You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Как възпитава една милионерка: Железните правила на една бездомница, която преуспя

Как възпитава една милионерка: Железните правила на една бездомница, която преуспя

Жената, която извървя пътя от бездомна до класацията на Форбс, има пет добре възпитани деца

Дени Джонсън е израснала в бедно семейство, родила първото си дете на 17, става бездомна на 21, а на 23…печели първия си милион. Не, това не е сценарий на холивудски филм, а съвсем истинската история на жена, която с основание претендира, че „знае 2 и 200”.

Днес е популярна бизнесдама, влезе в класацията на Форбс, има пет деца и няколко внука. Дамите на всяка възраст попиват от съветите за живота, които дава като лектор или в интервюта. Със сериозен интерес се ползват и тези, посветени на възпитанието на децата.

Дени Джонсън може да даде на децата си всичко, което може да се купи с пари. Тя обаче е решена да им даде нещо по-съществено: Да ги научи на успех, който могат да постигнат сами!

Милионерка възпитава деца
Поставете си цел още от детството!

Богатите хора възпитават бъдещи випускници на Харвард, бъдещи висши мениджъри, лекари и дори президенти. Хората от средната класа гледат децата си и си мислят: „Дали ще им провърви?”

„В семейството на мои близки – собственици на издателство, детето въобще не искаше да учи и да се развива. Тогава бащата взе кардинално решение и го прати в приют за бездомни, без нито цент. Момчето се прибра след седем дена с желание да учи повече и да участва в семейния бизнес.”

Без телевизор и мобилен телефон

Кой е най-добрият приятел на детето? Повечето ще кажат: Компютърът, телевизорът, мобилният телефон. Дени Джонсън има правило – децата й получават първият мобилен телефон на 16, първият им компютър е останалият от татко, а телевизор изобщо нямат.

„Децата ми не могат да си позволят мобилен телефон, защото нищо не печелят.”

Този телефон не ги учи на организация и планиране на времето, а телевизорът често ги учи на неправилен модел за живеене.

Какво научихте от Спондж Боб?

Ленив, разпуснат, нихилист…Нима искате синът ви да израсте така? Или дъщеря ви да си избере такъв жених? 30 дена без телевизия и детето ви няма да бъде така пристрастено към това безумно забавление.

Учете децата да обичат работата

Какво чуват децата ви? „Добре, че е петък. Шефът ми е свиня. Писна ми от тази работа.”

„Тази позиция от дете приучава към това да гледаш на работата като зло, тежко и неприятно занимание. Не се чудете, ако после не им се работи и не им се занимава със собствен бизнес.”

dzhonson2_
В семейството на Дени всяко дете, което навърши две годинки е ангажирано с някаква проста работа за дома. Тя не се ползва от услугите на готвач, бавачка или чистачка. Всеки член на семейството си има задължения, независимо дали му хареса. Ако се научи да върши работа, която не харесва, това възпитава воля и дисциплина. Това, което харесва пък ще го накара да бъде по-наясно със себе си.

Не сте банкомат за децата си

„Давам на децата си 50 долара годишно за обувки и четири чифта джинси. Ако ти се прииска да имаш нещо „по-така” – изкарай си парите или чакай разпродажба”. За Дени Джонсън това е правилният начин – даваш на детето най-необходимото, а ако има специални желания да намери начин да ги реализира.

„Най-лошото нещо, което правят родителите е да печелят, за да дадат на децата си това, което са нямали като деца. Щом децата пораснат попадат в свят, в който не могат да живеят така, както досега.”

Пропилей или спести?

Прахосването на пари довежда до две неща: Правите богати други хора (купувате ненужни вещи) или учите децата, че могат да спестят и инвестират.

„У дома има правило: Спести 10 долара и аз ще ти дам още десет. Така ще събереш пари за това, което ще ти помогне да се развиеш: велосипед, пътуване, специални уроци.”

Учете детето на щедрост

Повечето успешни хора се отличават с емоционална и материална щедрост. Те не завиждат и са изключително щедри. Учете детето си на уважение, призовава Дени Джонсън. Не е случайно, в Библията се казва, че 10% трябва да се жертва: децата в семейството й също дават 10% от всеки долар на сираци. 20% остава отива за отдих и развлечения, а останалата част – в касичката.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!