You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Какво подсказват любимите играчки на детето ви?

Какво подсказват любимите играчки на детето ви?

Играчките са не само предмети, които носят на децата радост за половин час, а нещо много по-специално и разкриващо душата им

Чудите ли се какво ще стане вашето дете като порасне?

Нямате нужда от хороскоп или амбициозни напъни. Просто разгледайте отблизо нещата, с които обича да си играе. Играчката е неговият малък свят. Благодарение на нея то се учи на всичко- как да се държи, как да гради взаимоотношения и дори как са мисли.
Ако сте наясно с предпочитанията му, не само ще разберете по-добре детето си, но и да „погледнете” в бъдещето му:

Конструктор/ Лего

Децата, които предпочитат да се занимават с конструктори, са упорити, усърдни и търпеливи. Конструирането развива логиката, учи на концентрация и независимост. Дете, което обича да се занимава със строителен комплект, като правило обича точните науки. Това са бъдещи математици, програмисти, системни администратори или архитекти.

Играчки войници

Играчките войници са любимата играчка на много момчета. Играта с войници насърчава развитието на пълноценна личност, защото това не е просто игра, а цяла армия, която изисква стратегия, йерархия, развива интерес към децата и ги учи да гледат на всичко отвън. Децата с качествата на лидери обичат играчки войници и е трудно да се каже кои ще станат в бъдеще, но вашето дете определено няма да изживее живота си като „втора цигулка”.

Колички

Децата играят с коли, защото искат да пораснат по-бързо и да копират поведението на възрастните, особено на мъжете. За децата шофьорите са силни и интересни хора, които могат игриво да управляват големи железни машини. Колите, разбира се, не са интелектуална игра, тъй като не предоставят място за творчество, така че подобно забавление често е манипулативно по природа. Децата, които предпочитат колите, рядко постигат големи висоти в живота. За да развиете други способности във вашето дете, насочете вниманието му към други коли.

Пухени играчки

Детска стая, пълна с меки играчки означава общително дете, за което комуникацията с други хора е по-интересна от предмети или явления. Играчките, като правило, са „хуманизирани“, те се хранят и слагат да спят. В допълнение, меката играчка е идеален приятел: мил и симпатичен, който винаги се държи правилно. Меките играчки са обожавани от бъдещите хуманисти – филолози, журналисти, социални работници.

Динозаври

Децата обикновено се интересуват от изчезнали чудовища, когато пораснат. Интересът обикновено се появява след уроци в училище или посещение на музей. Такива деца са умни и любознателни, схващат всичко в движение. Децата започват да систематизират получените данни – гледат филми за динозаврите, четат книги за тях и изрязват изображенията им от списания. Пред вас е бъдещ изследовател. Най-вероятно областта на неговите интереси са природните науки (биология, химия, физика).

Кукли за момчета, коли за момичета

Ако такова хоби не продължи дълго, не е нужно да го считате за системно. Ако наблюдавате системен интерес на детето към играчки от противоположния пол, това поведение е наистина тревожно. Обикновено едно момче играе с кукли в два случая: когато расте в непълно семейство или трудно намира общ език с връстниците си. Добре е да заведете такова дете на психолог.

По-рядко се среща обратният случай – момиченце, което си играе щастливо с коли. Обикновено това показва напрежение и излишък от енергия, които не могат да бъдат изчерпани в спокойни момичешки игри.

Какво означават любимите играчки на детето
Сн. Flickr

Защо всяко дете трябва да има любима играчка?

Плюшено мече вместо мама

Много деца имат любима играчка, с която никога не се разделят. За много малки деца това може да бъде одеяло, залъгалка: докосването на това нещо напомня на детето за майчината топлина. За такива играчки са написани цели книги, а някои езици дори имат отделна дума за тях. Основната функция на такава играчка е да замени майката по време на периоди на нейното временно отсъствие, както и да помогне на детето да премине от сливане с нея към относителна независимост , психическо отделяне. Бебето пренася чувствата към майка си върху играчката, това му помага да се справи с нейното отсъствие.

Вашето дете никога ли не се разделя с плюшеното си мече или кукла? На определен етап това е нормално. То може да плаче дълго и горчиво, след като я загуби, а също така да реагира емоционално на промените, настъпили с играчката (например, ако тя е загубила цвят и мирис след пране или е счупена). Това се случва именно защото играчката се превръща за бебето в контейнер за неговите силни чувства. Обикновено до 2-4-годишна възраст чувствата на детето към любимото му нещо постепенно стават по-малко интензивни. Докато расте, той може да прибягва до помощта на позната играчка от време на време: когато се приготвя за легло, сам, в състояние на тревожност или тъга.

Понякога родителите се плашат от жестокото отношение на детето към играчка: например, ако накаже плюшено мече или изхвърля. Но това е нормално, подобно поведение отразява присъщата двойственост на хората към техните близки. Освен това означава, че детето е в състояние да изрази емоциите си на символно ниво, като прави разлика между истинска майка, която не иска да нарани, и неодушевен предмет. Ако детето ви счупи играчка, помогнете му да я поправи или го направете заедно.

Но привързаността към играчка не винаги е норма. Трябва да внимавате, ако предмет, който не прилича на човек или животно, стане много важен за детето: ключове, вилица, пръчка, капак на буркан, парче пластилин или телефон. Това често се проявява в поведението на деца с аутизъм . Когато детето носи със себе си цяла торба с играчки навсякъде, това показва високо ниво на тревожност. Ако деца на 6-7 години и повече не се разделят с любимата си играчка, това също е сигнал за проблеми.

Как играчките помагат на родителите?

Основната цел на любимата играчка е да улесни трудните моменти за детето. Затова я включете в ритуала преди лягане: нека детето я сложи в леглото, нека послуша с него приказка. Ако оставите детето си за известно време, любимата му играчка трябва да е там, където може да я вземе.

Играчката успокоява

Играчката може дори да помогне на детето да преживее травма – промяна в състава на семейството (развод, раждане на брат или сестра, смърт на любим човек) или житейски обстоятелства (преместване, влизане в детска градина), внезапен силен страх (нападение на куче, вида на инцидент, пожар). Освен това, благодарение на играчката, детето ще може да се подготви за неприятно събитие (операция, напускане на майката).

За да възвърне спокойствието, е важно детето многократно да изиграе случило се или очаквано събитие върху играчки:

Ето играчката майка, която опакова неща за родилния дом, а играчката дете е тъжна. „Къде отиваш? Кога ще се върнеш?“ – пита детето играчка. „Отивам в родилния дом и ще остана там една седмица“, отговаря играчката майка. Тя обещава да звъни често и да праща снимки на новороденото. Играчката майка отива до родилния дом с кола, където я чакат лекари играчки. Тя ражда бебе и си почива. Какво прави играчката дете? Тук тя ходи на разходка с баща си, ту помага при приготвянето на вечеря, гледа снимките на майка си, звъни й. Когато майката се прибере бебето, всички се прегръщат и са много щастливи!

Или, например, играчката дете е ухапана от куче- и тя плаче и се ядосва. Кой ще я спаси? А, ето го супергероят, той лети на помощ! Сега той ще прогони това зло куче!

Очакваните събития трябва да се разиграят във всички сценарии, които могат да се случат. И проблемите, които вече са се случили, могат да бъдат изобразени така, както детето иска. В играта трябва да дадете на детето си пълна свобода да изразява чувства – както ярки, радостни, така и негативни. Колкото повече пара изпуска едно дете в игра, толкова по-малка е вероятността то да се държи по този начин в живота.

Ако все още се притеснявате, че детето ви ще обърка играта и реалността, можете да му кажете следното: „Да, в играта можеш да правиш всичко, което не можеш в живота.“

Играчката учи

Полезно е да използвате играчка, за да научите детето да играе: първо то извършва обективни действия с нея (къпе куклата, храни го, слага го в леглото), а след това се формира пълноценна ролева игра (дъщери и майки, играещи в училище, в кафене, в автосервиз, в болница).

Самата игра е най-добрият начин да помогнете на детето да преработи емоциите си , да се адаптира към новите условия и да се развива хармонично. Освен това взаимодействието с различни играчки стимулира развитието на речта, креативността, въображението, мисленето и вниманието.

И, разбира се, трябва да разберете, че всяка играчка е само инструмент в този процес, тя не замества пълното участие на възрастен. Ролята на родителя тук е огромна: той може да помогне на детето да разбере какви чувства изпитва, когато играе сцена с кукла.

Когато любимата ви играчка я няма

В някои култури играчка за новородено се избира и поставя в люлката от родителите. В други детето само избира своя приятел играчка. Можете да му предложите няколко варианта, но решението остава негово, основното е да не замените това, което е избрал по собствена воля.

Често родителите просто не споменават одеяло или залъгалка като любима играчка, но тези неща могат да изпълняват такива функции. И понякога се случва детето просто да няма нужда от любимата си играчка, защото вместо да играе с неодушевен предмет, му е позволено да прави каквото си иска с майка си.

Затова е особено важно да поддържате баланс между вашите интереси и нуждите на детето. От една страна, трябва да сте внимателни и чувствителни към бебето, опитайте се да му осигурите необходимия комфорт. От друга страна, не забравяйте, че вашият комфорт и жизненост са ключът към оцеляването и здравето на детето. Когато жертваш нещо жизненоважно за него – сън, храна, понасяш болка – това те ядосва.

По-добре е да помогнете на детето си да преживее разочарованието, сълзите и раздразнението, да бъдете с него в този момент, отколкото да натрупвате гняв към него. Изказвайте на глас своите и неговите чувства.

„Искаш да те прегърна точно сега, но първо искам да ям. Ще трябва да почакате малко. Да, виждам, че си ядосан, много ядосан! Сега ще го довърша и ще те взема на ръце, засега люлей любимия си заек.“

„Не, не можеш да ме удариш. Имам чувството, че просто си бесен! Можеш да удариш играчка, възглавница, да, така, наистина, много силно!“

„Не можеш да спиш, затова плачеш, а аз съм твърде уморен, за да те люлея. Просто ще сложа теб и мечката под теб. Плачеш, защото си ядосан и изтощен, толкова си тъжен. Но и двамата можем лесно да преживеем това, а аз ще бъда наблизо и мечката ще те прегърне.

Нека играчката бъде не само приятел за детето, но и помощник за родителите!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!