You are here
Home > Lifestyle > Карл Лагерфелд – кралят на модата, който дори в смъртта си остана верен само на една любов

Карл Лагерфелд – кралят на модата, който дори в смъртта си остана верен само на една любов

Карл Лагерфелд си отиде на 85, но освен крал на модата, той бе и мистериозен човек

Карл Лагерфелд е наричан от мнозина кайзер Карл или крал Карл. Кралят на модата си отиде от рак на 85 години, но животът му бе изключително динамичен и невероятен. Моден директор на „Chanel“ от 1983 година насам, арт директор на италианската модна марка „Fendi“, както и на собствената си марка „Karl Lagerfeld“, той е истински творец с невероятен талант и размах. А животът му прилича на ренесансова трагедия, която е достойна дори за филм.

Лагерфелд. Просто Карл Лагерфелд сн. Flickr
Лагерфелд. Просто Карл Лагерфелд сн. Flickr

Самият Лагерфелд се определя като мъж от 18 — 19-ти век, който е надраснал своето време. Облечен винаги с риза в бяла яка, черно кожено яке, ръкавици без пръсти и с вечните тъмни очила, брошка и хваната на опашка коса, той е абсолютна енигма. Критиките му към знаменитостите са остри като бръснач, а изказванията му предизвикват не един и два скандала. Но творческият му гений е безспорен и това го превръща в абсолютен крал на модата за цели 35 години и дори повече от това.

Карл Лагерфелд - кралят на модата сн. Уикипедия
Карл Лагерфелд – кралят на модата сн. Уикипедия

Принцът на модата

Карл Лагерфелд обожава модата и то от младите си години. Той често се забавлява да заблуждава пресата за истинската си възраст и мястото си на раждане, но се смята, че е роден на 10 септември 1933 година. Учи в частен лицей, а също така и у дома — в закътано имение, където преживява войната сравнително спокойно. През 54-та година, едва на 21 заминава за Париж. Благодарение на частен учител говори свободно френски език и взима участие в конкурс за дизайнери за модна къща „Balmain“. Той спечелва конкурса и става моделиер в компанията, основана от Пиер Балмейн. След като три години и половина стажува за модния дизайнер, решава да напусне. Причината са различния в мненията на двамата.

Лагерфелд не остава дълго без работа. Той е ангажиран почти веднага от Жан Пату. Остава да работи за нето в следващите 5 години, като през 1958 година представя и първата и колекция. Интересно е, че той използва псевдоним за нея — Роланд Шарл. По-късно работи за Валентино, Krizia и Monoprix.

През 1963 година Лагерфелд започва работа за Chloe като артистичен директор. Там развива своя гений и получава свободата да твори, както му харесва. Или почти. През 1978 година напуска компанията след спор със собствениците. Желанието му да експериментира с елементи от стила „Арт Деко“ в модата, става повод да потърси ново поле за изява. Именно с тези свои идеи той печели световно признание през 1972 година. А седем години по-рано започва да работи и с италианския моден бранд Fendi. В същото време работи като дизайнер и за други компании, като Валентино, Tiziano Roma, а през 1974 година успява да създаде компанията Karl Lagerfeld Impression, която след години трансформира в собствен бранд.

През 1983 година Коко Шанел умира и модната къща се нуждае спешно от креативен моден директор, който да я изправи на крака. Старомодният, вече, стил на Коко създава проблем на собствениците на модната къща. Тя започва да се дестабилизира и те имат спешна нужда от дизайнер. Виждат своето спасение в лицето на германеца, който владее Париж вече 30 години. И дори вечно недоволната Коко, признава геният му.

Първоначално Лагерфелд завежда само отдела за висша мода, но по-късно приема и прет-а-порте колекциите. Той успява да изправи модната къща на крака и да я превърне в най-престижната модна марка в цял свят. При това само за няколко месеца. Критиците му го упрекват, че просто е въплътил идеите на „модерната“ Коко Шанел, без да добави нищо от себе си, но Лагерфелд ги игнорира.

Дизайнерът, когото обичаха дори кралските особи сн. Уикимедия
Дизайнерът, когото обичаха дори кралските особи сн. Уикимедия

Кралят

През 1984 година Лагерфелд създава собствена марка, която обаче носи доста малки печалби. В крайна сметка дизайнерът решава да продаде компанията си на швейцарска фирма. Опитите им да превърнат името му в успешен моден бранд, но без негово участие се провалят. През 1988 година компанията е трансформирана и името е сменено на Lagerfeld Gallery. Брандът съществува до 1997 година, когато прекратява дейност. А дизайнерът създава отново лично своя марка, но с инициалите си вече — KL. И този път е успешно.

В живота на Лагерфелд красивите жени са нещо обичайно. Той именно открива Клаудия Шифър за модния подиум, а тя пише „Той е вълшебната ми кръстница. Той е човекът, който превърна едно обикновено момиче в супермодел. Научи ме на мода, стил, как да оцелея в модния свят“. Освен нея, Лагерфелд открива за модата още Брад Крьониг, Баптис Джиабикони, Тони Гарн, Фрея Ерихсен, Лара Стоун, Бет Дито и Флорънс Уелч. Сред близките му приятелки е и Инес дьо ла Фресанж, но двамата се скарват през 1989 година. Причината е, че тя приема да играе ролята на Мариана — символът на Франция, но не се допитва до него. „Желая всичко добро на Инес, стига никога повече да не ми се налага да я виждам където и да е“, казва по повод раздялата им дизайнерът. Той не търпи предателства, а това не е първият път, когато острия му език покосява някоя знаменитост. Дори и да е от най-близкото му обкръжение.

Карл Лагерфелд се превръща в крал на модата именно заради невероятния си талант. Той се придържа към класическия стил на Коко Шанел, но му придава по-модерно и драматично звучене. Заедно с това прави моделите на Шанел по-достъпни, като е сред първите, които приемат идеята за търговия в интернет, а и прави всичко, за да покаже, че може да се впише в света на обикновените хора.

И въпреки това Лагерфелд си остава аристократ до мозъка на костите си. Той се отнася с ненавист към пълните хора, не крие, че смята себе си за аристократ и се заобикаля с много кралски особи. Кралското семейство на Монако го обожава, принцеса Каролиин го приема във вътрешния си приятелски кръг, успява да спечели дори сърцето на принцеса Даяна. Но в същото време дизайнерът не пести упреци и обиди към звездите на деня. Нарича Адел дебела, но с красиво лице и невероятен глас, а Лана дел Рей — киборг. И това са само част от изказванията му, събрани в книгата му „Светът според Карл“ — безкомпромисна сатира, насочена към модерното общество.

Зад маската на кайзера

Личния живот на Лагерфелд от друга страна е обгърнат от мистерии. Той е диаболичен относно връзките, които има. Години наред пази в тайна кои са хората, които е обичал, но през 2017 година, най-накрая споделя — това е Жак дьо Бошер — бохем, френски аристократ и упадъчен денди.

Двамата са заедно повече от 18 години, като Лагерфелд дори остава с него до смъртта му. Дьо Бошер е само на 19 години, когато се запознава с прочутия дизайнер. Срещат се на светско парти — едно от безкрайната поредица диви събирания, които по-късно той ще организира. Лагерфелд се влюбва веднага в младия нехранимайко, но както самият той признава, никога не си позволяват да бъдат заедно.

„Предпочитам да използвам интимните услуги на елитен ескорт. Не спя с хората, които обичам. Жак ме съблазняваше с физическия си чар, но аз също така безкрайно обичах това момче“, казва още той.

Лагерфелд признава, че дьо Бошар отключва една сенчеста страна у него, но той отказва да й се поддаде. „Физическият акт е нещо моментно, но ако обичаш един човек истински, значи го обичаш завинаги. Затова никога не съм бил интимен с хората, които обичах наистина. Смятам, че това беше правилно“, казва още Лагерфелд.

Дизайнерът, който превърна Шанел в легенда сн. Уикимедия
Дизайнерът, който превърна Шанел в легенда сн. Уикимедия

През 70-те години, когато свободната любов и дрогата са опасно популярни в Париж, Бошар се впуска да живее луд живот. Въпреки че е официално партньор на Лагерфелд, дизайнерът няма против многобройните му афери. Една от тях е с Ив Сен Лоран. Неслучайно Пиер Берже по-късно го обвинява, че е използвал Бошер, за да съсипе Сен Лоран.

Отношенията между Лагерфелд и френския моден дизайнер се оказват доста сложни. Двамата се запознават в Париж, когато Лоран прави първото си ревю. Модният диктатор е очарован от креативността на французина, но вижда в негово лице и опасен съперник. Двамата не спират да се конкурират до смъртта на Лоран през 2008 година. И едно от нещата, които дори тогава неразривно ги свързват е именно връзката им с Бошер.

Карл се забавлява от приключенията на своя възлюбен, но е категоричен, че в отношенията им не позволил да стигнат по-далеч от платоничност. „Обичам по-светлата страна“, казва още Лагерфелд, който признава, че по душа е повече калвинист, отколкото бохем.

И въпреки това участва активно в нощния живот на Париж. Именно той финансира част от безкрайните партита на Бошен. На прочутото Moratoire Noir двамата поръчват над 1000 бутилки бяло вино за нощния клуб Le Main Bleue. Тази нощ се прочува в цял Париж с легендарната среща на най-големите имена в модния свят. Тук са Анди Уорхол, Бианка Джагър, Кензо Такада. Дивите сцени, които следват, принуждават полицията 3 седмици да разследва случилото се зад стените на клуба. Лагерфелд мълчи за тези събития. Още повече, че много скоро е изправен пред съкрушителна новина. Неговият фаворит има СПИН.

Дьо Бошар е само на 38 години, когато умила. Карл, който се отвращава от всякакви болници и зарази, признава, че е останал неизменно до любимия си в последните му дни. Дизайнерът ненавижда дори самата мисъл за погребения и церемониали. „Искам просто да умра и толкова“, казва той в едно от последните си интервюта. Когато обаче губи своя приятел Жако, прекарва цяла нощ до болничното му легло. А на сутринта става и започва да урежда сам погребението му. Кани майка му, приятели от френската аристокрация и модния свят, които присъстват на тържествена меса в памет на дьо Бошар. Тленните останки са кремирани, а Лагерфелд държи урната с тях в дома си. Последното му завещание гласи неговото тяло също да бъде кремиран и без погребение. След това прахът му да бъде смесен с този на любимия му дьо Бошар и на котката му, ако до тогава е починала и да се разпръсне. „Без погребения и церемонии“, категоричен е дизайнерът, който приживе се ползва със статут на почти божество в модния свят.

Карикатура на самия себе си

Горе-долу по същото време Лагерфелд започва да изгражда и личния си стил, превърнал се в негова запазена марка. Започва да носи големи тъмни очила, ризи с бяла яка, черни сака и панталони, елек, задължителните ботуши и разбира се хванатата на опашка коса.

„Аз съм карикатура на самия себе си. Но се харесвам така“, споделя той със смях относно модния си избор.

Този негов стил се превръща в негова запазена марка, където и да отиде.

До края на живота си Лагерфелд така и не се жени, нито пък се обвързва с друг човек. Негов спътник обаче остава бирманската му котка Шопет, която той превръща в звезда. От 2012 година пухкавелката е рекламно лице в куп реклами на неговите марки, дефилира с най-известните супермодели в света и прави лично състояние от 2,5 милиона евро. Отделно носи на дизайнера огромно състояние. „Ако беше законно, бих се оженил за Шопет. Може би трябва да я отвлека. Обожавам я“, споделя дизайнерът за своята бирманска котка. „Един приятел ми я остави. Помоли домашната ми прислужница да се грижи за нея две седмици. После той се върна да си я вземе, но така и не я получи обратно. И тя остана при мен. Завинаги“, споделя още Лагерфелд.

Наследството

Карл Лагерфелд оставя завещание, като последната му воля предстои да бъде отворена. По всяка вероятност сред наследниците на дизайнера е и кръщелникът му Хъдсън Крьонинг, син на модела Брад Крьонинг — още една от музите на дизайнера и негов добър приятел. Мнозина смятат, че той е разпределил състоянието си между най-близките си приятели — Брад и синовете му, актрисата Даян Крюгер, която бе сред последните му вдъхновения и разбира се Клаудия Шифър. Все още не е ясно кой ще се грижи за котката му Шопет, както и да управлява състоянието й от милиони евро. Както и другите му активи.

Светът все още е разтърсен от краля на модата. Лагерфелд беше явление, което се среща веднъж в живота. Не само заради екстравагантните ревюта, които организира, не само заради таланта му на фотограф или писател. Нито дори поради факта, че рисува всичките си модели на ръка, както малцина днес го правят. Лагерфелд променя светът модата и превръща „Шанел“ в нещо динамично, но и също така непреходно. Несъвършено, но и постоянно. „Мразя съвършенството. Това означава, че всичко е перфектно, изпипано до последния детайл, завършено. Затова, когато някой ми каже, че мое творение е съвършено, просто го зарязвам. И започвам да правя нещо друго, защото красотата е в промяната, а не в статичността“, допълва още той.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close