You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Мадам Ленорман – злата прокоба на императори и революционери

Мадам Ленорман – злата прокоба на императори и революционери

Мария Ленорман с гадание се превърна в Касандра на своето време – обрече на гибел силните на деня

Франция през края на XVIII век е кръв, пепел, раждане на нова ера и благодатна почва за авантюристи и шарлатани. В Париж цари погром и разврат, а на всеки ъгъл – магове, целители и врачки. Мадам Ленорман обаче е различна – на вратата й хлопат всички силни на деня. Имат основание, макар срещата с нея да ги ужасява. Тя изглежда като преродена Касандра – винаги има ужасяващи пророчества, но никога не бърка. Понякога не й вярват. И жалко за тях!

Мадам Ленорман е обикновена дъщеря на търговец, но още с раждането й се разбира, че животът й няма да мине в удобна анонимност. Според легендата, появява се на бял свят с дълги черни коси, два предни зъба и крака с различна дължина.

Баща й от рано забелязва, че не е като другите и бърза да се отърве от нея. Праща я в манастир, където вместо монахиня, Мария-Ання Аделаида Ленорман намира съдбата си. В библиотеката на обителта, кой знае как са попаднали книги по астрология и нумерология. Тя ги поглъща жадно и сама развива дарбата си да чете мисли и да вижда в незримото.

Създава свое студио в Париж, а славата й твърде бързо се разпространява. Предрича смъртта не само на Мария-Антоанета, но и на първенците от противниковия лагер.
Marie-Anne-Lenormand-2
Три години след като стъпва в столицата в дома й пристигат лидерите на революционерите – Марат, Робеспиер и Сен-Жуст. Стряска ги с еднакво пророчество. Според думите, ги чака гибел скоро. В рамките на една година Марат е убит във ваната, а Робеспиер и Сен-Жуст са обезглавени.

Точно след смъртта им в модния салон за гадаене на Ленорман пристига Жозефина де Богарне с приятелка. Мадам е щедра на обещания – казва на непознатата, че ще бъде императрица. Гостенките се заливат от смях, без да знаят, че в същия ден там е бил генерал Наполеон Бонапарт. Гадателката и на него му предсказала шеметна кариера и невиждана благосклонност на съдбата. Корсиканецът обаче щял да й се радва само до 40-тата си година.

Мадам Ленорман и Наполеон
Мадам Ленорман и Наполеон

След като Наполеон става император, а любимата му – императрица, настъпило трудно време за мадам Ленорман. По нареждане на суверена била изгонена, защото му вещаела тъжен край – загуба на войната, изгнание и смърт в самота. Това, разбира се, не го спасило от съдбата, която го чакала на остров Света Елена.

След разгрома на армията му за Мадам нещата се променили отново. Руските офицери пристигнали в Париж. На Михаил Лунин, Рийлеев и Сергей Муравьов-Апостол предсказала успешна кариера, но и бесило. Последният й се присмял. В Русия не бесели дворяни. Мадам Ленорман била безпощадна – „За вас ще направят изключение”. Така и станало – петимата водачи на декабристите били обесени през 1826 г. Сред тях били Рийлеев и Сергей Муравьов-Апостол.

Мария Ленорман и Александр I
Мария Ленорман и Александър I

Мадам Ленорман приела и друг император – Александър I. Тя многозначително предсказала дълъг живот, ако се отрече от престола или внезапна смърт, ако остане начело на държавата. През 1825, по време на пътуване императорът се разболява и умира в Таганрог. И до днес обаче се говори, че се разменил с двойник. Истинският император отива да живее в сибирската тайга като отшелник и получава заслужена слава на светец, по заръка на мадам Ленорман.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!