You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Когато децата ни манипулират: Как да се справим с проблема?

Когато децата ни манипулират: Как да се справим с проблема?

Децата също могат да манипулират и са доста опитни в това

Да, децата могат да манипулират възрастните. Още от първия си ден, най-малките се научават да манипулират родителите си — първо безсъзнателно, а с течение на времето, това се превръща в съвсем съзнателно действие. За децата е нормално да си намират оправдания, защото са деца, но родителите не трябва и да си помислят да ги оправдават за всяка тяхна грешка, или да удовлетворяват всичките им желания.

Преди всичко, защото те са не само родители, но и учители, които трябва да помогнат за създаването на здравословни навици, а това е част от задълженията на всеки от тях. И на второ място, защото това помага за формирането на характера им.

Когато децата ни манипулират
Когато децата ни манипулират

Как децата манипулират родителите си?

Разделители и владей

Възпитанието на детето е общо задължение на двамата партньори и не трябва да позволявате на детето да използва слабостите във вашата семейна връзка, за да получава нещата, които иска. Не е добре, ако единият родител позволява например да се гледа телевизия, детето да пише домашното си по време на рекламите, а другият в тази ситуация да бъде „лошия“. Правилата на двамата партньори трябва да бъдат хармонизирани в името на детето.

Емоционално изнудване

Ако детето реагира на забрана за неговата дейност с емоция, много е вероятно да допусне, да продължи със същата. Може би ще бъде тъжно или гневно, или ще използва думи, за да ви манипулира, но всички емоции са част от живота. По-добре е да се научи да се справя с тях.

Изолиране

Детето може да се опита да избегне обсъждането на проблема като просто ви изолира и не ви отговори. Ако се преструва, че не чува молбата ви да изключите телевизора, трябва да му кажете за последиците от поведението му, например, че на следващия ден няма да има разрешение да гледа телевизия.

Ирационална логика

Детето може да се опита да промени вашата позиция с друга информация. Но вие не трябва да се хващате на примамката. Например, защо трябва да си ляга толкова рано, когато е получило пет по математика същия ден. Това може да бъде логично само в детската глава.

Договаряне

Ако детето се опита да преговаря с вас, за да прави първо дейностите, които обича, а след това да си изпълни и задълженията. В този случай вие трябва да знаете, че вашата задача е да го научите на отговорност и приоритетност на задачите.

Внушаване, че се жертва

Този ход най-много се отдава на децата, когато искат да сте състрадателни към тях. Родителят трябва да умее да отдели емоцията от краткосрочните цели. Ако е разстроено, защото е единствената личност, която не може да гледа телевизия в неделя вечер, дайте му да разбере, че разбирате чувствата му. Но му кажете и причините, поради които е такава ситуацията.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!