You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Лепа Брена vs. Цеца Ражнатович – вечен сблъсък за трона на юго сцената

Лепа Брена vs. Цеца Ражнатович – вечен сблъсък за трона на юго сцената

Интелектуалците ги наричат „икони на турбо – фолка” и неглижират творчеството им, но Лепа Брена и Цеца Ражнатович отдавна показаха, че са много повече от това

Презрително наричат жанра им „турбо – фолк”. Интелектуалците ги обвиняват в опорочаване на добрия вкус и деморализиране на младите. Поклонниците на Лепа Брена и Цеца Ражнатович обаче са милиони – в родината им, на Балканите и дори по света. Творческото им дълголетие е доказателство, че случаен успех няма. И дори на някой да не им допада стилистиката, която налагат, житейските им премеждия са вълнуващи и поучителни като от роман. Двете до последно ще спорят за трона на юго сцената, но и двете са заслужили да бъдат кралици!

Югославянката от Бръчко и Богинята от Житораджа

Лепа Брена /Хубавата Брена/ е истинска рожба на бивша Югославия. Родена е преди 59 години на 20 октомври като Фахрета Яхич. Израства в Бръчко – град, в който повечето са сърби, но днес е в рамките на Босна и Херцеговина. Тя е мюсюлманка, но единственият „етикет”, който си поставя е, че и до днес се представя като югославянка.

Въпреки Гражданската война, разделението, кръвопролитията и омразата, тя тъгува за времето когато е била гражданка на СФРЮ, а Тито е бил лидер от световно ниво. Дълго време тя е възприемана като лице на държавата, в която има една валута, свобода на пътуванията, уважение към религията на другия и дори към сексуалната ориентация.

Независимо от вдигнатите граници, разделението и лошите спомени, нейната „Югославянка” се пее с цяло гърло по стадиони и препълнени зали, защото всички помнят онова прекрасно, невинно време:

„Съперницата” й Цеца също е родена в Югославия – на 14 юни 1973. В живота й обаче няма място за този тип романтика. За сърбите тя е Богинята и дори – Майката на нацията, а за момиченцата е Пепеляшката, родена като Светлана Величкович в село Житораджа и достигнала върха на шоубизнеса. Тя е патриот и като певица е изпяла любовта си към Сърбия, и по-специално към столицата й. „Beograd” не е химн, а признание и затова песента обещава да има вечен живот:


Хубавата Фахрета и едно дете-чудо

Фахрета е изтърсака в семейството си. Има брат Фарук и сестра Факета. Пее от малка и дори печели ученически фестивали, но в семейството държат на „сериозните” занимания. Спортува здраво баскетбол, но вместо спортна звезда, на терена се ражда Брена!
Гимназиалният й треньор Владо Байер се изморявал да й вика:

„Фахрета, Фахрета!” За по-кратко и сигнално отсякъл: „Ще те наричам Брена.” Тя не била очарована, но пък в Босна „брена” означава „красиво момиче” и с времето приела прякора. /През 1981 колегата й Минимакс добавил и „лепа”, което означава, че творческия псевдоним на Фахрета Живойнович е „Хубаво, хубаво момиче”/

Красивата Факрета иска да стане спортна звезда, но чупи крак. След като разбира, че не може да бъде най-добра, решава да спре с баскетбола. Записва „Туризъм” в университета, но семейството не може да я издържа. Тя става солистка в оркестър и вечерно време пее по ресторанти и кръчми из цяла Югославия.

Пеенето пред подобен тип публика е голяма школа за нея и калява характера й. Не й е лесно, но си струва – тя и момчетата от бенда бързо се прочуват.

По това време в Житораджа малката Светлана, която у дома наричат Цеца, вече знае, че като порасне ще стане певица. Пред публика се изявява едва на девет, а само след четири години се запознава с човек, който й дава възможност да бъде на професионална сцена.
Тя е на почивка с родителите си в днешна Черна Гора. Известен акордеонист я чува да пее и й помага да запише първи албум, който я прави любимка на тийнейджърите.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Secanja….. 88-ma godina…… Cvetak zanovetak….. 🌺🌹🌷🌸💐🌺🌹🌸🌷🌹

Публикация, споделена от C E C A (@cecaraznatovic) на

„Баш ме брига!”

След като става известна по кръчмите, най-големият хотел в Белград предлага контракт на Лепа Брена и бенда й. Година по-късно -1980, тя и „Сладки грех” записват първата си песен. Феновете пощуряват по мадамата с къси, тесни панталонки и дълги крака. Тя обаче е нещо повече от готино парче и скоро го доказва!

Споменатият Минимакс, който пее, свири на акордеон и води шоу-програма, я кани на участие. Той измисля прякора й, но това става по доста куриозен начин. Кани начинаещата певица в програмата си, за да се позабавлява на неин гръб пред публиката. Тя обаче освен секси, се оказва толкова остроумна, че всички пощуряват по нея! Като че ли за една нощ става звезда и албумът й се продава с милионен тираж.

Приема покани за филми, прави шумни концерти, но истинското й признание е участието й в Откриването на Олимпийските игри в Сараево през 1984 година.

През това време малката Цеца Величкович е тийн звезда и певица, която прави три успешни албума и също снима в китого. Истинското й израстване като артист и постигане на слава на Балканите идва през 1993та година. Тогава тя записва вселенския си хит „Кукавица” – песен, отхвърлена от големите имена в бизнеса като Весна Змиянац.
Цеца вече не е певица само на тийнейджърите. Тя е истински феномен!

Е, интелектуалците мрънкат срещу Лепа Брена и наследниците й. Критиките не подминават младите звезди като Цеца. Професионалното самочувствие на Лепа Брена обаче е непоклатимо. На провокативни коментари като тези, те отвръща „Баш ме брига за нашите интелектуалци – комплексари!”.

Всяко време е идеално да обичаш

Промените в Източна Европа разрушават и стабилността в Югославия. Цели десет години се водят военни конфликти в различни точки на силната, някога, държава. Загинали са сто хиляди, близо два милиона за изгубили домовете, всички се страхуват за бъдещето си. По ирония на съдбата обаче точно по това време и Лепа Брена, и Цеца Величкович срещат бащите на децата си.

През 1988 година югославската знаменитост намира начин да стигне до Баба Ванга. Тя е преуморена, готова за преждевременна пенсия. Пророчицата обаче й казва, че не само няма да слезе от сцената, но и ще се върне в България още следващата година през септември. Допълва, че ще се омъжи – за мъж „в бяло”.

Лепа Брена се чуди как да тълкува думите й. Предполага, че животът ще я срещне я с хлебар, я с лекар. На другата година наистина се връща в България и прави феноменалния си концерт на стадион „Васил Левски”, когато побърква тълпата, слизайки от хеликоптера.

Мъжът в бяло не закъснява да се появи…Казва се Слободан Живойнович – Боба. Той е най-силният югославски тенисист, много красив и със слава на плейбой. Приятел на Лепа Брена й показва списание с негова снимка. Тя не знае кой е, но той й се струва атрактивен.

Лепа Брена не знае, че Слободан Живойнович е искал тя да бие първия удар на благотворителния му мач с Борис Бекер. Мениджърът на певицата отклонява поканата,защото звездата му е заета.Двамата се срещат чак след шест месеца – на премиерата на „Хайде да се обичаме” легендата Бата Живойнович иска да ги запознае.

Тя се влюбва веднага. Въпреки възпитанието си и предупрежденията, че е женкар, певицата бързо скъсява дистанцията по между им. Тя не слуша никого, не й тежи, че има син от друга и потъва в любовта им. Боба прави компромисите и връзката им оцелява. Той обаче е човекът, който налага правилата и разпорежда как да се развият отношенията им.
Сватбата на Лепа Брена и Боба
Двамата се женят на пищна сватба на 07.12.1991 г., а видеозаписът от нея се продава като рейтингов филм. Лепа Брена, Боба и Филип заминават за Щатите. Там през 1992 се ражда Стефан, а шест години по-късно и Виктор.

Певицата се оттегля от сцената, за да бъде майка, но прави продуцентска компания с мъжа си. „Гранд Прадакшън“ днес е най-голямата музикална компания на Балканите, а се оказва и едно от сбъднатите пророчества на Баба Ванга.

Лепа Брена е прекалено заета, за да плаче за сцената, а през това време съперницата й Цеца постепенно заема мястото й на най-слушаната балканска певица. Тя също напуска разпадащата се Югославия, защото е влюбена.

На 18 години среща тя е момичето на Мухарем Самарджич – бивш футболист, собственик на кръчма в Швейцария и мюсюлманин. Две години по-късно обаче среща този, когото казва, че „всички останали мъже са до коленете му”.

Желко Ражнатович – Аркан е интересен тип – истински герой на Новото време. Страстен патриот, с криминално младежко минало, командир на паравоенното формирование „Тигри”, обвинен във военни престъпления, бизнесмен със страшна слава и голям привърженик на футбола.

Той е женен за Наталия има четири деца от нея и още три от други жени. По-голям е от нея с 21 години. Тя разказва, че ги запознава неин колега, негов подчинен след десетилетия пък твърди, че Аркан спасява Цеца, държана като дрогирана робиня в Швейцария.

При всички случаи обаче става дума за любов – крайна, опасна, неодобрена, скандална. Съпругата му заминава за Гърция, обидена от измяната, семейството й не я дава на този опасен тип. Тя обаче иска него – бил сръбският Ал Пачино!

Цеца се кълне, че го е впечатлила с няколко точни изстрела с пистолет:

„Баща ми ме научи да боравя с оръжие. Той нямаше мъжки рожби и редовно ме водеше по стрелбища и стадиони. Когато аз и Желко за първи път отидохме да стреляме, той иронично ми предложи да премести мишената възможно най-близо, за да не се изложа прекалено много.

Погледнах го строго и му казах, че ще стрелям на същото разстояние като него. .. аз вдигнах оръжието и уцелих право в десетката. Когато видя резултата, Аркан се обърна към мен и каза: „Слушай, малката, ще ти бъда верен до края на живота си.“

Той се развежда и двамата решават да се оженят. Семейството й  заплашва да се откаже от нея, но все пак приемат годеника й. Аркан вдига невиждана сватба през 1995. Тържеството струва 100 000 марки, отразяват го близо 40 медии, а колона от 56 джипа идва да отведе булката от родното й село. Младоженецът е облечен в униформа на сръбски офицер от времето на Първата световна война.
Сватбата на Аркан и Цеца Ражнатович

Официалната сватбена фотография на Цеца и Аркан
Официалната сватбена фотография на Цеца и Аркан

Светлана от Житораджа вече е Цеца Ражнатович с благословията на църквата, но в разрез с канона й. Тя у ражда Велко и Анастасия – най-голямата й гордост и любов. За баща им до ден днешен не пести думи, изпълнени с обожание:

„В живота си не съм срещала по-храбър и смел човек от него. Той не се притесняваше да прави каквото иска. Как една жена да не умира за такъв мъж? Владееше перфектно пет езика и бе изчел цялата европейска класика. Беше много интелигентен мъж, смел до лудост и в същото време невероятно нежен. Казвам го като жената, делила пет години с него и добро, и зло. Вкъщи винаги бе истинско бебе.”
Embed from Getty Images

 

 

„Да ви разпорят тялото и да вървите срещу целия свят така…”

И на Лепа Брена, и на Цеца Ражнатович Господ им е дал много. Наред с красотата и дългогодишния успех, двете се радват на богатство и здраве. Раждат децата си от мъжете, които наричат своята Голяма любов. Цената на всички тези дарове обаче е страшна…

Едва завърнала се на музикалната сцена, Лепа Брена изживява най-ужасния миг от живота си. През ноември 2000та година първородният й син е отвлечен. Когато й го съобщават по телефона, припада.

Щом отваря очи, започва да си мисли: „Да живея ли, да умра ли…” Споделя пред български журналист Мон Дьо, че се е чувствала като човек с разпорено тяло, който трябва да върви срещу целия свят, защото е длъжен да оцелее.

Детето, което е само на 8 години, пет дни е с качулка на главата и непрекъснато заплашвано, че ще бъде убито. Тя и съпруга й плащат огромен откуп. Стефан е върнат, но родителите и братята му се чувстват повредени завинаги. Виновниците не са открити и наказани. Лепа Брена е съсипана, отново слиза от сцената, за да бъде до децата си.

В началото на страшната за нея 2000 година своя кошмар изживява и Цеца Ражнатович. На 15ти януари, във фоайето на хотел „Интерконтинентал”, където е била сватбата им, цивилен полицай прострелва Аркан.

Певицата и сестра й Лидия са там и го придружават , но той издъхва в линейката. Цеца Ражнатович е само на 27, а трябва да отгледа двете си деца без баща и да преживее още много, докато стигне зрялост.
Embed from Getty Images
За разлика от Лепа Брена, която е много близка с доведения си син, първородният син на Аркан е ужасен с мащехата си и нейните деца. Обвинява я, че е заграбила парите на баща му, унижава собствените си брат и сестра в социалните мрежи.

Най-тежко премеждие обаче й предстои. През 2003 г. е сред арестуваните в операция „Сабя“ като заподозряна в укриване на хора от Земунски клан, съпричастни към убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. В ареста е 121 дни – Майката на нацията лежи на студения под, без да може да чуе и прегърне децата си. В крайна сметка я освобождават, без да докажат обвиненията към нея.

Завръщане на Върха

След като преживяват най-черните дни в живота си и след няколко години усамотение, певиците осъзнават, че мястото им е на сцената. След като издава своя „Best of”, Лепа Брена получава потвърждение, че публиката е жадна за песните й. След осем години записва нов албум и подновява концертната си дейност.

Семейната й продуцентска компания преуспява, синът й Стефан решава да се занимава с пеене, а малкият вече се дипломира.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Sretan rodjendan Filipe❤️💋Volimo te🍷👍❤️

Публикация, споделена от Lepa Brena (@lepabrenaa) на

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Happy birthday my love😍❤️💋

Публикация, споделена от Lepa Brena (@lepabrenaa) на


Най-голямата й радост е от тази година – баткото на момчетата Филип я направи горда баба на внук, а тя разчита той или братята му да сбъднат мечтата й за момиченце в семейството.

Цеца Ражнатович също изживява дни на семейно щастие. Предстои й да стане свекърва на 24ти ноември тази година. Тя впечатляваше медиите с разточителните тържества за децата си, но почитателите й предпочитат да обръщат внимание на последните й няколко албума, които чупят рекорди по продажби.

Феновете на Лепа Брена и Цеца Ражнатович докрай ще спорят коя, всъщност, е №1, но това всъщност е дребен спор. Музиката им намира отзвук в емоционалната балканска душа и обединява хората, независимо от границите и религиите на Полуострова.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close