You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Какво животно да вземем на децата? (Още за предимствата на домашния любимец)

Какво животно да вземем на децата? (Още за предимствата на домашния любимец)

Подходящият домашен любимец ще промени живота на детето ви за добро и ще го превърне в отговорен и щастлив възрастен

„Таткоооо, нека да вземем това котенцееее” или „Мамо, виж колко е сладичко кученцето – да си го вземем у домаа!” – всеки родител е чувал някоя такава очарователна молба, но малцина я изпълняват. Възрастните изпитват /обоснован/ страх, че ако вземат животно у дома, децата е му се радват два дена, а след това те ще трябва да го къпят, хранят, разхождат и почистват след него.

Ако сте готови да рискувате обаче и сте сигурни, че можете да накарате детето да бъде отговорно, следващия въпрос е: Какъв домашен любимец да избера?

Малките момичета и момчета лесно се влюбват в пухкави и енергични четириноги, пъстрокрили птици или разноцветни рибки. Възрастният обаче сте вие и трябва да знаете, че домашен любимец се избира според темперамента на детето!

Затворено, флегматично хлапе се нуждае от животно, което реагира на тактилна комуникация: морско свинче или хамстер. Хиперактивното дете се успокоява и се научава да контролира силата на движенията си, докато гали котката, а нервното дете може да гледа рибите да плуват с часове и това е от изключителна полза в развитието му.

Децата, които са живи, весели и активни, по-добре си пасват с птиците, а в потиснатата, мрачна атмосфера на семейни сътресения, птиците изпитват постоянен стрес, бързо се разболяват и дори могат да умрат. Това се отнася не само за тях, но и за кучетата и котките.

Животните чувстват и разбират всичко, но не могат да говорят. Като цяло, всички деца се отнасят към животните много по-дълбоко и по-сложно, отколкото възрастните могат да си представят. Според проучвания, проведени от британски учени, 95% от децата смятат домашните любимци сред 10те най-важни неща в живота си. Доста деца в начална училищна възраст от 7 до 10 години смятат, че за тях кучето или котката често са по-важни от роднините или учителите!

Какво животно да вземем на децата? (Още за предимствата на домашния любимец)

Какво животно да вземем на децата?

Риби

Ако решите да купите детето си рибка, за начало не залитайте към най-скъпият вариант. Купете такива, които са по-лесни за грижи, не са толкова капризни и е по-малко вероятно да се разболеят, защото рибите, както и другите животни, също се разболяват. Поддържането на им изисква не само правилна храна, но и постоянното обогатяване на водата с кислород и специално осветление. Ето защо, трябва да вземете най-големия аквариум, който можете да си позволите.

В него рибката ще има повече свобода на движението и въздуха. Желателно и вие да са готови да се справите с тях. Едно дете, дори 10-12 годишно, няма да може самостоятелно да извърши цялата работа по поддръжката и почистването на аквариума. Дългите съзерцания на плаващи риби успокоява нервната система, така че можете да си купите риба не само за нервно, но и за активно дете, склонно към превъзбуда.

Морски свинчета

Ако детето ви е избрало гризач, например хамстер или морско свинче в магазин за домашни любимци, това е много добро решение. Тези животни имат много предимства. Те са евтини, непретенциозни в ежедневието, което е важно и просто за поддръжка и грижи. Морските свинчета са особено добри, безопасни за деца.

Морските свинчета изобщо не са агресивни към хората, тъй като по своята същност те са абсолютна „жертва”. Единственото им средство за защита е бягството. Въпреки че имат нокти и много остри зъби, те ги използват само помежду си, в повечето случаи – за игра.

Морските свинчета няма да отнемат много място в апартамента. Те се чувстват чудесно в малка клетка без никакво специално оборудване. Нужно им е само въртящо колело или стълба. Основното е, че трябва да бъдат защитени от течения и посегателства на други животни. Наред с други неща, морски свинчета са много интересни, общителни и интелигентни животни.

Те са способни да учат, неизискващи, приятелски настроени, с една дума, общителни момчета. Те ще бъдат особено щастливи да ви посрещнат, ако сте скрили вкусно парче ябълка или круша за тях. Лесно научават прости трикове – да идват при повикване, да избутат топката с носа или нещо друго, да застанат на задните си крака, да изпълнят командата „последвай ме”.

Морските свинчета са най-подходящи за деца на възраст над 7 години, въпреки че тригодишно дете под наблюдението на възрастен може да общува с животното и да го държи в ръцете си.

Те не живеят дълго, средно около 3 години, а смъртта им може да бъде травма за детето. Те обаче се размножават, може да се каже, „със сила“: веднъж на всеки три месеца те раждат потомство, но не могат да бъдат кастрирани.

Котка

Котката няма съперници сред домашните любимци. На практика е във всеки дом. В света има около 600 милиона домашни котки, живеещи с хора. И все пак, ако детето ви е на по-малко от три години, това не е подходящ домашен любимец за тях. Котките винаги са били известни с непредсказуемостта си. Те позволяват на хората да се грижат за тях, но се подчиняват само на своята индивидуалност. Те не издържат на самотата, обичат да се галят, да лежат на припек.

Но те влизат в контакт само когато го искат. Принудени към общуване, те могат да хапят и да одраскат не само детето, но и възрастен. Понасят ласките на децата. Децата не съобразяват своите емоции и размерите на животното – хващат ги, когато искат, задушават ги в ръцете си, влачат ги за опашката.

Кучета

Да се купи куче за дете е най-добрият вариант, ако го позволява размера на вашия апартамент. Както знаете, то е най-добрият приятел на човека. Кучето е винаги дружелюбно и предсказуема в поведението. За едно дете е по-добре да изберете голямо куче като например Нюфаундленд, Коли, Немска овчарка, Сан Бернар, Шпаньол, защото са много нежни с малчуганите и позволяват да си играеш с тях и дори проявяват търпение. Има случаи, когато кучета се грижат за малки деца по време на отсъствието на родителите. Като цяло, ако кучето е научено, то може да стане защитник на детето. То знае мястото си и думата „не“.

Естествено, кучетата от големи породи се нуждаят, освен от подходящата храна, и от движение, за да избегнат преждевременни заболявания. Кучето се нуждае от пространство, за да може да ходи и да тича.

Ако липсата на място е проблем, тогава на детето трябва да се купи куче като италианска хрътка, мопс, пекинез, териери и други. Те са известни с капризния си характер, много егоистични и могат да ревнуват децата.

Помислете за това на колко години и колко активни са вашите деца. Малките деца могат да страдат от тромаво и дълго кученце. Големите деца, напротив, могат случайно да наранят малко куче, ако не са внимателни винаги. В идеалния случай децата се нуждаят от интелигентно куче с добър темперамент и умерено ниво на енергия.

Ето само някои от многото породи кучета, които се разбират добре с децата:

Лабрадор ретривър и Голдън ретривър. Тези породи обикновено са много интелигентни и могат да играят ролята на възпитател и защитник на детето. Но трябва да ги разхождате и да играете с тях, тъй като те могат да станат хиперактивни поради липса на упражнения.

Пудел. Породата е изключително интелигентна и се разбира добре с децата. Пуделът има спокоен темперамент. В допълнение, можете да изберете размер, който е най-подходящ за вашия дом.

Бигъл. Това е порода много приятелска, интелигентна и не твърде голяма, което ги прави много подходящи за деца. Въпреки че някои от тях могат да бъдат много възбудими, те обикновено реагират добре на корекцията на поведението с помощта на подходящо обучение.

Бишон фрезе или френска болонка е почти единствената декоративна порода, подходяща за деца. Обича да играе много, но като правило не е прекалено активна. Има много приятен външен вид, който се харесва на децата. Не се нуждае от специални грижи.

Коли. Това са много спокойни, меки и търпеливи кучета от древни овчарски породи, които винаги са се разбирали добре с деца от всички възрасти.

Немска овчарка. Това е добре позната порода от много търпеливи и лоялни към собствениците на кучета. Немската овчарка винаги е предана бавачка и голям защитник на собствениците, техните деца и цялата къща, при условие че имат сериозна дресировка. Това е много игрива порода, особено в младостта. Овчарските кучета са обикновено балансирани, интелигентни и спокойни.

Разказвали сме ви за предимствата на това едно дете да има домашен любимец. Ето някои интересни факта, които ще потвърдят правотата на решението си да имате животно у дома:

Домашни любимци помагат на децата да растат, да се адаптират по-лесно и да се сприятеляват. Те ценят общуването с животните. Вашият домашен любимец става за детето не само източник на топлина, привързаност и спътник в игрите, но връзката между дете и куче има голямо педагогическо значение.

Ако едно дете иска да има куче, това означава, че той се развива хармонично. С любимец хлапето се научава да се организира и да се съобразява с другите. Учените са доказали, че животните помагат на децата да растат по-бързо, по-лесно да се адаптират в нов екип и да намерят приятели, а съвместната грижа за животните, разходките и игрите правят семейството задружно.

Котките и кучетата стимулират детето на игри на открито, развиват координация на движенията. Играейки с куче, детето се забавлява на открито. При хора, които са в контакт с животни, сърцебиенето намалява, налягането се нормализира, пулсът се забавя, мускулите се отпускат, храносмилането се подобрява. Продължителността на живота нараства до 15 години. Проучванията доказват терапевтичната стойност на домашните любимци и ги препоръчват като лекарство.

За децата животните са най-добрите психолози и асистенти по въпросите на социалната адаптация. Понякога животното се превръща във “връзка” между срамежливо дете и потенциалните му приятели.

Кучето допринася за установяване на контакт с околната среда, а съвместните разходки могат да свържат и най-мълчаливите и проблемни деца. В края на краищата, фактът, че кучето ви слуша, повишава самочувствието, което допълнително може да има положителен ефект върху комуникацията с външния свят. Всеки знае, че общуването с животно облекчава стреса и подобрява семейните отношения.

Комуникацията с домашен любимец може да прокара детето да изследва света и природата.

Знаете ли, че едно куче може да научи детето да чете: ето един пример: 8-годишно момче, което успя да прочете само 45 думи в минута, удвои скоростта на четене за един месец благодарение на дакел. Кучето посещава ученик, който изостава в училище и търпеливо се свива и лежи на скута на момчето, докато чете на глас. Никой не поправя детето, не го прекъсна и не направи никакви коментари.

В такава приятна компания, ненавистното четене се превръща в чисто удоволствие. Успокояващият ефект от общуването с домашни любимци отдавна е известен. Учителите казват, че децата, които виждат приятелски четириноги слушатели, се променят пред очите им: страхът, безпокойството и несигурността изчезват. От тук се появяват и добрите резултати.

Домашният любимец ще научи детето да поеме отговорност за себе си и за близките му същества. Лекарите, психолозите и педагозите препоръчват домашен любимец на дете като приятел, който му дава не само близост, но и общуване, както и разбирането да бъде отговорен за себе си и за близките му същества.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close