You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > „Клуб 27“ – супергрупата, в която никой не иска да бъде

„Клуб 27“ – супергрупата, в която никой не иска да бъде

„Клуб 27“ е името на феномена, който обединява култови музиканти, починали на 27 години

„Клуб 27“ се превръща в едно от най-трагичните и тайнствени явления в историята на музиката. След смъртта на легендарния основател на Nirvana – Кърт Кобейн, феновете на култови изпълнители като него забелязват странно съвпадение – идолите им умират на 27 години. И макар днес Клубът да включва не само музиканти, все пак списъкът на „основния състав“ е кратък. 

Кои са изпълнителите от Клуб 27

 

Робърт Джонсън

Робърт Лерой Джонсън е първият музикант, влязъл в странния „Клуб 27“. Неговата житейска история е също толкова мистериозна, колкото и смъртта му, а работата му с право се счита за културно наследство с огромно въздействие върху всички. Изпълнителят прави първите си стъпки към успеха през 30-те години на миналия век. Според повечето му колеги усилията му са напразни – липсват му талант и умения. За щастие, Джонсън ги опровергава. През 1931 г. буквално взривява индустрията и като че ли никой не разбира как за толкова кратко време успява да овладее тайните на блуса толкова майсторски. По думите му способностите му идват след сделка с дявола, на когото обрича душата си. Споменът за тази сделка се пази в култови композиции като Up Jumped The Devil, Me and the Devil Blues, Hellhound on My Trail.

Музикантът умира на 16 август 1938 г. в Мисисипи – на 27 години. Според официалната версия, изложена от полицията, причината за смъртта на Робърт е огнестрелна рана, която той е получил в резултат на конфликт с партньора на любовницата си. Версията има много противоречия. Някои смятат, че изобщо не е бил застрелян, а е отровен от ревнив съперник. От друга страна, феновете му нямат възможност да се сбогуват с него. Липсва и официалното заключение на патолога, установил неговата смърт. И най-важното – никой не знае къде е погребан Робърт Джонсън. Три гроба претендират да пазят останките му, но никой не може да каже със сигурност в кой точно са те.

Брайън Джоунс

Основателят на култовата група The Rolling Stones Брайън Джоунс остава завинаги в историята на музиката с изключителните си способности. Съдбата му обаче не е лесна. Дългите години на търсене на точния жанр, провалите в личния живот и особеностите на характера му стават причина за редица усложнения. Негови колеги и приятели многократно са споделяли, че изпълнителят има сложен характер и експлозивна нагласа. Именно те оказват влияние върху отношенията в групата и водят до напускането му. Един от членовете на The Rolling Stones описва поведението му така: „Брайън имаше две личности. Едната се държеше сдържано и разумно, а втората бе непостоянна и неадекватна. В крайна сметка комуникацията с него стана непоносима“. Освен тези личностни особености музикантът има и други проблеми – редуващи се състояния на депресия и параноя, злоупотреба с алкохол и наркотици.

На 3 юли 1969 г. 27-годишният Джоунс е открит в безсъзнание в басейна си в дома си в Хийтроу. По-късно приятелката му Ана Уолин твърди, че когато е изваден от водата, той все още е жив, но съдебните лекари не потвърждават тази версия. Официалната причина за смъртта му е инцидент, но повечето му познати вярват, че се е самоубил. След три години Ана обявява друга версия – Брайън е убит от строителя, реновирал къщата му. Всички замесени в случая отказват да дадат официални показания пред полицията и историята постепенно остава в миналото. Джоунс е погребан в гробището в Челтнъм в изключително тесен кръг. Голяма част от близките му приживе дори не присъстват на церемонията.

Джими Хендрикс

 


Един от най-талантливите рок китаристи на нашето време – Джими Хендрикс, също е емблематичен музикант. Приживе способностите му са признати за феноменални. Музикалната му кариера започва доста рано – на 16 години. След като губи майка си, си купува китара и посвещава цялото си свободно време на новото си хоби. Опитва нови акорди и техники, а по-късно участва и в малки концерти с неизвестни рок групи. Постепенно навлиза в света на музиката. Час Чандлър, бивш член на The Animals, става негов продуцент и му помага да създаде собствена група – The Jimi Hendrix Experience. За съжаление, тя не просъществува дълго. Вътрешните конфликти между участниците и пристрастяването на Хендрикс към наркотиците водят до разпадането ѝ през 1969 г. През същата година Джими основава нова формация – Gypsy Sun and Rainbows. Именно с нея прави легендарно изпълнение на фестивала в Уудсток и е признат за най-добрия китарист на всички времена.

Последното му участие е на 6 септември 1970 г. На 18 септември същата година около 11 сутринта тялото му е намерено в хотел в Лондон. Задушава се вследствие на повръщане, предшествано от поглъщане на много алкохол и сънотворни. Обстоятелствата около смъртта му все още са противоречиви. Някои смятат, неофициално разбира се, че е убит. Тялото му е погребано в гробището Greenwood.

 

Джанис Джоплин

Култовата блус певица Джанис Лин Джоплин започва своето пътуване до музикалния Олимп още в училище. На 19-годишна възраст тя записва свои собствени композиции и бързо достига безпрецедентни висоти в работата си. От 1963 г. започва да пътува из градовете на Америка, срещайки различни представители на света на музиката. Дори тогава обаче амбициозната певица се бори с вътрешните си демони с помощта на всякакви наркотици. През 1965 г. Джанис твърдо решава да се откаже от пагубната си страст. Завръща се в дома на родителите си в Тексас, но скоро го напуска, за да участва в създаването на музикалната група Big Brother & the Holding Company. Работата в новия екип ѝ донася огромен успех. През следващите години в кариерата ѝ се наблюдават редица успешни творчески излитания, включително емблематичното представяне на групата на фестивала в Монтерей, съвместни концерти с известни музиканти и турне. През 1968 г. обаче успешната формация се разпада в резултат на продължителна конфронтация между бързо набиращата популярност Джоплин и останалите музиканти, които се чувстват като резервни играчи.

Освен това изпълнителката се изявява и като част от Kozmic Blues Band, която по-късно се влива във Full Tilt Boogie Band. Редица успешни изпълнения и композиции бележат поредния творчески път. На 3 октомври 1970 г. Джанис е възхитена от слушането на финалната композиция на диска, за който трябва да запише вокална партия още на следващия ден. Плановете ѝ обаче не са предопределени да се сбъднат. На 4-и певицата е намерена мъртва в стая в хотел Landmark Motor. Причината за смъртта ѝ е свръхдоза наркотични вещества, но много от феновете ѝ намират обстоятелствата около кончината ѝ за доста подозрителни. В крайна сметка станалото в хотела е признато за инцидент и трагична грешка.

Джим Морисън

Лидерът на The Doors умира на 3 юли 1971 г. от инфаркт. На 27 години. Първоначално е очарован от света на киното, но работата му като режисьор не е успешна. Няколко години несигурност, търсене на себе си и конфликт с родителите бележат времето му в Калифорнийския университет. Именно там се запознава с Рей Манзарек, с когото през 1965 г. основават The Doors. В началото изпълненията им не са успешни – никой в групата няма музикално образование, а лидерът Морисън често употребява с алкохол заради несигурността и срамежливостта си. Въпреки това скоро намират първата си целева аудитория и започват пътя си към голямата слава. Увереността им се утвърждава, когато привличат вниманието на продуцента Пол Ротшилд, влиятелен представител на музикалната индустрия. Сътрудничеството им с него им открива нови хоризонти. Много скоро целият свят ги познава.

За съжаление обаче, легендарният вокалист започва да злоупотребява с алкохола и наркотиците. Умира на 3 юли 1971 г. Последните си часове прекарва с приятелката си Памела, а малко по-рано прави планове за бъдещето с Ален Роун. В три часа сутринта взема голяма доза лекарства, става му зле, но отказва хоспитализация. Няколко часа по-късно е намерен мъртъв в банята. Причина за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност.

Кърт Кобейн

 


Един от най-известните рок музиканти в света безспорно е Кърт Кобейн. Талантлив китарист и основател на култовата група Nirvana, той също остава на 27. Именно неговата смърт привлича вниманието на обществеността към феномена „Клуб 27“. Кобейн е свързан с музиката още от дете. Според близките му, когато е четиригодишен, създава собствена песен, посветена на пътуване до малък увеселителен парк. В същото време обича да рисува, научава се да свири на барабани и съвсем скоро овладява първата си китара. Периодът на израстване се превръща в трудна за него възраст – развод на родителите, депресия, напускане на дома и скитане сред роднини и приятели. Срещите му с музиката го карат да мечтае за собствена група. Нейното начало е поставено през 1987 г. Раждането на Nirvana отваря нова ера в рок музиката. Същевременно Кобейн се разписва и на любовния фронт. Връзката му с Кортни Лав е една от най-забележителните любовни истории на века, криещи в себе си наркотици, проблеми със закона и много демони.

Легендарният китарист проявява редица психични проблеми. Едва на 13 години започва да използва незаконни вещества и с течение на времето проблемите му все повече се задълбочават. Преживява няколко свръхдози, които фенове определят като опити за самоубийство. На 8 април 1994 г. тялото на Кърт Кобейн е открито в оранжерията на собствения му дом. Самоубива се. Въпреки че смъртта му поражда редица версии, никоя от тях впоследствие не се потвърждава.

 

Ейми Уайнхаус

 


Ейми Уайнхаус е призната за една от най-добрите певици на нашето време. За съжаление, и тя си запазва място в „Клуб 27“. Уайнхаус започва да записва първите си композиции още като тийнейджърка. По същото време за първи път опитва и незаконни вещества, към които скоро се пристрастява. Дебютният ѝ албум има невероятен успех. С течение на времето тя завладява музикалния Олимп и получава моментално признание за способностите си. За нещастие, творческите ѝ успехи не могат да ѝ помогнат в борбата със зависимостите. Състоянието ѝ се влошава, а броят на скандалите, свързани с името ѝ, многократно надвишава допустимите норми.

На 23 юли 2011 г. тялото на Ейми е намерено в лондонския ѝ апартамент. Официалната причина за смъртта ѝ е установена след няколко месеца – сърдечен арест, причинен от прекомерна консумация на алкохол От 2014 г. Лондон е дом на паметник на певицата, който се превръща в емблематично място за феновете ѝ.

Едуард Старков

Едуард Старков е рок музикант и поет. За повечето хора той е известен с изпълненията си в група „Химера“. Сформира групата през 1990 г. и интерпретира най-вече темите за приятелството, самотата, шизофренията и самоубийството. Старков се обесва на 23 февруари 1997 г. и съвсем естествено се нарежда до „колегите“ си от „Клуб 27“.

Ким Джонгхюн


Ким Джонгхюн е основен вокалист в популярната южнокорейска поп група SHINee и е един от 4-те най-влиятелни звезди на феномена K-pop (корейска поп музика). Той е не само изпълнител, но и автор на голяма част от песните на групата си. Сам продуцира, пише и композира албумите си. Въпреки качествата си талантивият младеж години наред страда от депресия и усещане за непълноценност. „Чувствам се прекършен отвътре. Депресията ме погълна“, казва той. Макар всячески да търси помощ, не успява да я намери в лицето на лекарите. Затова и решава да сложи край. На 18 декември 2017 г. светът разбира, че се е самоубил.

Димитър Воев

Димитър Воев остава в историята на българската музика най-вече като основател на култовата дарк уейв група „Нова генерация“. „Парадокс“, джаз дуетът „Воцек“, „Воцек и Чугра“, „Кале“, „Вход Б“ са другите формации, чийто член той успява да бъде. Изявява се и като поет и композитор, проявява активно участие и в обществения живот. За съжаление, тумор в мозъка става причина днес той да има своето място в „Клуб 27“. 5 септември 1992 г. завинаги отнема Воев от феновете му.

Николай Николов – NI.co

Николай Николов – NI.co е музикант, певец, композитор, поет и най-вече фронтмен на българската рок група NI.co, чието начало бележи 2012 г. Занимава се с музика от 8-годишен, а първата група, в която свири, е Eclipse. Така се запознава с Владислав Христов (барабани), с когото по-късно работят заедно в Extazia и NI.co. В края на 2006 г. се ражда и групата Robbery. В края на 2007 г. пък Николай Николов и Филип Славов решават да създават авторска музика и основават Extazia. Към нея са привлечени и Николай Христов (бас) и Владислав Христов (барабани).

В началото на 2012 г. се ражда NI.co. Първото си турне в страната групата осъществява през лятото на същата година под мотото: 50 years of the Rolling Stones. В края на 2015 г. NI.co се съсредоточава върху издаването на първия си студиен албум. „Рискувам“ е последната песен, която Николов издава официално приживе. Тя бележи рекорд в класацията „БНР Топ 20“ и печели голямата награда за 2018 г. за песен, задържала се най-дълго време на първо място – 9 седмици. За съжаление, NI.co не успява да получи наградата си. На 29 юни 2018 г. той загива при пътен инцидент на път за участие в Русе. И завинаги остава на 27.

Така „Клуб 27“ приютява една специална част от най-талантливите личности на нашето време – въпреки проблемите, странностите и демоните им.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close