You are here
Home > Хоби и ТВ > Сериали и филми > Любими български сериали, които сме гледали повече от веднъж

Любими български сериали, които сме гледали повече от веднъж

Нашите любими български сериали вълнуват не само едно поколение – връщаме се към тях постоянно и с удоволствие

За 24 май момичетата от „Жена на Върха” решиха да ви подарят нещо като класация на любимите ни български сериали. Няма да ги подредим хронологично или по популярност. За да уважим вкуса ви, просто ще спазим азбучния ред. Припомнете си вълнуващите истории, любимите герои и култовите им реплики. С тях прекарахте страхотни часове и сме сигурни, че отново бихте ги гледали с удоволствие:

Васко да Гама от село Рупча (1986)

vasko da gama ot selo rupcha

Иван Ласкин порасна, създаде свои деца и продължава да провокира обществото, но за момичетата и момчетата от 80-те той е все още онзи Васко, който направи немислимото – най-невероятното бягство от вкъщи. Ученикът Фотев се скри в кораба на баща си, за да преживее приключението на живота си и да се върне пораснал.

Войната на таралежите (1979)

voynata na taralejite
Любимите ни братя Мормареви успяха да създадат още една невероятна история от детството ни. Приключенията на ученици, които правят чудеса, за да получат мечтаното си игрище, все още ни забавляват до сълзи.

Връзки (2015)

vrazki

Този сериал опроверга критикарите, които твърдят, че у нас няма никога да се роди качествен ситиком. Невероятната игра на Лилия Маравиля, неочаквано забавните Михаил Билалов и Валери Йорданов обещават много, много епизоди смях. Младежите от сериала тепърва има да гледаме и в още по-амбициозни проекти – получили са възможност за невероятен дебют.

Демонът на империята (1971)

demonat na imperiyata

Левски заслужава не просто филм, а интригуващ сериал, който да разказва на всяко следващо поколение за великото му дело. Още миналия век Илия Добрев и неговия Джингиби направи Апостола още по-близък на сърцата на българите.

Дом за нашите деца (1987), Време за път (1987), Неизчезващите (1988), Бащи и синове (1990)

Тези четири поредици са най-скъпата семейна история на българите. Този сериал не разказва невероятни, а вълнуващите истории на обикновените хора. Герои в тях са членовете на фамилия Алданови – семейство от провинциален град, което обича, мрази, страда и води своите, понякога невъзможни, битки.

Дунав мост (1999)

dunav most

Сериалът украси и успешната творческа биография на Иван Андонов с малък скандал. Смелите му решения в тандем със сценариста Георги Мишев провокираха обществото и го разделиха на две. Историята на Стела и хората около нея беше дръзка, болезнена, откровена, но истинска. Звездата на Йоана Буковска изгря в поредицата и я превърна в икона още докато следваше в НАТФИЗ.

Дървото на живота (2013)

darvoto_na_jivota_poster

Зрителите получиха истински подарък от първия исторически сериал, сниман през 21 век. Драматичната сага на семейство Вълчеви от Видин се разиграва на фона на най-драматичните събития у нас в началото на миналото столетие. Сериалът остана не само най-успешната продукция на тв7, но история, към която ще се връщаме с удоволствие.

Капитан Петко войвода (1981)

kapitan petko voyvoda

Васил Михайлов възкреси за българите един от малко познатите ни национални герои. Животът на Петко Киряков е проследен само в 12 епизода, но достатъчни да превърнат актьора в звезда, а сериалът да бъде скъп за няколко поколения българи.

Мера според мера (1988)

mera spored mera

Драматичните събития около Илинденско-Преображенското въстание и борбата за освобождение на Македония вдъхновиха филм (1981) и поредица. Това е последната роля на Григор Вачков и един от най-значимите в кариерата на Руси Чанев. Неподражаемият македонски диалект подсилват автентичността на историята – похват, който доста по-късно се използва по света.

На всеки километър (1969)

na vseki kilometar

Независимо от срива на идеологията и факта, че е финансиран от БКП, поредицата е скъпа на поне три поколения зрители. Още с първите епизоди се раждат култовите образи на майор Сергей Деянов, Митко Бомбата и Велински. Героите се превръщат в легенди, репликите – в класика, а и честно казано – всички обичат песента, независимо от пристрастията.

Недадените (2013)

nedadenite

Сериалът имаше само един сезон, но даде възможност на зрителите да се потопят в събитията, които карат всички да се гордеем. Спасяването на българските евреи от концлагерите се преплита в невъзможната любовна история на спасителката им Лиляна Паница и Димитър Баненкин – човекът, готов да ги прати на смърт.

Неочаквана ваканция (1981)

neochakvana vakancia

Едно красиво момиче с плитки и приятелите му преживяват куп приключения, докато помагат в борбата срещу фашизма. Този филм обаче направи Албена Чакърова – дете-звезда, „Детство мое” – любима песен, а Цезар – най-модерното за времето си име на куче!

Под игото (1990)

pod_igoto

По любимия роман на българите са правени само един филм и един сериал. Малцина са смелите, които рискуват с вечните образи на дядо Вазов, който всеки, и да не осъзнава, пази в сърцето си. Поредицата обаче си струва и не само около националните празници!

Под прикритие (2011)

pod prikritie

Един сериал е добър, когато има не само страхотен сценарий и актьори. Когато героите се превърнат в култови, а репликите им станат модерни в ежедневието – това вече е успех! Полицията срещу Джаро, Куката, Иво Андонов – този сблъсък роди герои и народни любимци, макар и от двете страни на закона. Фактът, че поредицата се продава успешно по света и има пети сезон, говори достатъчно за качеството и на продукцията, и на възможностите на родните творци.

Пътят към София (1979)

patyat kam sofia

Още един любим сериал, който гледаме обичайно около Трети март за събитията по време на и след Руско-турската освободителна война и разделението на българите.

Революция Z (2012)

revoluciya z

Четири сезона великолепен разказ за съвременните млади в любимото им училище. Докато правят музика учениците си влюбват, карат, сдобряват, мразят и обичат родители и учители – със сигурност ще стане класика, и то – златна.

Рицарят на бялата дама (1982)

ricaryat na byalata dama

Няколко години преди имиджът на борбата да бъде опорочен, един детски филм я сблъска с шахмата. Вечният двубой между физическата сила и интелекта роди един от любимите ни сериали от 80-те.

Сами сред вълци (1979)

sami sred valci

Още един сериал за антифашистката борба на българите – може би няма да е интересен на младите, но познавачите с удоволствие ще се гледат отново невероятното превъплъщение на Георги Георгиев – Гец. Актьорът, който изигра десетки партизани и положителни образи се оказа повече от брилянтно лошо ченге и то какво – Никола Гешев.

Седем часа разлика (2011)

7 chasa razlika

Още един съвременен сериал, в който няма бяло и черно, а доста повече от 50 нюанса на сивото. Една съдийка, отдавна продала душата си се сблъсква с прокурор-идеалист. Сериалът преразказва множество истински истории, актьорите имат реални прототипи и за съжаление на зрителите – не успяхме да получим истински финал.

Столичани в повече (2011)

stolicani v povece

Отново дойде време за страхотен семеен сериал без пудри, излишен блясък и света на богатите и известните…донякъде. Обикновени враждуващи фамилии с обща ограда, едно село, което се превръща в столичен квартал, истории, които виждаме постоянно по новините – всичко това се оказва толкова забавно, че има 10 сезона (засега)!

Стъклен дом (2010)

staklen dom

Първият наистина успешен български сериал от новото време отвори нови възможности и възроди телевизионната индустрия у нас. Историята в света на лукса се оказа толкова вълнуваща, че зрителите за първи път от доста време нямаха търпение да свърши седмицата, за да дочакат следващия епизод.

Хайка за вълци (2000)

hayka za valci

Екранизацията по романа на Ивайло Петрова пак разсърди псевдопознавачи, но зрителите харесаха разказа за събитията в България след 9-ти септември. Историите, които всяко семейство разказваше тихомълком, намериха художествен изказ. От това се получи великолепен шестсериен филм, който с радост ще наредим в класацията с любимите ни български сериали!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!