You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Как се става велик: Писатели с един роман, но какъв!

Как се става велик: Писатели с един роман, но какъв!

Достатъчен е един роман, за да повлияеш на милиони и за да те запомни историята

Ако мечтаете да пишете, да рисувате, да създадете нещо, в което да вградите цялата си любов и талант, със сигурност това ще се случи. Може би днес няма да го направите, но това не значи, че няма да стане. Важно е да използвате всяка възможност, за да осъществите мечтата си и този миг ще ви се отблагодари.

Влагайте страст и нещата ще ви се получат. Не всеки има шанса да открие призванието си на 18 и да посвети живота си на това да става все по-добър. Сигурно е обаче, че никога не е късно за нещата, които обичаш. Този избор ще доведе не само щастието, но и успеха в живота ви. Не вярвате ли в това?! Момичетата от „Жена на Върха” ще ви дадат най-доброто потвърждение. Ще ви разкажем за велики писатели, които са развълнували милиони и са повлияли дори на събития. Достатъчно им е било да напишат само… един-единствен роман!

Изразът homo unius libri – писател на една книга, се използва за неуките, необразовани хора. Историята обаче помни таланти, които поради ред причини не са успели да напишат (или публикуват) повече от един роман. Той обаче им е бил напълно достатъчен, за да увековечи името им световната литература:

„Отнесени от вихъра” и Маргарет Мичъл

Разказахме ви вече за страстната красавица от американския Юг, която трябваше да претърпи инцидент, за да даде изява на писателския си талант. Романът на Маргарет Мичъл все още вълнува милиони, макар тя да не смята, че е създала шедьовър.
fifa-margaret-mitchell-620
В историята на Скарлет О’Хара тя просто описва всичко, което познава и това й носи пари, награди, световно призвание. Филмирането на романа я прави несметно богата и от управление на капитала на писателката просто не й остава време да напише нов роман.

„Брулени хълмове” и Емили Бронте

Романът на Емили е нейният единствен принос към феномена, наречен „сестрите Бронте”. Мрачна, но и чувствена – историята на Хийтклиф и Катрин има няколко филмови версии. По нея са създадени опера и балет. Познавачите на момичетата Бронте наричат книгата „най-доброто произведение на сестрите”. Романът не е просто щастливо попадение, а единственият флирт на една поетеса с немерената реч.
emilie bronte

„Франкенщайн“ и Мери Шели

Тя е дъщеря на феминистка и политик. Муза е на поет и води живот, който би бил скандален и днес. Пише много, но все есета, пътеписи и понякога – биографии. Една дъждовна ваканция и един бас се оказват щастливите (не)случайности, които я превръщат в легенда.
mary shelley frankenstein
Едно лято Мери, Пърси Шели и синът им отсядат с Байрон, любовницата му и физикът Полидори във вила на Женевското езеро. Вали дъжд, младите стоят до късно и четат ужасяващи истории. Не е ясно дали книжлето е било вълнуващо, но се предизвикват взаимно. Всеки от тях трябва да напише история с призрак. Байрон нахвърля бележки, които използва по-нататък в творбите си. Пърси не прави нищо впечатляващо, но Мери Шели е осенена от прозрение.

След като чула за експериментите на Дарвин с електричеството, съзнанието й дало живот не едно чудовище. Разказът се превърнал в роман, който щяла да нарече „Франкенщайн или новият Прометей“.

„Дом, в който” и Мариам Петросян

Симпатичната арменка в момента се радва на слава като една от десетте най-успешни съвременни писателки в Русия. Тя няма навършени петдесет, има сериозна кариера в правенето на анимация и затова доскоро се славеше и като автор на приказки.
Mariam Petrosyan
Книгата й „Дом, в който” е писана цели 18 години, но публикуването й носи слави, награди и съответно – пари, на каквито не се и надявала. Разбира се тя е достатъчно млада да напише още книги, но засега е категорична: „Новых книг от меня ждать не стоит …” (Нови книги от мен да не чакат).

„Да убиеш присмехулник” и Харпър Лий

Тя е разочаровала тате, като напуснала правото, за да работи като писател. Трябвало й обаче доста време и търкане на бюрото в самолетна компания, за да пробие.
harper lee
Неколцина разкази са предшествали „Да убиеш присмехулник” – книгата, която публикува на 34. Филмът печели „Пулицър”, филмира се и в него играе роля Грегъри Пек. По-късно ще го обявят за „най-добрия роман на всички времена във Великобритания.”

Петдесет и пет години по-късно намериха в сейфа й ръкопис „И страж да бди на пост”, който излезе през 2015. Приемат го за продължение на „Присмехулника“, макар да е написан по-рано. През целия си живот обаче тя остана като една от Големите, написали един роман.

Компанията на писателите с една книга (или по-скоро – с един роман) се оформя с още интересни имена: Борис Пастернак и „Доктор Живаго”, Александър Грибоедов и „От ума си тегли”, Рабле и „Гаргантюа и Пантагрюел”, Джон Рид и „Десетте дни, които разтърсиха света”, Селинджър и „Спасителят в ръжта”. Последният е публикувал впечатляващи разкази, но суперуспехът на „Спасителят” го принуждава да се уедини и да откаже категорично негови други ръкописи да бъдат публикувани.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!