You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Кларк Гейбъл беше любимец на Съдбата – късметът му измени само веднъж!

Кларк Гейбъл беше любимец на Съдбата – късметът му измени само веднъж!

Кларк Гейбъл даде живот на Рет Бътлър, вдъхнови Йън Флеминг и провокира няколко поколения момичета да мечтаят

Холивуд не е кралство, но си има несменяем монарх – вече почти век. Кларк Гейбъл вече е само скъп спомен от старите ленти, но никой не може да му отнеме прозвището „Кралят на Холивуд”. Той беше изискан, чаровен, спиращ дъха изкусител – Жените го обожаваха, мъжете искаха да бъдат като него. Кралят имаше няколко съпруги, незнаен брой фаворитки, но Кралицата на сърцето му беше само една! И точно тя стана повод да се усъмни в убеждението си, че е любимец на съдбата!
Кларк Гейбъл като Рет Бътлър от Отнесени от вихъра
Роди ме, мамо, с късмет

Кларк Гейбъл е далеч от съвършенството. Милиардерът-ексцентрик Хюз дори публично си позволява да го иронизира „С тези щръкнали уши прилича на такси с отворени врати”. „Авиаторът” е пословичен с любовните си истории, но Кралят има в леглото си най-желаните холивудски диви. Мерлин Монро дори споделя, че от дете е била влюбена в него и идолът й може да омагьоса дори мъртва жена.

Кой можеше да предположи, че синът на обикновен бачкатор ще се окаже най-влиятелния актьор в Холивуд?!

Роден е като Уилям Крак Гейбъл в градчето Кадис, Охайо. Наследник е на емигранти от Германия и съвсем невръстен останал сирак. Майка му е епелептичка и умира, когато момченцето е само на седем месеца. Бащата бързо й намира заместница и бебето, което всички наричат Кларк, е отгледано от мащеха.

Едно момче от Охайо няма големи перспективи без образование. Смуглият младеж напуска гимназия на 16, за да работи в завод за гуми. Трябва да помага на семейството и за мечти няма време. Една театрална постановка обаче обърква всичките планове на потъналия му в дългове баща.

Гледайки „Птица от рая” решава, че иска да стане актьор и нищо не може да го спре. Намира си работа като общ работник в театър и така започва вълнуващата приказка на живота му.

Жените го направиха Крал

Кларк Гейбъл бързо преминава от статут на общак към пълноправен член на трупата. Това не е трудно – вече е завъртял главата на директорката на театъра. Джоузефин Дилън е 17 години по-възрастна, има пари и око за таланта.

Мадам бързо разбира, че си има работа с нешлифован диамант! Преподава му актьорско майсторство, тормози го с диети, праща го по зъболекари, учи го как да говори и да се облича. На 22 години протежето й има достатъчно бляскав образ и тя се жени за него през 1924 година.

Двамата остават в Холивуд, където той получава роли в масовките, играе на театрална сцена. След това пробива на Бродуей и показва вратата на своята благодетелка!

През 1930 година вече е подписал с гиганта „Метро Голдуин Майер”, снима като невидял и се жени за поредната богата наследница. Рия Лангман също е по-възрастна от него, но е светска лъвица и знае как да му проправи пътя към Висшето общество.

Осемте години на брака им ги правят доволни – тя свети с неговия отразен блясък, той се наслаждава на парите й, преди да получи „Оскар” за „Това се случи в една нощ”.

Кларк Гейбъл е вече на 33 и няма по глезена звезда в компанията на Майер. Всяка седмица взима баснословните за времето си 2000 долара и да не снима, цяла плеяда звезди минава през леглото му и една от тях дори успява да се превърне в добре пазена обществена тайна в Холивуд.

Носителката на „Оскар” Лорета Янг му ражда дъщеря, чийто произход укрива така, че по това да може да се напише роман. Аферата им обаче не разрушава кариерите им и той е на път да получи Ролята на ролите!

Ролята на Рет Бътлър в краката на Кралицата

Браковете и креватните истории на Кларк Гейбъл преливат от пикантерии. Той е пословичен фустогонец, пие, пуши,арогантен е и не дава признаци, че сърцето му е способно да обича с дълбочина, позната ни от книгите.

Историята и преди и по-късно обаче разказва как всеки си намира майстора и този майстор е ни повече – ни по-малко Наистина Специална Жена! В историята на Краля на Холивуд, Кралицата се нарича Карол Ломбард!
Кларк Гейбъл и Карол Ломбард любовна история
Това между двамата не е любов от пръв поглед, не е и от втори, но е завинаги! Двамата снимат още през 1932 година „NO Man of Her Own”. Има чувства по между им…на пълна неприязън! Той я смята за надута и студена, тя него – за пропаднал женкар.

Двамата са женени за други и са в началото на успехите си. Единственото симпатично от първата им среща е подаръкът за раздяла на Карол Ломбард. Красавицата е с остър ум и пословично чувство за хумор. Тя подарява на изкусителя парче шунка с неговата снимка на пакета. С думи прости: „Понякога си голяма свиня!”

Четири години по-късно той е Звезда №1, а тя рекордьорка сред жените по хонорари. Тя вече е разведена, той е зарязал богаташката, но не е формализирал раздялата си. Двамата се срещат случайно на прием и не спират да танцуват цяла нощ.

На сбогуване тя го кани на „афтър-парти” у дома и той въодушевено приема. След това разбира, че тя има предвид кратка вечеринка с приятелчета и бесен си тръгва. На сутринта сърдиткото се събужда от гукане – Карол Ломбарт е платила да вкарат в хотелската му стая десетина гълъба за извинение.

Кларк Гейбъл е вече наистина заинтересован. Не спира да я ухажва, тя – да бяга. Всички казват, че тя ще бъде само бройка за него. Карол е известна и шегаджийка, но мила и жертвоготовна наивница. Актрисата остава глуха за предупрежденията и прави най-романтичния подарък за Свети Валентин, който Холивуд помни.

Праща му на паркинга на MGM пребоядисан в бяло Ford модел T, декориран със сърчица и надпис „Подлудяваш ме!”. Изисканият сваляч умира от смях и я кани на вечеря. Срещата най-после се осъществява – тя в сатен,цвят шампанско, той- с любовната кола. И от тук нататък са неразделни…

Пресата и псевдопуританите ги одумват. Шефовете им беснеят, но те искат да се обичат дори с цената на скандал. Богаташката Рия не му дава развод и е готова да му извади душата за финансова компенсация. За да бъде с любимата жена, взима назаем от MGM и приема ролята, която всички искат – на Рет Бътлър от „Отнесени от вихъра.”


След като получава развод, използват първата почивка между снимките на суперсагата с Вивиан Лий, за да се оженят на 29ти март 1939та година – скромно и романтично. Всички са влюбени в Кларк Гейбъл, но той се установява с любимата в долината Сан Фернандо. Имат ферма, мечтаят за деца и не им пука за суетата на Холивуд.

Щастието на Краля и Кралицата е наистина „докато смъртта ни раздели”. Война е и Карол обикаля с патриотична мисия страната. Бърза да се прибере при мъжа си. Той копнее да я види – само няколко дена са разделени, но му тежи. Въпреки че я предупреждават, мисис Гейбъл се качва на самолет. Дори убеждава майка си като хвърля монета! По пътя към летището Кларк Гейбъл разбира, че жена му и останалите й спътници са загинали в самолет, разбит в планината. Датата е 16 януари 1942 година.

Тя е само на 33 и освен като голяма актриса е записана в историята като първата американка, жертва на Втората световна война. Той – Най-голямата звезда на своето време, се срива. Остарява за една нощ, започва да пие безконтролно, отслабва много от мъка и едва приключва снимките на актуалния си филм. След това заминава на фронта и въпреки възрастта си поема изключително рискови операции като пилот – в търсене на възмездие за погубената любима.

След войната

В очите на почитателите Кларк Гейбъл от романтичен негодник придобива ореола на трагичен герой. Той наистина печели награди за проявена смелост на фронта и се завръща с чин „капитан” от войната, но щастливите времена вече е свършено.

Красавецът е вече натежал, побелял и не така успешен. Чаровникът изглежда уморен, но успява да се ожени още два пъти. Твърди, че е сключил брак със Силвия Ашли мъртво пиян и не е разбрал какво прави. Последната мисис Гейбъл твърде много прилича на Карол Ломбард. По време на краткия им брак дори се съгласява да живее с него в ранчото, пълно със спомени. И този брак приключва с развод, но Кей Уилямс прави две големи неща за своя съпруг. Тя му ражда син четири месеца след смъртта му и разрешава да погребат Кларк Гейбъл до Голямата му любов.

Невъзможно бащинство

Кларк Гейбъл има съдбата на своя герой Рет Бътлър. Има много жени, една голяма, съсипваща любов и му е съдено да изпитва кратка радост от бащинството.

За първи път става родител, след като от аферата му с Лорета Янг се ражда дъщеричка. Историята обаче е повече от позорна. Снахата на актрисата твърди, че на смъртния си одър звездата признала, че дъщеря й е плод на насилие. Лорета обаче премълчала – чувствала се виновна, защото тя провокирала екранния си партньор. Не казала на никого, за да не я принудят да абортира. Била предана католичка и заедно със семейството си измислила сложен план.

Лорета Янг заминава за Англия малко преди да й проличи, след това се връща в Щатите преди раждането и се перструва на много болна. На 6ти ноември 1935 година ражда дъщеря си Джудит, а Кларк Гейбъл получава анонимна телеграма: „Роди ти се дъщеря. Тя е красива с руси коси”.

Актрисата оставя бебето си в дом и се завръща в Хоривуд. След година и половина Лорета Ян осиновява за пред доброто общество собственото си дете, а на влиятелната сплетница Луела Парсън разказва небивалица, че е искала да осинови две деца, но биологичната майка е взела едното бебе.
В Холивуд мнозина са знаели истината, но е и Джудит. Вторият й баща дава името си и до последно си мисли, че Лорета е осиновила племенницата си. Братът на Джудит през по-голяма част от живота си мисли по същия начин. Самото момиче научава цялата истина, когато става на 25. Бъдещият й съпруг разкрива тайната на произхода й с „всеки знае за това.“

Джудит опитва да стане актриса, но няма успехите на родителите си. По-късно става адвокат и семеен терапевт. Има дъщеря и двама внуци. Умира през 2011 година от рак.
В биографията си ще разкаже, че е виждала татко само веднъж. Когато е била на 15 идва да я види, разпитва я за живота й и я целува по челото за сбогом.

Единственият син на Кларк Гейбъл познава баща си само от старите ленти. Той е роден четири месеца след като издъхва. Джон Кларк има две деца. Кейли също е актриса, а поразително красивият му син Кларк Гейбъл III – модел, актьор и телевизионен водещ и баща от една година.
Кларк Гейбъл внук и дъщеря му
Внукът на Краля за първи път от няколко поколения има възможност да изгради нормално семейство, въпреки че води и шоу като „Прелюбодейци”. Той вярва, че дядо му би се гордял с работата му и разказва анекдоти за него.
Малцина знаят, че е Йън Флеминг е мислил за него като е създавал образа на Джеймс Бонд. Още по-малко са тези, които са чували, че и Зайчето Бъни е родено, след като аниматорът му вижда как актьорът ръфа морков в гримьорната си. Кларк Гейбъл сигурно се е забавлявал с това. Сам поръчва да изпишат на надгробната му плоча: „Беше късметлия и го знаеше!”

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close