You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Как да познаете, че някой ви лъже?

Как да познаете, че някой ви лъже?

Лъжата разчита на хитростта, но не може дълго да остане скрита

Истината е, че повечето хора лъжат от време на време. Някои от тези лъжи са „малки бели “, предназначени да защитят чувствата на другите хора („Не, абсолютно не изглеждаш дебела!“). В други случаи тези лъжи могат да бъдат много по-сериозни, като прикриване на престъпление. Въпросът е да ги разпознаем навреме, за да не попадаме в клопката на злонамерени. Това не е трудно и не изисква особен талант на психолог. Достатъчно е да обърнем внимание на следните неща:

Езикът на тялото

Когато става въпрос за откриване на лъжи, хората често се фокусират върху езика на тялото. Човек, който лъже, в един момент ще стане нервен и ще започне да жестикулира странно или дори ще се опита да скрие ръцете си, за да прикрие потенциални признаци на лъжа.

Можете да откриете и много неща само като обърнете малко повече внимание и погледнете събеседника си в очите или устата. Ако очите му „лутат“ наляво-надясно и той отмести поглед от вас в ключов момент от разговора, това е знак, че това, което казва, не е истина. Погледнете и устните му. Ако те треперят или хапят, това е още един знак, че нещо не е наред.

Изражения на лицето

Човек, който лъже, ще има неправилно изражение на лицето, като например смях, който не отговаря на ситуацията, или прекалено напрегнато изражение, което е неподходящо в момента.

Преувеличение

Понякога хората, които лъжат, преувеличават твърденията си, за да ги направят по-убедителни. Вероятно ще повторят мисълта няколко пъти в историята, за да се уверят сами в нея или, ако е възможно, ще включат други хора в историята си, за да изглежда това, което казват, по-правдоподобно.

Недефинирани думи

Ако ги попитате за подробности и те започнат да отговарят с „хмм“, „мисля“ и други подобни, това означава, че вероятно не знаят отговора, „не могат да си спомнят“ или просто много зле лъжат.

Дълги почивки

Ако някой знае истината за това, за което говорят, той ще може веднага да отговори на всичките ви въпроси. Ако прави необичайно дълги паузи в разговора, след като попитате нещо, свързано с тази тема, това може да е знак, че ви лъже.

Повторения

Заекването или повтарянето на думи или фрази, които вече сте казали, е знак, че някой крие нещо от вас. Това може да означава, че се опитват да измислят какво да кажат по-нататък и как да развият историята, опитвайки се да ви убедят допълнително в същото, което сте чували преди.

Как да разпознаем лъжата

Защо е толкова трудно да разпознаем лъжата?

Истината е, че няма универсален признак, че някой лъже. Всички знаци, поведение и показатели, които изследователите свързват с лъжата, са само улики, които биха могли да разкрият дали човек е честен.

Но следващия път, когато се опитвате да прецените истинността на историята на даден човек, спрете да търсите клиширани знаци и се научете как да забелязвате по-фини поведениябелези, които могат да бъдат свързани с лъжа. Освен това, разчитайте на най-сигурния си съветник- интуицията си. Не я пренебрегвайте! Когато ви подсказва, че някой ви лъже, значи трябва да я слушате!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!