You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Любими книги за животни – Топ 10 на най-обичаните

Любими книги за животни – Топ 10 на най-обичаните

Любими книги за животни — усмивки от нашето детство

Книги за животни има много, но някои от тях остават в съзнанието на всяко дете през целия му живот. Несъмнено, и малки, и големи имат свои любими поредици или приказки с горски герои, но ето десет, които са завладели сърцата на малките и пораснали деца от цял свят.

Любими детски книги за животни
Любими детски книги за животни: „Боско“ с рисунките на Тони Улф

10. Поредицата „Боско“ на Питър Оленоне и Тони Улф

Това вероятно е една от най-популярните и обичани поредици за деца на XX-ти век. Когато Питър Оленоне създава поредицата „Приказки от Вълшебната гора“, едва ли е предполагал, че тя ще стане толкова обичана и популярна из цял свят. Освен вълнуващите истории в нея, също толкова забавни са и илюстрациите, дело на невероятния Тони Улф. И смело можем да кажем, че поредицата се превърна в любима не само на малчуганите, но и на техните пораснали родители.

darul

9. Моето семейство и други животни

Още една любима поредица книги за животни на фантастичния Джералд Даръл. Трилогията разказва за първите срещи на големия писател с дивите животни на Корфу, както и за любимите домашни любимци, които самият той и семейството му осиновяват. Несъмнено си струва да я прочетете.

lasi

8. Ласи

Ерик Найт и „Ласи“ са сред най-обичаните детски книги, а затрогващата история на шотландското коли, което изминава стотици хиляди километри, за да се събере с любимите си стопани, е развълнувала милиони сърца по цял свят. Ако все още не сте я прочели на вашето дете, не пропускайте да го направите – прекрасна история за преди сън.

gena r

7. Крокодилът Гена и неговите приятели

Едуард Успенски е сред любимите автори на малки и големи, затова с гордост ви представям в нашата класация и „Крокодилът Гена и неговите приятели“. Никое дете не може да устои на историята за Чебурашка, който съвсем случайно отплува от Африка и се среща с крокодила Гена, който работи в една зоологическа градина като… крокодил. Приключенията, които преживяват двамата герои са не само забавно, но и безкрайно поучителни. Затова, ако сте забравили за тази книга, припомнете си я отново, заедно с малчуганите у дома.

"Мечо Пух" - една от най-обичаните детски книги за животни
„Мечо Пух“ – една от най-обичаните детски книги за животни

6. Мечо Пух

Сред книгите за животни, романът на Алън А. Милн „Мечо пух“ заема специално място. Самият писател разказва, че като млад имал много свободно време и решил, че трябва да направи нещо. И започнал да пише детска история за обитателите на Гората, която се превърна в един от най-емблематичните детски романи. Тази история за приятелството и истинските ценности в живота, разказана чрез приключенията на Пух, Йори, Зайо, Бухала и всички останали герои от Гората, трябва да бъде прочетена от всяко дете.

Не сте забравили златните български книги за деца, нали?
Не сте забравили златните български книги за деца, нали?

5. Лакомото мече

Не можем да не включим в класацията и най-любимите български автори. Сред най-обичаните български писатели за деца Емилиян Станев е име, което не бива да пропускате. Много от нас са пораснали с приключенията на Янко и лесничея в „Повест за една гора“, с перипетиите на Чернишка, или с пакостите на лакомото мече. Историите разказани в тези книги за животни, са не само забавни, но и много поучителни. Не пропускайте възможността да се потопите в тях отново, четейки ги вечер на вашето дете.

pitar

4. Приключенията на зайчето Питър

Историите на британската писателка Биътрикс Потър още преди век са завладели целия свят. Ако не сте прочели още историите за зайчето Питър и неговите приключения, бързо поправете този пропуск. Не е случаен факта, че те са в топ 10 на най-обичаните детски истории в цял свят. А илюстрациите, рисувани от самата Биътрикс буквално ги карат да оживеят пред очите ви.

kniga za djunglata

3. Книга за джунглата

Историята на Маугли, черната пантера Багира, мечката Балу и злия тигър Шир Хан, от години е сред най-популярните в света. И въпреки че по романа на Киплинг са правени десетки екранизации, нищо не увлича така, както да прочетете книгата и да се потопите чрез собственото си въображение в приключенския свят на джунглата. Не пропускайте да го направите.

chervenushko

2. Сватбата на Червенушко

Елин Пелин е не само поет на българското село, но и сред най-любимите детски автори. Неговите приказки в стихове и проза, са едни от първите, които децата се научават да рецитират. Зарадвайте вашето дете с историята за „Дядовата ръкавичка“ или „Сватбата на Червенушко“. А илюстрациите на Вадим Лазаркевич само правят удоволствието от четенето още по-голямо.

koce bose

1. Косе Босе

Сред любимите  детски книги за животни, сборниците на Ран Босилек заемат първо място в нашата класация. Кой не помни историите за малкия кос надхитрил лисицата, Кумчо Вълчо рибар, Котаран, Кума Лиса кръстница Заю Баю козарче и десетки други. Искате да възпитате у детето си любов към книгите и да го накарате да чете? Разкажете му поне една история от Ран Босилек. Останалите то само ще поиска да чуе.

 

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!