You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Кралете на илюзията: От граф Калиостро до Мистер Сенко

Кралете на илюзията: От граф Калиостро до Мистер Сенко

Илюзията не е просто „да правиш фокуси”, тя е изкуство, което кара хората да вярват в магията

Всяко дете обича фокусите. То вярва, че са чиста магия. Възрастните обикновено са скептични. Приемат, че видяното е илюзия и обикновено са прави. Хубавото е, че има хора, които превръщат илюзията в изкуство…и пробуждат във възрастните детската вяра в магиите и чудесата:

Джузепе Балзамо, Граф Алесандро ди Калиостро

Сигурно сте чували името, ако сте чели книгите на Дюма като дете. Този мистериозен герой обаче е чист мошеник, роден в обикновено семейство и направил първите си пари с измама и продажба на фалшиви карти на съкровища и отвари. Джузепе дължи името и титлата си на леля си Винченца Калиостро. След нейната смърт взима фамилно ѝ име и добавя титлата граф. Калистро твърди, че знае тайната на Философския камък, че може да увеличава размера на диамантите или да премахне пукнатини от скъпоценни камъни.

Графът обикаля Европа, преживявайки куп приключения. Прави магически сеанси и разказва на света за еликсира на безсмъртието. Е, осъден е за мошеничество и ерес и издъхва в затвора, но поколенията до днес преразказват истории от изумителния му живот.

Хари Худини

Най-голямото име в света на илюзията всъщност е псевдоним. Истинското му име е Ерик Вайс и е роден в Уисконсин през 1874 г. Още на 10-годишна възраст започва да прави различни трикове с карти.

Историята на Хари Худини
Световната слава му носи способността да се измъква от всякакви окови и белезници. Винаги демонстрира уменията си сам. Закачат го за краката, хвърлят го в реката с 30-килограмов товар, погребват го жив в ковчег – винаги излиза. Хари Худини е истинска звезда на своето време и това го съсипва. Един ден млад мъж решава да изпробва способността му да издържа на удари в стомаха, но за съжаление великият илюзионист няма време да стегне коремните си мускули и в крайна сметка апендиксът му се спуква и той умира от перитонит.

Дай Върнън

Най-известните художници на всички времена
Това е единственият човек, създал номер, който великият Худини не е разкрил. Никога не е живял като знаменитост и в живота се е налагало да работи и други неща. Той е повече от скромен, но издъхва в Замъка на магиите, намиращ се в Холивуд.

Дейвид Копърфийлд

Най-известните фокусници

Името му определено е известно на всички и се е превърнало в истински синоним на „фокусник-суперзвезда”. Той е най-комерсиалният магьосник на всички времена. Прави трикове за милиони долари. Той преминава през Китайската стена, измъква се жив от пламъците, покорява Ниагарския водопад, „открадва” Статуята на свободата в Ню Йорк и т.н. Прави ги с помощта на голям екип от асистенти. Живее бляскав живот на плейбой, но напоследък е отдаден на децата си.

Крис Ейнджъл

Най известните фокусници

Крис е наричан един от най-успешните илюзионисти след великия Худини. Разностранна личност, той е не само фокусник и илюзионист, но и йога, каскадьор, хипнотизатор, музикант и режисьор. Крис стана известен благодарение на левитация, ходене по вода. Посветил е целия си живот на магията, сега той води собствено телевизионно шоу, има няколко магазина и собствен бар-ресторант. Жалко само, че през 2006 г. публикува книга, в която разкрива всичките си тайни.

Мистър Сенко –българското чудо

Най-голямото българско име в световната история на илюзията е Мистър Сенко. Историята му е като извадена от филм. Прокуден от глада и мизерията, напуска родна Враца, за да преуспее в столицата. София не е щедра пред поредния гаврош, но пък Циркът приютява 13-годишният хлапак. Започва като чирак във фокусите. Нелепа печатарска грешка го обявява като „Мистер Сенко”, вместо като „Мистериозният Сенко”, но новото име му носи късмет.

Известни магьосници
Покорява не само милионна публика по света, но и най-големите имена в света на илюзията. Печели най-престижните награди в изкуството. Остава запомнен с няколко номера като най-известният сред тях е „Махането на главата”.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!