове.

Затопляне на корените

Торф, сух пясък, стърготини – с тяхна помощ ще осигурите топлина за корените.

Рамка за парника

Направете рамка от метални дъги с височина около половин метър.

Изолация

Поставете топлоизолационния материал върху рамката. Може да изберете синтетичен вид, хартия с филм отгоре или зебло.

Затискане на краищата

Те трябва да бъдат подсигурени, така че вятърът да не ги вдигне.

Ако зимата във вашия район не е прекалено мразовита, тогава розите могат да презимуват и под покритието от сухи листа или дървени стърготини. Особено внимание обърнете на младите розови храсти.
Запазване на рози през зимата
Първата зима е най-опасна за тях.

Като цяло за розите е най-опасно редуването на замръзване с висока топлина, много повече отколкото сланата през цялата зима.
Влажността също е притеснителна за тях, но резките промени им се отразяват фатално.

Как да съхраним розите при много ниски температури

При суров климат розите трудно биха могли да оцелеят, ако не вземем допълнителни мерки. Те трябва да се преместят в изба, да се поставят в специални контейнери или саксии. В Сибир използват кутии, в които покриват корените със сух материал – паднали листа, сено, слава, стърготини, клонки от смерч.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!