You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Лесно е да се влюбиш, трудно е да обичаш до живот: Фазите, през които минават дългите връзки

Лесно е да се влюбиш, трудно е да обичаш до живот: Фазите, през които минават дългите връзки

Любовта е сляпа, но да живееш с партньора до себе си не е като да носиш розови очила

Когато става въпрос за връзки, най-често жените и мъжете казват „Не искам нищо друго, освен да ме обича“. Но понякога е много трудно да обичаш човека такъв, какъвто е. У жените е заложено не само да променят света, но и човека до себе си. И ако той не се моделира по техен вкус, често пъти се оплакват, а нерядко слагат и край на връзките си. При мъжете нещата не са много по-различни — ако една жена не е достатъчно красива, не е достатъчно послушна и не им се възхищава достатъчно много — то тя е напълно неподходяща. Но има връзки, които устояват напук на времето, предразсъдъците на двата пола и на трудностите, пред които са преминали. Ето и кои са етапите на една дълга връзка. Ако и вие сте минали през тях поздравления — може да се сигурни, че с партньора си ще останете заедно до живот. От друга страна, ако сте на някой от тези етапи и не мислите, че може да продължите напред до щастливия край — може би е по-добре да помислите за друг човек, с когото да споделите живота си.

Любов сн. Wikimedia
Любов сн. Wikimedia

Любовта е сляпа, важно е физическото привличане

Искри във въздуха, тайни погледи, неконтролируемо желание да сте близо до любимия човек и да чуете гласа му — това е първата фаза за всяка връзка. Понякога дори не може да дишате без другия — толкова силно е привличането. Този етап може да трае от няколко месеца до няколко години и неслучайно казват, че любовта е сляпа, особено в началото. Не виждате никакви недостатъци, всичко в него е прекрасно, чувствате се щастливи само с него. Честито! Вие сте влюбени, но не забравяйте, че все някога розовата мъгла пада.

Поглед към реалността

Без значение дали ще бъде постепенно, или в някакъв момент розовите очила ще паднат от очите ви, но изведнъж осъзнавате, че човекът срещу вас не е идеален. Той има недостатъци, дразни ви с определени действия, различията помежду ви са по-ясни. В тази фаза поведението става по-спокойно, вие сте по-отпуснати, а разговорите стават по-сериозни. Появяват се и първите разногласия и се налага да слезете на земята от вашия любовен облак — първите изпитания са тук и сега.

Борба за надмощие

В някакъв етап неизменно настъпва и инстинктивната борба за превъзходство. „Аз съм по-умна“, „Аз съм по-успял“, „Аз съм идеална домакиня“, „Аз нося парите вкъщи“. Всеки иска да доминира по някакъв начин над другия и да покаже, че той е шефът. Необходимостта да заяви своето място в общото пространство и да завладее колкото се може повече територия, се дължи до голяма степен и на страха. „Аз не съм достатъчно добър/добра за нея/него, следователно трябва да покажа превъзходство“. Страхът от изоставяне, след като са опознали недостатъците ви, често се превръща в двигател на доминантно поведение.

Спокойно, има светлина в тунела! Във всяка връзка по време на този етап двойките се замислят за раздяла. В крайна сметка се обсъждат правила на общуване и поведение, които са одобрени и от двамата. Важно е само да ги спазвате, а не да ги използвате, за да контролирате другия и ще имате хармонични отношения.

И един съвет: Никога не се опитвайте да проверявате докъде може да стигне границата на търпение на партньора ви. Почувства ли се безкрайно ограничен, той/тя може така да ви отвърне, че да нямате възможност да спасите връзката си. Установите ли ясни граници и правила — спазвайте ги коректно. Всяко отмятане може да се сметне за измама и предателство — почти като изневярата.

Партньорство и стабилност

След като сте преминали през фазата „Аз съм шефът“, настъпва период на хармония и разбиране. Най-често това се случва с раждането на децата или при влизането им в пубертета. В този момент родителите започват да разчитат един на друг като партньори. И вече не се приемат като врагове, които трябва да се победят. По време на този етап лесно може да предвидите поведението на другия, да го успокоите, да откриете начин да хармонизирате връзката си. Има само един недостатък — отношенията стават монотонни и рутинни, а вие губите живеца във връзката си. Това естествено лесно може да се поправи като правите щури и несвойствени за вас неща, които обаче да се харесват и на двамата. Вместо вечеря у дома, излезте навън. Вместо на почивка край морето, спуснете се с делтапланер в планината. Идете за риболов и си организирате незабравим романтичен уикенд. Излезте на пикник, постройте си къща на дърво — направете нещо, което никога преди това не бихте и мислили да направите. Но го направете заедно и споделете удоволствието от преживяването.

Пълно отдаване

Преживели сте бурите, налагането, рутината, първичните емоции и въпреки това продължавате да копнеете за прегръдката на партньора. Познавате слабостите му, най-лошите черти от характера му, най-дразнещите му недостатъци, но въпреки това умеете да се радвате на споделените прегръдки и жадувате за него и за компанията му. Всичко това е показва само едно — вие имате перфектната връзка — оцеляла след всички предизвикателства и здрава като скала. Тази връзка ще издържи до живот, а това е моментът, в който можете да се наслаждавате на пълната хармония и разбирането на другия.

Благословена е една такава любов!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!