You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Какъв е принципът на Парето, който може да промени професионални и личния ви живот?

Какъв е принципът на Парето, който може да промени професионални и личния ви живот?

Принципът на Парето показва понякога несправедливата страна на живота, но всъщност може да послужи за неговото оптимизиране

Ако сте учили бизнес или икономика, вероятно сте запознати с принципа на Парето. На името на италианския икономист и социолог е кръстен интересен модел, който казано по-просто звучи така: „20% от усилията дават 80% от резултата, а останалите 80% от усилията дават само 20% от резултата“.

Легендата разказва, че през 1897 г. Вилфредо Федерико Дамасо Парето, докато се забавлявал, като наблюдавал засаждането на грах в градината си, забелязал, че само една пета от шушулките дават по-голямата част от граха. Той отбелязва в изследователските си тетрадки: 20% от най-жизнеспособните растения произвеждат 80% от зрелите грахови шушулки.

Заинтригуван, Парето решава да потърси проявления на принципа 80/20 в други области на живота и разбира, че той се прилага почти навсякъде. По-специално, докато изучава разпределението на доходите на населението, ученият открива, че 80% от земята в страната принадлежи само на 20% от населението, а 80% от продуктите, произведени от компании в Италия, се произвеждат от не повече над 20% от компаниите.

Парето споделs откритието си в научни статии, но е достатъчно скромен, за да даде на откритието своето име. Американският инженер Джоузеф Джуран свърши това, вместо него- той предложи на колегите си да кръстят принципа 80/20 в чест на наблюдателния италианец.

По същество принципът на Парето е отражение на неравномерното разпределение на причините и следствията в природата. Правилото 80/20 се използва като основна насока при анализиране на ефективността на всяка дейност и оптимизиране на резултатите. Чрез правилното идентифициране на минимума от важни действия можете бързо да получите значителна част от планирания резултат, докато по-нататъшните усилия ще бъдат неефективни и най-вероятно неоправдани.

Принципът на Парето в живота

Съотношението, дадено в закона на Парето, не може да се счита за абсолютно точно: то е по-скоро мнемонично правило, отколкото истинска насока. Въпреки че не винаги е 80/20, примерите потвърждават относителната стабилност на пропорциите.

В повечето страни около 80% от тяхното богатство е собственост на около 20% от населението.

80% от успеха на една компания зависи от 20% от нейните служители.

В търговията и услугите 80% от всички печалби идват само от 20% от клиентите. Освен това 80% от печалбата идва от 20% от гамата предлагани продукти и услуги.

Човек прекарва 80% от времето си в компанията на 20% от хората, които познава.

По правило 20% от прочетените книги носят 80% от ползите за човешкото развитие. Останалите 80% губят време и вероятно увреждат зрението ви.

Ако искате да приложите закона на Парето към ежедневни ситуации, лесно можете да намерите доказателства за принципа 80/20.

Например, имате пет страхотни бизнес костюма, но на сутринта погледът ви е прикован към любимия – тъмносив на райета. С обувките е същата история – рафтовете са пълни, а се използват само няколко чифта.

Или, да речем, вие и вашият съпруг, успешен бизнесмен, сте успели да станете щастливи собственици на луксозен апартамент с 15 стаи, но прекарвате 80% от времето си в спалнята, в хола пред телевизия и в кухнята (изчислете останалите проценти).

Или просто вземете смартфона си и разберете колко приложения са заредени в него и колко от тях всъщност използвате. Имам 48 мобилни приложения на моя iPhone, но през повечето време (предполагам около 80%) използвам само 8.

Опитайте, анализирайте каква е връзката с принципа на Парето в живота ви – това е наистина завладяващо.

Какво е принципът на Парето

Може ли да ви е полезен Принципа на Парето?

Освен образователен, забавен и философски, принципът 80/20 има и полезен потенциал. Представете си как това съотношение се вписва в работния ви ден и ще разберете, че законът на Парето може да улесни работния ви живот. Подсказка: правилото 80/20 може да намали 4/5 от работата ви.

Например, вие сте на лидерска позиция и постоянно се сблъсквате с проблема с ограничените ресурси, опитвайки се да оптимизирате приноса си към процеса, вниманието към различните проекти, в които участвате, цялостното темпо на работа и усилията на екипа.

Използвайте принципа на Парето, за да определите кои цели са най-важни на този етап и кои служители са по-продуктивни от останалите. След като разберете кое е важно, делегирайте пълномощия на трудолюбиви колеги и се съсредоточете върху постигането на приоритетните си цели. Други неща (включително неефективни служители) могат да бъдат решени по спокоен начин.

На свободна практика ли сте? Идентифицирайте клиентите, които плащат по-добре и по-последователно, и първо свършете работата за тях. Това са вашите 20% от работата, която ви носи 80% от вашия доход. Разбира се, не трябва да слагате всичките си яйца в една кошница – твърде категоричната диверсификация може да доведе до творческо прегаряне и загуба на полезни (дори и в дългосрочен план) контакти. Погрижете се за правилния баланс между пари, разнообразие и укрепване на връзките с клиентите.

Вие сте обикновен служител на компанията? Преценете каква част от работното ви натоварване ви осигурява 80% от задачите, за които обикновено ви се плаща. За какви постижения и способности Ви ценят особено Вашите началници и колеги? След като разберете, че вашата ефективност идва от 20% от вашите усилия, можете да се съсредоточите върху тях възможно най-много, без да вдигате шум за напразни усилия. Ще се наслаждавате на работата си, защото излишният стрес ще изчезне, а в замяна ще имате предвидим график, време за почивки и вечерна йога.

Рационалният закон на Парето важи дори за сферата на любовта, която на пръв поглед е напълно ирационална. Кои 20% от вашите (и неговите) действия причиняват 80% от проблемите във връзката ви? Какви бяха тези 20% от разговорите, които ви сближиха на 80%? Ако знаете отговора, помислете как да оптимизирате тези пропорции.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!