You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Магията на тамяна: Защо поне по празници трябва да пречистваме дома си с него

Магията на тамяна: Защо поне по празници трябва да пречистваме дома си с него

Каденето с тамян не е само част от църковните ритуали, то носи послание и е много полезен за атмосферата на дома и здравето на обитателите му

Каденето с тамян се практикува от древни времена. Той е ароматна смола, която извира от прорезите (разрезите) по ствола на дървета от вида Босвелия. Освен като част от религиозни ритуали в храмовете, той се препоръчва да се ползва редовно и у дома.
Ароматът на тамян наистина облекчава емоционалната болка и възстановява усещането за спокойствие и сигурност. Освен това горящата смола унищожава микробите във въздуха, водата и най-важното – в тялото.

Духовната символика на тамяна

Пушекът от горящата смола, който се издига, символизира молитвата, която се изкачва до Божия трон. „Нека молитвата ми бъде като тамян пред тебе“ (Пс. 140: 2)

Свети Йоан Златоуст пише:

„Когато самият тамян е приятен и ароматен, той разкрива своя аромат, когато изгори. Същото е и с молитвата, тя е добра сама по себе си, но става по-добра и по-благоуханна, когато се изпълнява с огнена ревност на душата; когато душата стане кадилница и свети със силен огън „. Ето защо, когато се молите, препоръчително е да кадите тамян у дома.

Тамянът също така символизира огнените езици на Петдесетница, когато Господ изпраща Святия Си Дух на учениците Си под формата на пламтящи езици.

Той, наред с други неща, символизира прославянето на Бог. Изгарянето на тамян означава поклонение и изкупление. А приятното усещане, което се създава от миризмата на тамян в цялото пространство на Божия храм, означава пълнотата на сърцата ни.

Кадилницата, в която се изгарят въглищата, с тамян върху тях, символизира човешката природа на Христос, огънят – божествената природа, а ароматният дим е молбата към Светия Дух.

Звънчетата на кадилницата (обикновено 12 или 4) означават гласа на апостолите и евангелистите, но и присъствието на Светия Дух.

Някогашната практика за непрекъснато горящо кандило е като отглас от Стария Завет, в който се разказва как Мойсей е построил олтар с тамян по начин, показан от самия Господ (Ис. 30: 34-36).

Препоръката е, когато свещеникът прекадява с тамян да се прави поклон – това показва, че взимаме участие в самата служба и е знак за елементарно уважение към свещеника, който се моли за нас!

Магията на тамяна: Защо поне по празници трябва да пречистваме дома си с него

Лековитата сила на тамяна

Източната медицина високо цени тамяна, защото е особено полезен за рани, които бавно зарастват и намалява белезите от тях. Той помага за облекчаване на болки в ставите и мускулите, намалява кървенето от носа и осигурява енергия и сила.

Тамянът се използва за лечение на респираторни заболявания и със своя аромат увеличава силата и подобрява паметта.

Дори съвременната медицина не е останала безразлична към ефективността на лечението с тамян, например в Европа и Америка. Той е най-популярен в алтернативната медицина, практикувана в Индия, Китай и Тибет.

Най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, е да запалвате тамян всеки ден и да го използвате за пречистване на въздуха в цялата къща. В допълнение към успокояването на ума и укрепването на силата на волята, тамянът ще дезинфекцира пространството и ще убие всички вируси във въздуха.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!