You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Камила Паркър-Боулс – грешница или жертва на съдбата?

Камила Паркър-Боулс – грешница или жертва на съдбата?

Камила Паркър-Боулс винаги е смятана за другата в брака на Чарлз и Даяна, но така ли е било наистина

„Никога не съм искала да бъда фаталната друга жена в нечий брак. Моят собствен бе достатъчно разбит, за да причинявам нещо подобно и на други хора. Години наред стоях далеч от Чарлз, след като се венча с Даяна. Но един телефонен разговор промени живота и на трима ни“.

Така започва историята на Камила Паркър-Боулс — най-мразената и най-осъждана жена в Англия. Мнозина и до днес вярват, че тя е виновна за разбития брак на Чарлз и Даяна. И тя е причината Британия да загуби своята кралица на сърцата.

Камила Паркър-Боулс - голямата любов на Чарлз или фаталната жена, разбила брака му с Даяна?
Камила Паркър-Боулс – голямата любов на Чарлз или фаталната жена, разбила брака му с Даяна?

Белязана от съдбата

Камила Шанд е родена през 1947 година в село Плъмтон, Англия. Като дъщеря на майор от британската армия — Брус Шанд, бъдещата херцогиня прекарва първите си години местейки се доста често. Семейството й е от стар аристократичен род, като прабаба й Алис Кепел е смятана за любовница на крал Едуард VII — прапрадядо на принц Чарлз. Всъщност мнозина смятат, че дъщеря й Соня е извънбрачна дъщеря на краля, което пък прави двамата до известна степен роднини. В бъдеще именно връзките на баба й с краля, ще станат причини за толкова сравнения между двете.

Камила получава широко и всестранно образование. Заради семейството си се научава да язди, а се запалва и по лова. В първите години след завършването си работи при едни от най-известните дизайнери и дори пътува до Ню Йорк, за да черпи опит от новаторите там.

Първи срещи с Чарлз

През 1970 година Камила е в Ню Йорк, а по същото време там се оказва и Чарлз. Принцът има тайна връзка с по-голямата й сестра Анабел и се смята, че двамата тогава се запознават за първи път. По-интересна обаче е срещата им година по-късно, когато приятелка на принца ги среща отново един с друг.

Лучия Санта Крус, дъщеря на чилийския посланик, историчка и близка приятелка на Камила, я кани една вечер на парти в тесен кръг. Чарлз тъкмо се връща от Япония и е предупреден, че ще има още една дама на партито. По това време Лучия е негова неофициална приятелка, но след срещата с Камила, тя много бързо я замества.

 

„Тя не беше красавица, но беше дръзка, остроумна и забавна. Умееше да слуша, беше деликатна и внимателна. Освен това обожаваше да чете, не се боеше да покаже, че е по-интелигентна от много мъже и се държеше изключително приятелски с всички. Това привлече Чарлз като магнит към нея“, спомнят си техни приятели пред биографката на Камила Пени Джуниър.

Когато ги представя един на друг, Лучия решава да се пошегува „Вие двамата внимавайте, за да не се повтори миналото на предците ви“, имайки предвид аферата на прабаба й с неговия прадядо. Двамата се засмиват, но тя дори не подозира колко съдбоносни ще се окажат тези думи.

Забранена любов

Чарлз и Камила се срещат още няколко пъти в компанията на общи приятели, а после започват връзка. Мнозина мислят, че не е нещо сериозно, дори самата тя. Срещат се в ловното имение на лорд Маунтбатън, който е любимия чичо на Чарлз. И докато младия принц е хлътнал до уши, изгората му е много по-практична.

„Любовта и вниманието на Чарлз ме ласкаеха, но аз си давах сметка, че нямаме бъдеще заедно. Освен това мечтаех да се омъжа за висок, красив и рус кавалерийски офицер и да създам семейство с него. Никога не съм искала да бъда кралица, или съпруга на принц“, споделя още Камила.

Пет години по-рано тя се е запознала с Андрю Паркър-Боулс. И от младежка любов, той се превръща в мъжът за когото е готова на всичко. Да преглътне изневери, да прости месеци мълчание и да зареже дори принца на Уелс, който не може да живее без нея.

Когато Чарлз все пак повдига въпроса за потенциален брак между него и Камила Шанд, кралицата твърдо отказва. Камила не само не е достатъчно красива, но също така вече е имала няколко връзки. Освен това не е девствена, което се оказва най-важно за Елизабет. От друга страна, години по-късно, младата лейди Даяна Спенсърд изглежда перфектна за ролята на принцеса – само на 18, внучка на любима приятелка на кралицата – майка, от семейство с кралски произход, красива и много наивна. И това се оказва най-голямата й грешка, смята по-късно Камила.

Приятели и съперници

Въпреки това Чарлз не се отказва от Камила и двамата продължават да поддържат приятелството си. Тя редовно ходи на мачовете му по поло, а той я включва в ловните излети с приятелите си.

В същото време Камила продължава да е все така увлечена по Андрю Паркър-Боулс — привлекателен офицер от кавалерията. Родителите му са особено близки с кралицата и кралицата — майка, заради което, когато е на 13 Андрю става един от пажовете на Елизабет Втора, по време на коронацията й. Той често е канен в кралския двор и по ирония на съдбата е приятел на принц Чарлз.

Камила е едва на 17, когато се запознава с него, а той много я харесва. Но 7 години, преди да й предложи брак.

Първата им среща е през 1965 година, когато Камила официално дебютира в обществото. Той я кани на танц, на едно тържество, а тя се влюбва до уши в него. Връзката им обаче е мъчителна, трудна и объркана, а тя самата признава, че с него винаги се чувства като кукла на конци.

„Той беше очарован от нея, двамата бяха много близки. Но Андрю не спираше да й изневерява с други жени. Не бяха женени, нито сгодени, но той даде ясно да се разбере, че има силни чувства към нея.  А тя се чувстваше постоянно лъгана от него. Една вечер забеляза автомобила му паркиран пред къщата на най-добрата й приятелка. Веднага се досети какво се случва. Толкова се ядоса, че дори надписа колата му с червило. Но не се отказа от него. Агонията на връзката им продължи пет години. Докато Чарлз не й помогна да открие утеха при него“, разказват още нейни приятелки.

Големите надежди

Андрю Паркър-Боулс успешно се възползва от популярността си, за което свидетелстват и многобройните му връзки. Той не е верен мъж, но е харесван и дори желан от нежния пол. Сред големите му любови се оказва и принцеса Ан — по-малката сестра на принц Чарлз.

Дълго време двамата поддържат близки отношения, хвърляйки двора в тревога. Една от причините за паника заради възможен помежду им брак, е фактът, че Андрю е католик. Ан обаче не дава знак, че смята да предизвика конституционна криза и след като среща съпруга си Марк Филипс през 1972 година, Андрю разбира, че е загубил шансовете си да влезе в кралското семейство. И се връща при Камила.

Отново през 1972 година принц Чарлз дава ясно да се разбере, че много държи на връзката си с Камила. Три седмици преди Коледа дори я кани на посещение на кораба му. На събитието присъстват лорд и лейди Маунтбатън, а принцът прави всичко, за да впечатли дамата на сърцето си. Но така и не намира достатъчно кураж, за да й разкрие дълбочината на чувствата си.  Нито прави намек за брак. В същото време решителността на младата жена да се омъжи за Андрю Паркър-Боулс е нараснала неимоверно. И след като принца на Уелс не се решава да разкрие чувствата си, тя се насочва към дългогодишния си ухажор.

Предложението

През март 1973 принц Чарлз е в Западна Индия. Използвайки факта, че принцът на Уелс отсъства, Андрю предлага брак на Камила. Тя приема, а когато пише на кралския си ухажор за годежа, той е съсипан.

„Вие разбихте сърцето ми. Само след шест месеца щастие, съдбата ми отне най-прекрасния си дар. Вие бяхте най-скъпа на сърцето и душата ми. Не ми се иска никога повече да се върна в Англия“, пише й той.

Три месеца по-късно, седмица преди сватбата й през юни, той й изпраща писмо, в което я моли да не се омъжва за Андрю. Но Камила е чакала 7 години своя кавалерийски офицер, вече е ушила сватбената си рокля, разпратила е поканите и наивно мисли, че бракът й ще е прекрасен и безоблачен. Затова влиза в църквата и уверено казва „Да“.

Илюзията на щастие обаче е помрачена доста бързо.

Идеално семейство? Андрю бързо дава на Камила да разбере, че ще поддържа отворен брак
Идеално семейство? Андрю бързо дава на Камила да разбере, че ще поддържа отворен брак

Изгубени илюзии

По-малко от година след сватбата Андрю споделя с Камила, че я обича като своя най-добра приятелка и затова я е избрал за своя съпруга. Тя има прекрасни семейни връзки, подходящ социален статус и освен това е близка с кралското семейство. Но той няма никакво намерение да се откаже от другите си забавления. Така без иска, херцогинята на Корнуол се оказва въвлечена в отворен брак, който я прави невероятно нещастна.

„Отстрани те изглеждаха идеална двойка. Никога не се караха, никога не си повишиха тон. Но само най-близките им знаеха колко студен и дистанциран може да бъде Андрю. Единственото, което искаше Камила, бе някой да я обича. Някой да бъде до нея и да създадат любящ дом. Вместо това съпругът й продължаваше да поддържа извънбрачни връзки, почти не се задържаше у дома, нито пък криеше, че има много жени в живота си. И стига съпругата му също да бъде дискретна в своите флиртове, двамата биха имали прекрасни отношения“, разкриват приятелите им.

"Те никога не се караха, но той можеше само с няколко думи да я смрази. И го правеше.", разкриват приятели на Камила
„Те никога не се караха, но той можеше само с няколко думи да я смрази. И го правеше.“, разкриват приятели на Камила

В тези трудни моменти Камила възстановява отношенията си с принца на Уелс, които остават близки до сватбата му. Когато през 1980 година той се запознава с Даяна, тя се отдръпва. При първата си среща с бъдещата принцеса, тя е очарована от нея. Както и всички останали. Но след още няколко срещи започва да се пита, дали 18-годишното момиче не е твърде наивно и неподготвено за брачния живот.

Даяна

„Даяна живееше с романите на своята втора баба — Барбара Картланд. Тя бе прекрасно, но толкова наивно момиче. Неведнъж изразих съмнения пред Чарлз, че тя е подходяща за негова съпруга. Те се познаваха едва от 6 месеца. И тя наивно вярваше, че е открила принца на бял кон.

Но те бяха толкова различни. Тя обичаше прожекторите, сцената, звездите. Мисля, че донякъде блясъкът я заслепи. Принцът от друга страна обичаше да е сред природата, да ловува, да чете философски романи, учеше се от Шекспир и предпочиташе да рисува, или да води философски беседи. Изобщо не си подхождаха с Чарлз“, споделя още Камила пред биографката си.

На подобно мнение са и други от приятелите на Чарлз. Те смятат, че Даяна е още дете и не е подготвена за изпитанията в двореца. Освен това ревността на младата принцеса се оказва доста стряскаща за всички тях.

„Даяна знаеше за връзката ми с Чарлз, но той я увери, че след годежа им повече няма да се среща с мен. Ние бяхме просто приятели. За съжаление той бе твърде зает, за да забележи и успокои страховете на едно младо момиче. За него важеше принципа „Ако не говориш за едно нещо, то просто не съществува. И ако не знаеш за него, значи просто го няма“, изповядва се Камила.

Съмнения

Две седмици преди сватбата с Даяна, принцесата вижда гривна, върху която са гравирани псевдонимите на Чарлз и Камила — „Фред“ и „Гладис“. Тя му вдига сериозен скандал за това, че прави подаръци на бившата си приятелка, а се кани да се ожени за нея. В същото време Чарлз се прави, че случката не е съществувала.

„Това беше голяма грешка от негова страна. Трябваше да й обясни, че е приготвил такива подаръци за всичките си предишни приятелки, с които поддържаше по-близки отношения. Това беше подарък за сбогуване“, добавя още тя. Чарлз обаче предпочита да мълчи. С мълчание посреща и въпроса на Даяна, дали още обича Камила. В нощта на сватбата си, тя признава пред сестра си Сара, че не иска да се омъжва за него. „Много лошо Дъчи, тъй като лицето ти вече е на сватбените салфетки и утре трябва да си пред олтара. Не можеш да избягаш вече“, казват й те. Чарлз също страда.  Но с Камила и приятелите им.

В деня на сватбата си, Чарлз не откъсва поглед от Камила, докато води Даяна навън от църквата
В деня на сватбата си, Чарлз не откъсва поглед от Камила, докато води Даяна навън от църквата

Нощта на истината

Камила не крие, че с Чарлз остават приятели до самата му сватба. Тя преустановява всякакви отношения с него, след като в църквата той казва „Да“ на Даяна. „В нощта преди сватбата му всички плакахме. Той осъзнаваше, че това е грешка, но трябва да изпълни дълга си“, добавя още тя.

Херцогинята е категорична, че с Чарлз не са имали физически отношения, след като той е предложил брак на Даяна. „Той спази обещанието си пред нея, но се надяваше, че ще бъдем приятели. В месеците след сватбата обаче все по-често чувах от наши приятели за тежките изблици на ревност на Даяна. Знаех и за случката с гривната, за случая, в който избрал да носи ръкавели, които аз му бях подарила. Той просто трябваше да бъде искрен с нея и да й каже, че между нас няма нищо и отношенията ни са само приятелски“, добавя още тя.

Но Чарлз прави грешка след грешка, освен това дълго време не е наясно с хранителното разстройство на Даяна. „В месеците след сватбата тя изглеждаше все по-мрачна и по-неспокойна. Постоянно го обвиняваше, че се среща тайно с мен, че с майка му я обсъждат, че той е студен и дистанциран. В началото бяхме приятелки, но после тя се наостри срещу мен. Дълго време не знаехме, че болестта й е причина за това“, твърди още Камила.

Началото на края

Според нея Чарлз е останал верен на Даяна, дори и когато тя започнала да му отмъщава с други мъже, сред които най-дълго се задържал Джеймс Хюит. „Не сме си говорели от сватбата им. Отказвах всички покани на кралското семейство. Почти не сме общували повече от 5 години. Единствено се виждахме, когато участвахме в големи ловни дружини и той е изпращал коледни картички до семейството ми. Не съм се опитвала да разбия брака му. Той щеше да си остане далечен спомен, ако наши приятели не ме бяха подтикнали да му позвъня. А онова телефонно обаждане промени всичко“, искрена е Камила.

По това време принцът е на 38 и според приятелите си е най-нещастния човек на планетата. Даяна е родила двете им деца, но скандалите в семейството им продължават. Нейното здравословно състояние се влошава, а осъзнаването, че е окована в брак, в който и двамата не се обичат, направо я съсипва. Него също.

Приятелите му се тревожат повече от всякога за него. И една от тях предприема решителна крачка. Придворната дама на кралицата лейди Сюзън Хъси решава да се намеси. Тя се свързва с Камила и я моли да се обади на Чарлз. Убедена, е, че само тя може да го ободри.

„Случи се след един много тежък инцидент за Чарлз и Даяна. Тя мразеше провинцията, мразеше лова и конете, а той я принуди да замине с него за Шотландия. Планираше да се отдаде на рисуване, езда и четене, но вместо това тя унищожи акварелите му и вдигна скандал, продължил 6 часа. Това почти го довършило“, разказва пред биографката си Камила.

Ново начало

След инцидента лейди Сюзън й се обажда, за да говори с принца. И след един час телефонен разговор те подновяват връзката си. И вече не полагат усилия да я крият. През 1992 година Чарлз и Даяна се разделят. Година по-късно Андрю Паркър — Боулс и Камила също разтрогват брака си. И то не защото Андрю е разстроен, че съпругата му има връзка с принца. Те просто не могат да продължат да поддържат илюзията, когато аферата й с Чарлз става достояние на целия свят.

Когато през 1993 година изтича интимен запис на техен разговор, Камила се опитва да отрече. Чарлз обаче е откровен и признава, че двамата имат връзка и то от години. Следва интервю на принцеса Даяна през 1995 година, в което тя признава за връзката си с Джеймс Хюит. Разводът на двамата е неизбежен, но Даяна се радва едва няколко седмици на свободата си — през август 1997 година умира при загадъчна катастрофа в Париж.

През 2005 година Камила и Чарлз неочаквано обявяват годежа си. Двойката се венчава в Уиндзор Гилдхол на 9 април. Никой от родителите им не присъства на сватбата, тъй като официално не са съгласни. Принц Филип обаче се появява на църковната венчавка, а кралицата дава сватбен прием в замъка Уиндзор.

Така повече от 35 години след първата си среща с принц Чарлз, Камила става негова съпруга. „Никога не съм искала да бъда кралица или омъжена за принц. Бях влюбена и се омъжих за един кавалерийски офицер, но бракът ни беше празен и студен. Никога не съм искала да бъда другата в брака на Чарлз и Даяна. Но те просто не бяха един за друг — бяха толкова различни, че само децата ги свързваха. Чарлз сам се превърна в архитект на проваления си брак с Даяна. И не знам дали е съдба, или предопределено от миналото ни, но в крайна сметка животът ни събра. И този път може би ще е завинаги“, добавя още 70-годишната херцогиня.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close