You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Летните вируси, които заплашват децата (За какво да внимаваме през сезона?)

Летните вируси, които заплашват децата (За какво да внимаваме през сезона?)

Детски летни вируси или за какво да внимаваме през летния сезон

Лятото е сезон на слънце, плаж, игри на открито, но и на доста неприятности. А никой не обича да се разболява в топлото време, най-малко децата. За да сме спокойни, че през летния сезон децата ни са в безопасност, най-доброто, което можем да направим, е да се информираме за симптомите на най-честите летни вируси и как да се предпазим от тях.

Как да предпазим децата от летните вируси сн. pixnio.com
Как да предпазим децата от летните вируси сн. pixnio.com

Добрата хигиена на децата и дома разбира се най-важната, но дори и това може да не помогне да предпазим малчуганите. Най-често срещаните летни вируси са стомашните, респираторните заболявания и разбира се конюнктивита.

Ротавируси и стомашни вируси

Те са най-често срещани и най-опасни. Симптомите са висока температура, обезводняване, повръщане, диария. Детето може да се зарази от ротавирус в рамките на час, след което започва да отпада изключително бързо и това налага най-често болнично лечение, най-вече заради обезводняването.

Ако нямате възможност веднага да потърсите лекарска помощ, следете внимателно за температурата на детето, давайте му течности — вода, слаб чай без захар, вода с лимон, но се въздържайте от млечни продукти и храни. Кърмачетата остават на кърма, а децата, които приемат инстантно мляко, задължително минават на специален режим с пробиотици, като млякото е по предписание на лекар.

Що се отнася до по-големите деца, менюто им може да включва сухари, солети, обикновени бисквити, чай, вода с лимон, препечени хлябове. Не давайте ориз, картофи или банани, тъй като в този случайте са неефективни.

Режимът се спазва поне 48 часа или по предписание на лекаря, а след това се захранват със зеленчукови супи и попара. Задължително е обаче да се консултирате с детски специалист в най-кратки срокове.

Ако сте с деца на море, за да избегнете проблемите, най-добре е да купувате храни само с проверен източник, да консумирате единствено бутилирана вода и да поддържате добра хигиена на детето.

Салмонела

Симптомите са гадене, повръщане, висока температура. Причинява се от токсин на салмонелата, който се появява в животинските храни, които не са достатъчно добре термично обработени и оставени да престоят на стайна температура.

В този случай незабавно потърсете лекарска помощ и спрете консумацията, на каквито и да е животински храни. В случай, че храната за детето е купена от детска кухня или друго специализирано заведение за хранене, преустановете купуването на храни от там.

И в двата случая се пият много течности

Респираторни вируси

Най-често те се пренасят по въздушно-капков път, а симптомите са зачервено гърло, обща отпадналост, изтощение, обезводняване, температура, болки в гърлото или в гърдите. В този случай
отново е най-добре да давате на детето чай, много вода, вода с лимон и витамини. Хранителната диета включва пресни плодове и зеленчуци, никакви храни, които могат да образуват слуз и съответно витамини. При необходимост потърсете консултация и с педиатър.

За да предпазите детето от тези вируси, следете да не общува с болни, отново обърнете внимание на консумираната храна и хигиената в заведенията, които посещавате, ако сте на курорт. В случай, че почивате на планина, ниските температури вечер изискват по-добро защитно облекло. Ходенето боси на децата по плажа е полезно, особено през деня, но в случай, че температурите рязко се понижат, уверете се, че имате поне един комплект дрехи за по-студено време. В случай, че неволно сте попаднали в лятна буря, горещия душ след това и поне две таблетки витамин C и топъл / не горещ/ чай с лимон, са задължителни като превенция срещу евентуална лятна простуда.

През летния сезон е възможно и възпаление на сливиците, затова не прекалявайте и със сладоледа.

Конюнктивит

Това е може би третият най-разпространен вирус сред децата — зачервени очи. Най-често се появява, след като малчуганите са си играли цял ден в пясъка и са си трили очите с неизмити ръце.

Симптомите са зачервени очи, подпухнали очи, леко мътен поглед. Най-добре е в този случай веднага да се обърнете към лекар, който да назначи подходяща терапия.

Превенцията срещу такива заболявания е да се следи детето да не докосва лицето си с неизмити ръце, да се внимава малчуганите да не играят в мръсни детски площадки и да се поддържа много добра хигиена.

Успокоителното е, че летните вируси не траят повече от 5 — 6 дни, но ако периодът на заболяването се проточи, то не се колебайте да потърсите повторна консултация с лекар.

 

Слънчасване

Топлинния удар или т. нар. слънчасване се появява, когато децата са били изложени твърде дълго време на слънце. След няколко часа се появяват симптоми като повръщане, главоболие, гадене, температура и отпадналост. В този случай най-доброто, което може да направите е да сложите компреси за температурата, да вземете витамини от аптеката и да се стараете детето да не се обезводни, като му давате повече вода и следите да не се излага повече на слънце и да не прегрява. Обичайно, до сутринта децата се възстановяват напълно, но ако имате притеснения, че причината може да е друга, най-добре потърсете консултация с лекар.

Няколко допълнителни съвета за спокойно лято

И накрая, за да си спестите разходките при лекари и по болници, ето няколко съвета за по-спокойно прекарване на почивката и на лятото като цяло.

1. Уверете се, че децата спазват добра хигиена.

Миенето на ръце преди и след хранене, чистите крака след игра навън, преобличането с домашни дрехи и вечерната баня ще ви спестят доста главоболия. А и децата ще се научат, че така се предпазват от различни болести.

2. Проверявайте източниците на храни 

Купувайте храна само от проверени магазини или заведения за детско хранене. Избягвайте животински продукти, освен ако не са добре обработени термично или не сте ги готвили лично вие.  Също така се старайте децата да са добре хидратирани и да приемат повече течности. Давайте им повече студен чай и прясно изцедени сокове, както и плодове, за сметка на сладоледените десерти, бързите закуски и енергийните напитки.

3. Следете децата да играят на чисти площадки и водни басейни

Вярно е, че не можем да предпазим децата от всичко. Но все пак не ги пускайте да ги играят в зони за разходка на кучета, или на места, за които се знае, че са се превърнали в свърталища на хора със съмнително поведение. Ако сте на море, задължително изкъпете децата след игра в пясъка или плуване в морето. Дори морската вода може да причини вирусни инфекции. Същото важи и за басейните.

4. Ако сте на почивка осигурете на детето и по-топло облекло

Следете детето да не прегрее и да не получи топлинен удар, като го обличате в памучни тънки дрехи, които държат хладно и пазят кожата от прегряване. Задължително слагайте шапка на детето, особено когато го водите на плаж и най-вече в по-топлите часове на деня. Вечер обаче е желателно да имате под ръка поне едно яке с дълъг ръкав и чифт детски чорапки в чантата. Летните бури вече не са рядкост, а проблемите, които могат да създадат не са малко. И детето не само може да прегрее, но и да се простуди по време на лятната ви почивка.

5. Задължително носете в себе си лосион против ухапвания и спрей против насекоми. 

Може дори да си приготвите един такъв у дома. Разтворете няколко капки масло от мента, лавандула и лимонова трева във вода и смесете с чай от розмарин. Напръскайте кожата и дрехите с готовия спрей. Миризмата не е особено приятна на първо усещане, но бързо се изпарява. За сметка на това спреят държи насекомите надалеч и ви осигурява една по-спокойна вечер.

Забележка: Избягвайте да го ползвате през деня, тъй като ароматът на лимонова трева може да привлече оси и пчели. Всички останали насекоми успешно биват отблъснати.

 

 

 

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!