You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Конференциите TEDx: Шампионът е семейството на TED

Конференциите TEDx: Шампионът е семейството на TED

TED е световна поредица от конференции, които набират все повече популярност

Конференциите на TED се организират ежегодно от частна фондация с нестопанска цел. Абревиатурата им означава Technology Entertainment and Design ехнология, развлечение и дизайн). Идеята на организацията е да популяризира идеи, ценни за обществото. Именно “идейносттта” е в основата на всяко събитие, а организаторите считат, че всеки от нас може да стане обединяващо лице. Ако има какво да каже на хората.

TEDx е идея, въплътена в общността
TEDx е идея, въплътена в общността
Снимка: pikist.com

Първата конференция се състои през 1984 г., а от 1990 г. се провежда ежегодно в Монтерей, Калифорния. И макар първоначално нейни лектори да са популярни личности на нашето съвремие, тук е моментът да отбележим, че все по-голям е интересът към мнението на обикновения човек като източник на идеи. Всеки лектор разполага с 18 минути, в които да изложи своите възгледи. Разбира се, той трябва да подходи креативно и ангажиращо, за да съумее да спечели последователи. Така лекциите на TED се предлагат за безплатно гледане онлайн от 2006 г. насам.

Идеите им съвсем естествено се прераждат в TEDx. Това са събития, които могат да бъдат организирани от всеки в общото TED семейство. Единственото, което се изисква от лекторите, е да следват определени принципи. TEDx събитията са с нестопанска цел, но често използват входна такса или търговско спонсорство с цел покриване на разходите. Услугите на лекторите, разбира се, не се заплащат. Под шапката на TED техните материали могат да се разпространяват и дори редактират, като авторските права на лектора остават на заден план.

Програмата на TEDx предвижда създаване на местни самостоятелни събития, обединени от конкретна идея. Подобни събития се организират в рамките на общността и имат за цел да сплотят нейните членове, както и да развиват нейните интереси. И докато TED ангажират целия свят с лекциите си, то TEDx са конференциите на “малкия човек”. Всеки, който пожелае да се включи в инициативата, получава специален лиценз от компанията майка, за да е наясно, че трябва да се впише в определени правила и идеи.

Оттук насетне аудиторията му принадлежи. Лекторът може сам да подбере темата, като е от съществено значение да се ограничи до това, което е най-важно. И нужно. Ключов момент във всяка успешна лекция е също отдалечаването от “нормалността”, при това по начин, който не шокира аудиторията. Важно условие е и лекторът да бъде личност с харизма и да умее да владее мнозинството. И ако темата не засяга световните проблеми, нищо няма да ѝ попречи да достигне до всички, за които е предназначена. Мащабът в случая не е толкова важен. Ключово е умението да представиш идеята си блестящо.

И макар TEDx все още да изглежда като мечта за повечето от нас, може би не е далеч моментът, когато светът ще има шанс да ни види.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!