You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Легендарните двойки: „Една неистова любов, обсебване, зараза… Любов по-страшна от страха, по-жива от живота.“

Легендарните двойки: „Една неистова любов, обсебване, зараза… Любов по-страшна от страха, по-жива от живота.“

Любовта, които изживяват някои двойки, ги превръща в герои за изкуството и вдъхновение за поколенията

Ако търсите легендарна любов, трудно ще я намерите в щастливите истории. Когато двама изгарят от страст и невъзможност, преживяват много мъка и кратки мигове заедно, тогава изкуството обръща лице към тях.

„Няма щастлива любов”, казва поета. Това не е съвсем вярно, но истината е, че най-вълнуващите истории са съпроводени с много драма, сълзи и изпитания. Единствената награда за преживяното остава това, че поколенията помнят легендарните двойки и се вдъхновяват от тях.

Истинската изпепеляваща страст може да се открие във фолклора, легендите и дори в съвсем истинската история на страните по света:

Орфей и Евредика – България, Гърция

Той бил най-прочутият певец музикант и поет на древността. За него казвали, че е син на музата Калиопа и речният бог Еагър, повелителят на Хемус (старото име на Стара планина).

Омаяни от гласа и вълшебната му лира, укротявал птици и животни, дърветата прекланяли клони, а планините се местели.

Влюбил се в дриадата Евридика и тя отвърнала на чувствата му. В сватбения им ден обаче щастието ги напуснало. Змия ухапала Евредика, но смелият й любим рискувал дори живота си, за да я спаси.
Легенди за Дяволското гърло
Слязъл през Дяволското гърло до царството на Хадес. С песни и музика получил милост за жена си. Тъмните сили пуснали Евредика, но предупредили Орфей да не се обръща по пътя им към светлината.

Артистът проявил слабост само веднъж. Обърнал се да види дали жена му е след него. В същия миг тя изчезнала завинаги от погледа му. Орфей станал жертва на менадите. Разкъсали го край бреговете на река Хеброс (Марица).

Ланселот и Гуиневир – Великобритания

Ланселот бил пръв сред равни рицари в двора на крал Артул от Камелот. Отгледан от Езерната фея, той бил красив, смел, предан на своя водач и благодарение на него печелили битките си.

Много жени мечтаели да се омъжат за любимеца на Артур, но той отхвърлил всички. Имал страшна тайна – влюбен бил в съпругата на повелителя си. Младата Гуиневир отвърнала на чувствата му, но двамата дълго се съпротивлявали на страстта си, преди да й се отдадат.

Коварният син/ племенник на Артур издал тайната им. Гуиневир бил осъдена на смърт, любовникът й успял да избяга. Преди да бъде изпълнена екзекуцията, рицарят се завърнал, за да спаси кралицата.
Историята обаче завършва печално – Гуиневир била затворена в манастир, а Ланселот прекарал живота си в отшелничество.

Аслъ и Керем – Азърбайджан / Турция

Живял някога бездетен падишах, който копнеел за наследник. Искал да продължи името му и да му остави своето богатство. Арменският свещеник в двора му имал магьоснически сили. Посадил едно ябълково дърво и в същата година повелителят се сдобил с рожба. Синът му бил красив, толкова съвършен, че предизвиквал завист. Нарекли го Керем.

Магьосникът бил баща на дъщеря – красавицата Аслъ. Като пораснали Керем я срещнал, влюбил се от пръв поглед и тръгнал подире й, но я изгубил от погледа си.
Легендата за Керем и Аслъ
Един ден, другарят на принца разбрал къде живее Аслъ и че ще се омъжи за друг. Керем я намерил и двамата се оженили веднага.

Тъстът на принца направил магия. Докато Керем се опитвал да свали мантото на жена си, копчетата се закопчавали по-силно. Щом издал шумно възмущението си, младоженецът се превърнал във факла. Аслъ се опитала да потуши огъня, но той станал все по-силен. Керем се превърнал на пепел.

Аслъ започнала да оплаква любимия. Щом косата й докоснала неизтлялата жар, се запалила и тя загинала на същото място.

Александър I и Драга Обренович – Сърбия

Дълго преди американката Уолис Симпсън да промени хода на историята във Великобритания, на Балканите се разгоряла забранена любов, която победила предразсъдъците и традициите. Това обаче било пирова победа..

Драга по мъж – Машин – красива и отлично образована вдовица, станала придворна дама на кралица Наталия през 1886 година. Тя била на 25, модерна, спечелила първите си пари с преводи, писане на книги с лоша слава.
Кралица Драга и Александър Обренович история
В двореца срещнала принц Александър Обренович. Той бил престолонаследник, чаровник и…десет години по-млад от нея. Времето и обстоятелствата се наредили така, че принцът се влюбил в придворната дама. Скандалът бил голям – особено, когато се разбрал ,че това не е кратка афера.

Драга не мечтаела за нищо. След нелеп инцидент в младостта знаела, че не може да бъде майки и споделила с кралицата. Всички – от двореца до последният човек с власт в държавата, били против този съюз.

Принц Александър обаче бил с гореща кръв и дебела глава. Оженил се за своята Драга, която по време на венчавката била вече на 39.

Принцът станал държавен глава и скоро всички научили, че новата кралица е бременна. Щастието обаче било химера! Повечето европейски монархии не приемали младия сръбски крал и жена му. Бременността се оказала фалшива – нелепа последица от ендокринни нарушения и хранително разстройство.

Народът започнал да се бунтува срещу Двореца. Александър бил готов да абдикира, но животът не му дал този шанс.

В нощта на 29 май (11 юни, новият стил) от 1903 г., възползвайки се от недоволството на народа, от организацията „Черната ръка” нахлули в двореца и убили кралската двойка.

Тристан и Изолда – Великобритания

Тази двойка е популярна сред келтите и скандинавците. Изолда е ирландска принцеса, а на Зеления остров викингите били голяма диаспора. Така се оказала героиня във фолклора им.

Принц Тристан бил сирак на служба при чичо си крал Марк. Заради покровителя си влязъл в битка с великан и бил ранен с оръжие, покрито с отрова.

Търсейки лек, отишъл в Ирландия, където принцеса Изолда била и лечителка. Тристан мислел да я отведе като невеста на чичо си, но по грешка отпил от любовно биле, тя отвърнала на чувствата му.

Двамата поддържат греховните си отношения, макар да се срамуват от измамата. Кралят разбира за предателството и над главата им виси смъртна опасност. Прелюбодейците получават прошка, но в замяна Изолда трябва да остане до мъжа си, а Тристан да замине надалече.

По нелепа случайност прокуденият се жени за девойка, която носи името на любимата му. Той обаче никога не консумирал брака си. Ранен смъртоносно, помолил приятел да доведе кралицата, за да говори с нея за последен път. Ако мисията му имала успех, той трябвало да сложи бели платна на кораба си, ако тя не може да пристигне – черни.

Приятелят на Тристан успял да доведе кралица, но ревнивата съпруга на рицаря го измамва. Казала му , че корабът има черни платна. Сърцето на Тристан не издържало. Щом любимата му Изолда не успяла да го види жив, и тя умряла – от мъка.

Погребали ги от различни страни на параклиса, но върху гробовете им се извисил трън, който се издигнал и обхванал храма. Никой не могъл да го отсече и така Тристан и Изолда най-после останали свързани.

Парис и Елена – Гърция

Парис – смелият син на Приам и Хекуба, става причина любимата му Троя да се превърне в пепел.

Заради пророчески син на майка му, баща му го изоставя в планината като бебе, но овчари го намират и го спасяват. Когато порастнал, решил спора, който водят трите най-суетни богини. Той посочил Афродита и тя му обещала любовта на най-красивата жена.

Завърнал се при истинското си семейство, но троянският принц извършил безразсъдна постъпка. Гостувайки на спартанския цар Менелай, се влюбил и отвлякъл жена му – Хубавата Елена.

Заради безочието му избухва Троянската война, в която загинали много смели войни като Хектор. Той обаче успял да се спаси от Менелай и убил Ахил, преди да загине от отровния лък на Филокет

Шах Джахан и Мумтаз Махал – Индия

Третият и любим син Джахангир се оженва за племенницата на любимата жена на баща си. След два похода срещу падишаха и амбиции да управлява, той успява да се самообяви за повелител в Агра.
Любимата му жена била наречена Мумтаз Махал /Украшение на двореца/. Тя е на 19, той – една година по-голям от нея. Първа по закон и първа в сърцето на Великия монгол, тя му ражда 13 деца. Докато се опитва да даде живот на четиринадесетото им дете, тя издъхнала в шатрата по време на поход.

Съкрушен от смъртта й, Шах Джахан заповядал да построят в столицата на империята му мавзолей в нейна чест. След 22 години сградата била готова и наречена Тадж Махал. Пепелта на Мумтаз Махал била преместена там и скоро до нея положили тленните останки Шах Джахан.
Шах Джихан и Мумтаз Махал
Сега този символ на голяма любов и образец на архитектурно съвършенство е една от основните забележителности на Индия.

Дунай и Настя – Прибалтика и Украйна

Един от най-популярните герои на древните епоси – Дунай Иванович бил на служба при литовския цар. Когато княз Владимир решил да се ожени за литовската принцеса изпратил Дунай заедно с Добриня Никитич да поискат ръката на момичето.

В Литва го разпознава най-малката дъщеря на царя – Настася, с която някога са били влюбени. Литовският цар хвърля младежа в тъмницата, но Настася подкупила пазачите, за да може мъжът на сърцето й да избяга в Киев. Тя обаче искала да бъде щастлива и с него, затова и измислила номер.

Когато сватовете се запътили в посока на Киев, се натъкнали на богатир, който предизвикал Дунай. Младежът победил странника, но миг преди да го посече, видял, че това е преоблечена жена.

Дунай най-после познал Настя и решил да я заведе в Киев и да се оженят. Владимир се оженил за Апракса, сестра й – за смелия богатир. По време на празника обаче подпийналият Дунай провокирал воинската сръчност на невестата си.

Сложил си сребърен пръстен на главата, който тя три пъти уцелила със стрела. Заради честта си, Дунай искал също да изпита силите си, но Настя не била съгласна.

Още с първия прицел я ранил и тя едва успяла да му каже, че е бременна. След като изгубил жена си и неродения си син, Дунай от мъка се пробол с меч. От рукналата кръв се образувала река. Днес я наричат Дунав /Дунай/.

Осидей и Пенелопа – Гърция

Смелият цар на Итака се оженил за Пенелопа, която му обещала преданост и му родила син. Докато отглеждала Телемах, той участвал десет години в Троянската война и още десет години странствал по море.

Преживял куп изпитания и беди, той се върнал у дома. Преобразен от Атина като овчар, той се разкрил само пред сина си и верен човек. Заварил в дома си куп нахални претенденти, които се домогвали до ръката на жена му. Пенелопа отхвърляла всички и използвала хитрост, но била разобличена.

Тя поставила последно условие – ще се омъжи за този, който успее да изпъне тетивата на лъка, принадлежал на мъжа й. Само предрешения Одисей се справил с предизвикателството, победил враговете си и наказал неверните роби. Семейството се събрало щастливо след двадесет години чакане…

Лейла и Меджнун – Арабските страни

Младият бедуински поет Каис се влюбил в момиче от неговото племе, Лейла. Написал е много стихотворения и песни за любовта си и накрая поискал разрешение от баща си да се оженят. Племето не е съгласно, а бащата на Лейла веднага я жени за друг.

Разбирайки това, Каис напуснал племето си и започнал да се скита в пустинята, пишейки стихове за изгубената любима. Четял ги на звездите и ги пиел по пясъка. Тъй като се държал като луд от любов, хората започнали да го наричат „луд“ – „Меджнун“. Съпругът на Лейла я отвел чак в Ирак, за да я спаси от греха. Там тя скоро се разболяла и издъхнала.
Лейля и Меджнун легенда
След известно време на нейния гроб (или гроб на друга жена) бил намерен мъртъв Каис, а последните му стихове за нея – издълбани на надгробния й камък. Смята се, че историята се е случила в действителност, макар че с течение на времето към нея се добавили различни приключения и ярки детайли.

Попокатепетъл и Истаксиуатъл – Мексико

Попокатепетъл, наричан още Попо, бил просто воин, Истаксиуатъл, наричана още Иста били дъщерята на императора ацтеките. Не би трябвало, но двамата са се срещнали и са се влюбили.

За да прокуди нежелания кандидат-зет, император изпратил Попо на война и обещал на дъщеря си да я даде на него, ако се върне с победа. В сърцето си строгият баща вярвал, че няма шанс воинът му да се върне жив от бойното поле.
Легенда за Попокатепетъл и Истаксиуатъл – Мексико
Използвайки отсъствието на новини, един от ухажорите на принцесата й казал, че нейният любим е умрял в битка и я е убедил да се омъжи за него. След като церемонията приключила, Попо се върнал, носейки победа и вяра, че принцесата го чака.

Разбрала, че е предала любимия си, Истаксиуатъл се самоубила. Пококатепетл също избрал смъртта, защото не можел да преживее загубата.

Изненадани от силата на тяхната любов, боговете превърнали младежите в две планини, които се намирали в съседство, за да са винаги един до друг.

Според друга легенда, измамникът бил императора. Разбрала, че трябва да се омъжи за друг, Иса издъхнала и тогава пристигнал Попо с главата на най-силния воин на земята.

Императорът без думи му предал тялото на Истаксиуатъл. Попо, съсипан от мъка, го занесъл високо в планината, за да не бъде обезобразена любимата му. Той я положил на върха на планината, легнал до нея, докато сам не замръзнал до смърт.

Ферхат и Ширин – Турция

Това е любовна история, случила се в Амасия – Ферхат бил красив млад мъж, който се занимавал със стенопис, а Ширин била сестра на султанката Михмене-Бану. Повикали младежа да изпише новата дървена къща на девойката, но щом я видял, се влюбил в нея. Тя отвърнала на чувствата му, но султанката не дала разрешение да се оженят. Поискала от майсторът да прокопае тунел през планината Елма, чрез който да прокара водата до града. Вярвала, че за Ферхат това предизвикателство е голямо.

Младият мъж обаче бил твърде влюбен, за да се откаже. Започнал да копае, работата му споряла. Уплашена, че трябва да удържи на думата си, султанката изпратила по възрастна жена вест до Ферхат, че Ширин е починала.

От ужас, Ферхат хвърлил кирката си така, че тя го ударила по главата и младият мъж починал. Ширин разбрала за случилото се. Отишла да види любимия и щом видяла трупа му до мястото, където копаел, припаднала върху скалите и издъхнала. За да почетат силната им любов, телата им били погребани едно до друго.

Разказват, че на пролет по гробовете на Ферхат и Ширин цъфтят червена и бяла роза. Цветята се опитват да се срещнат, но между тях расте бурен, който била султанката, откраднала щастието на легендарните влюбени.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close