You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Как да съобщим за развода на съпруга (родителите си, децата)

Как да съобщим за развода на съпруга (родителите си, децата)

Разводът понякога е единственият път към по-щастлив живот, но се налага да давате обяснение за него

Разводът не е нещо лесно. В повечето случаи хората го предприемат, за да намерят щастие. В същото време той може да направи всички нещастни. Това е свързано предимно с атмосферата, която създаваме по време на бракоразводния процес. Всичко обикновено започва, търсейки отговора на въпроса: Как да кажем, че искаме развод на съпруга, децата, родителите си.

Преди да започнете да говорите за законна раздяла, помислете, ако трябва милион пъти, дали наистина я искате. Много често става въпрос за „изнудване”: „Ако не направиш каквото, както искам, си тръгвам!”. Тази тактика работи само в началото, за кратко. После се превръща в част от истеричния скандал, който само всява паника у децата.

Ако намеренията ви са наистина сериозни, се подгответе за разговора като:

Изберете най-подходящия момент да поднесете новината. По принцип няма идеално време за подобни разговори, но има дни, в които е просто престъпно да го съобщите – по време на важни събития в живота на близките, свързани със стрес и изискващи максимална концентрация. Не го правете и на празниците, за да не стане, например: Нова година – нов живот за вас, нова болка за другите. От този ден 31ви декември/1ви януари ще бъде ден, изпълнен със спомена за тежка загуба, скандали и горчивина. Не искате децата ви да намразят Нова година завинаги, нали?

2. Опитайте да говорите с независим външен съветник – психолог, наистина общ приятел, който няма да разнесе колебанията и драмите в семейството ви из града. Те ще ви помогнат да намерите да изберат най-тактичните думи за разговор за развод.

Ако вече сте намерили общ език с родителите и съпруга си след новината, обсъдете заедно как да представите тази новина на децата, за да им нанесете минимален стрес и усещане за загуба. Както се казва: „Една глава е добре, но две са по-добре.“ Търсете мнението на някой друг, който може дори да не е на ваша страна. Все пак не се нуждаете от душеприказчик, а от трезва и безпристрастна позиция.

3. Изберете правилните думи. Колкото и полезни да са съветите отвън, никой освен вас няма да намери най-успешните фрази за разговор. И най-добрия психолог не познава близките ви толкова добре, колкото вие. Затова решете как да представите подобна новина.

Разбира се, има някои нюанси, които са категорично забранени. Мир, само мир! Искате ли да избегнете сцени и скандали? Тогава трябва да говорите спокойно, без истерия. Лесно е да се каже, но е трудно да се направи. Роднините изискват обяснение, опитвайки се да разберат причината за проблема, а накрая ви принуждават да защитавате избора си. В резултат на това те се разделят на два лагера: едни заемат отбранителна позиция и ви упрекват в отговор, други наливат масло в огъня и се нахвърлят на бъдещия ви бивш съпруг.

Не става и да се разведете, без да дадете обяснение. Остава едно: обяснете с най-спокойните тонове. Обмислете всички ключови фрази, репетирайте ги. Избягвайте груб, изразителен език.

Как да кажете на съпруга си за развода?

Разводът слага официален край не само на брака, но и на илюзията, че любовта ви ще продължи вечно. Да, може още да обичаме другия, но заради трети във връзката, неговия работохолизъм, несходство във вижданията за родителството и т.н., по-добре е пътищата ни да се разделят.

Възможно е и друго – да сте загубили всички нежни чувства, дори уважението си към съпруга, но не забравяйте, че този човек някога е бил скъп за вас и вие сте били скъпи за него.

Затова, имайте предвид следните важни неща в речта си за раздяла:

1) Уважение

Уважавайте се един друг, дори ако любовта е в миналото. Това, че не се разбирате, не означава, че трябва да се мразите. Когато искаме да прекратим връзка, имаме оплаквания и претенции, които искаме да изразим. Ако сме били наранени, тогава се ражда естествено желание да нараним партньора си. Избягвайте подобни мисли. Дори да не ви се иска да демонстрирате уважение, не знаете как ще се развие животът. Обиден бивш може да иска да ви отрови нервите, може да настрои срещу вас деца, родители, колеги, познати. Имате ли нужда от това? Не! Затова се дръжте с уважение, дори и да не го изпитвате.

2) Говорете за деца

Ако имате деца, е изключително важно да говорите за бъдещото им съвместно родителство. Не използвайте децата като заложници в преговорите със съпрузите си. Не се държайте като арогантни кучки! Бащата на детето има право да общува с него, освен ако не е пълен алкохолик или насилник. Ако обаче не е имало такива ексцесии, нямате право да му пречите да вижда детето. Отчаян баща може да направи много глупости и затова е важно да му уведомите, че разводът ви няма да го лиши от възможността да бъде с детето.

3) Дискусии по разделянето на имуществото

Това е един от най-неприятните етапи, а и именно парите стават причина за самия развод. Нека това, което е започнало с любов, да не свършва с разправии за пари! Колкото и да се стараете, каквито и думи да изберете, разделянето на имуществото е сериозен проблем. Ако не може да се постигне споразумение, ще се нуждаете от намесата на адвокатите си.

Въпреки това, не трябва да повдигате въпроса за парите при първия разговор за развод. Ще звучи твърде меркантилно, обидно, унизително. Уважете чувствата на партньора си и го оставете да свикне първо със самата идея за развод. Нека нервите и емоциите да не попречат на справедливата ви подялба. Просто не е възможно да вземете мъдро решение веднага.

Сн. Пиксабей

Как да кажете на родителите си за развода?

Невъзможно е да се разведете без родителите ти или родителите му да знаят за това. Трудно е да съобщим за това, защото толкова се страхуваме да чуем злобните им упреци в стил „Казах ти, че не е подходящ за теб“. Понякога родителите казват на дъщерите си ужасни думи като: „Търпи го в името на децата! Никой няма да те вземе с тях!“ – и подобни. Не забравяйте, че имате право на лично щастие. В съвременния свят разведените жени с деца могат да успеят във всички области, никой няма да хвърля камъни по тях. Няма нужда да се страхувате, но все пак имайте предвид:

1) Такт по отношение на партньор

Когато се караме с избраниците си, това преди всичко говори лошо за нас самите. Ние ги избрахме, наивно ги гледахме през розови очила, позволили сме да бъдем измамени доброволно. Или може би обичаме да сме с лоши момчета, защото животът никога не е монотонен с тях? Или защото обичаме да се чувстваме като жертва? Говорейки лошо за половинката си, ние никога няма да изглеждаме добре в очите на другите.

2) Зрял избор

Дори мама да ни погали по главата и да одобри развода, в сърцето си тя ще си помисли: „Ох, на мама глупачето!“. Не се държайте като палави деца, които са уморени от играчка. Нека родителите ви видят, че не само виждате грешките на другите хора, но и се отнасяте към себе си със здравословна критика. Така ще приемат, че вашето решение е решение на възрастен, зрял човек.

Как да кажа на децата за развода?

О, това е най-трудното нещо – да говориш с дете. Много е страшно да сгрешиш, страшно е да нараниш дете, страшно е да загубиш уважението и доверието му. Докато обмисляте най-важния си разговор, имайте предвид често срещаните грешки, които съсипват живота на децата по време на развода на родителите им. При подобни разговори е важно да се докоснат до определени теми.

1) Разводът е правото на по-добро бъдеще за всички

Много двойки остават женени единствено в името на децата си. Но каква полза от такава жертва? Децата са развили емоционални антени, те отлично виждат дали няма топлина между родителите им. Можем да надскочим себе си в името на децата, като откажем развод, но това състояние често води до чести скандали. Кажете ми, скандалите на родителите добри ли са за детето? Той не само се измъчва в настоящето, но и е лишен от нормално бъдеще. Без да види адекватен модел на семеен живот, едно възрастно дете няма да може да изгради нормални взаимоотношения. И се получава порочен кръг: ние страдаме заради детето, принуждавайки го да измъчва себе си и бъдещия си партньор в брака, от което децата му вече ще страдат. Това е важно послание, което трябва да предадете на децата, когато става въпрос за развод. Обяснете, че разводът не е краят на света, а началото на ново бъдеще.

2) Децата не са виновни

Децата, разбира се, не знаят всички причини за развода и затова търсят обяснения в това, което знаят. Толкова често децата се обвиняват. Обяснете, че изобщо не става дума за тях, свалете тежкото бреме на самобичуването от плещите им.

3) Без фалшиви обещания

Много родители уверяват, че животът на децата няма да претърпи драстични промени. И тогава започва: смяна на училище, преместване в друг град и т.н. Давайте такива обещания само когато можете да удържите думата си. Новината за развода на родителите вече е силен стрес, няма нужда да се влошава ситуацията с лъжи. Разводът внася хаос в света на детето и затова то има нужда поне от нещо стабилност, има нужда от увереност.

4) Татко е наблизо

По-горе говорихме за важността да се гарантира на съпруга за неприкосновеността на правото му да вижда детето. Същото се отнася и за децата. Ако във вашето семейство не е имало критични ситуации на лошо родителско поведение, ако съпругът се е показал като добър баща, тогава трябва да успокоите децата и да обясните, че те ще продължат да виждат баща си. Добре е бащата да присъства по време на този разговор – това е допълнително потвърждение на думите.

Бъдете мъдри, като вземате променящи живота решения. Защитавайки правото си на избор на житейски път, грижете се за чувствата на близките си. Нека вашето трудно решение направи вас и вашите близки по-щастливи. Късмет!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!