You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Купувайте каквото ви душа иска! (Разказ за здравословния егоизъм)

Купувайте каквото ви душа иска! (Разказ за здравословния егоизъм)

За скъпите обувки и удоволствието от живота

Моята прабаба останала вдовица на 27 години с две малки момиченца, а момченцето й починало. Парите, разбира се, недостигали, животът бил изключително труден за нея и тепърва щял да й тежи.

Заради ниското си заплащане, тя трябвало да води много скромно ежедневие, да харчи разумно и да отделя основно за наеми и сметки. Веднъж обаче попаднала на най-красивите обувки, които някога е виждала досега – те били повече от луксозни и висели на витрината на скъп бутик. Лъскави, лачени и модерни! Какво изкушение! Тя просто се поддала на него и ги купила, а когато ги обула, те залепнали за краката й като втора кожа. Прибрала се у дома и започнала да танцува под звуците на музиката от стария си грамофон, а поне от две години не се била чувствала толкова щастлива. Нямала повод да танцува, защото трябвало непрекъснато да брои стотинките си, тъгувала за близките си и просто преживявала ден за ден. Сега обаче осъзнала, че все пак е направила грешка. За да изпита несравнимото удоволствие тя похарчила всичките си пари, нямала никаква представа какво ги очаква утре с децата.

Но се справила!

shoes
Взела назаем пари, за да има какво да готви на децата, като на себе си сипвала повече от супата, по-малко от месото, което давала на тях. Пила вода и хляб, за да се засити, но била готова да го изтърпи, защото имала прекрасни обувки. Ужасът се стопявал по малко и тя преодоляла непосилния период.

По-интересното е, че тези обувки я отвели на парти при приятел, където в нея се влюбва собственик на пивоварна, сближават се, а година по-късно се женят. Изстрадалата дама най-сетне можела да бъде спокойна за бъдещето си, както и това на момичетата й. Те не само получавали редовно дажбите си с хубава храна, но били обличани добре и имали възможност да завършат висше образование.

Времената били сурови, а животът протичал на фона на войната, която никой не би могъл да изтрие от паметта си, а най-топлият спомен за 90-годишната жена остават тези вълшебни обувки. Когато тя разказва за тях и се сеща за вълненията си, благодарение на тях от миналото, тя винаги се усмихва, макар иначе рядко да го прави.

Затова от моята баба съм научила, че каквото ви душа иска, трябва да си го купите. Може да нямате достатъчно средства, да се наложи да отложите други покупки, но ако за миг си позволите да си доставите такава радост, може да се окаже, че сте на път да промените съдбата си. Може пък всичко да се преобърне в един миг и да започнете живота си наново, да бъдете по-доволни, свободни и след години вие също, да се връщате с усмивка към тези емоции.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!