You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Мардин – забележителности, традиции и обичаи

Мардин – забележителности, традиции и обичаи

Наричат Мардин „тайната стая на Турция”, но градът и околността му станаха известни по света с почитане на традиции, опазени през вековете

Ако обичате сериали, със сигурност познавате до известна степен Мардин. Наричат го „тайната стая на Турция”, защото там традициите и идеалите на Ататюрк водят непрекъснато война. Първите свидетелства за града датират от 4500 г. пр. Хр. , а понякога изглежда, че ценностите и обичаите са се запазили още от това време.

Мардин за туристи и приключенци

Мардин се крие в най-южната част на Турция, толкова близо до Сирия, че сирийската долина се вижда от повечето къщи. Близостта до една воюваща страна не допринася за туристическата атракция на града, но хиляди пренебрегват хипотетичната опасност.

Градът е транзитен пункт – лесно е да се намери подходящ хотел и леснодостъпни места, които ще ви отведат към интересни места като Мидят, манастир Мор Габриел, манастир Дейрулапаран, крепостта Дара.

Но самият Мардин може да бъде единствената цел да пътува до южната част на Турция. Има фантастична архитектура, дълга история, вкусна храна, много стари църкви и необичайни джамии. Като цяло, трябва да му посветите до три дни, за да опознаете цялата му красота.

Мардин традиции, обичаи и забележителности
Вълшебен Мардин – свят, който познаваме само от сериалите

Мардин се радва на изключителен интерес, благодарение на сериали като „Завръщате” /Sila/ и „Вятърничав” /Hercai/. Да го опознаеш наистина е малко предизвикателство. Според обичая, местните приемат госта като божия благословия, но за да стигнете до там ви трябва много време в Интернет, опознаване на плетеницата от автобусни линии и надежден местен придружител.

Ако проявите търпение обаче, ще видите с очите си безкрайните планини, красивата местна архитектура и домове, обитавани от едно и също семейство векове нарeд. Децата играят на топка по улиците, които често са така стръмни, че чак вертикални. Те са щастливи, защото в Стария град трудно ще мине скутер, какво остава – кола.

Мардин се състои от две големи части: стария град на планината и новия град, в подножието. Градът е малък, но винаги има много хора, желаещи да учат тук.
Мардин забележителности
За да изживеете магията на това място, просто не бива да минавате транзит. Останете в някой от хотелите, които са обособени във вековни сгради. Ако имате късмет, може да резервирате легло в място, съществуващо вече 600 години и с тераса към Месопотамия.

Ориенталската атмосфера и древните християнски храмове живеят в интересна симбиоза. В града има църква на Света Богородица, Св. Йосиф, Петър и Павел, Св. Михаил, а в околностите на Мардин, в непосредствена близост до града, се намира зашеметяващият манастир Свети Анани, известен като Сафрон. Той е основан през V век, като място за поклонение на асирийския бог на слънцето, след което е превзет от римляните и се превръща в крепост, а по –късно – в християнски манастир.
Мардин забележителности
Забележителни са и джамиите, особено минаретата, които „гледат“ към безкрайната равнина на Месопотамия, както и няколко отделни, неприкрепени към джамиите древни медресета.

Ориенталският вкус без покупки не може да бъде напълно усетен и Мардин не е изключение. Непременно трябва да опитате бадеми в синя матова глазура, която се прави само от натурални съставки. Той се продава навсякъде, както и различни натурални сапуни, най-популярните, естествено, са от бадеми.Като цяло отношението към тази ядка там, ако не и благоговейно, и е като запазена марка за региона.

Друго нещо, което си струва да се купи тук, а не във всеки друг регион на Турция, е вид медно изделие. Има нови модели, има старинни, но всичко е направено на ръка. Ръчните изработки се предлагат там, където се правят. Ако продавачът види, че все още не се интересувате от нищо, той ще седне спокойно, ще вземе длето и ще започне да прави нов шедьовър.

Цената на продуктите с еднакъв размер и форма варира значително поради сложността на модела – в края на краищата, всичко се прави на ръка. За разлика от други места в Турция, там си слагат висока цена на труда, с неохота се преговарят и много е трудно намалят цената дори с 10-15%.

В този район, в който живеят предимно кюрди, както и турци и араби, можете да си купите вино само в Мидят и тук в Мардин. Местното вино, което най-често се нарича „месопотамско” е стипчиво на вкус, наситено с вкус на плод и същевременно мекота.

Не подхождайте с предубеждения, а стремглаво се впуснете в кулинарни експерименти. Няма да намерите ресторант, в който не готвят вкусно! Задължително е да опитате местните специалитети, а не да залагате на обичайните си предпочитания.

Мардин – традиции и обичаи

Асирийци, римляни, перси, османци … Империите се рушат, а древният град на границата на Турция със Сирия продължава да живее в своя хилядолетен начин на живот, без значение кой е на власт.

Колкото и да подценяват популярното изкуство и телевизията, за туристите има едно Златно правило. Преди да опознаеш дадена държава, трябва да проследиш някой сериал, произведен там. Същото се отнася и за Турция, конкретно – Мидят и региона. Нищо от това, което сте гледали не е преувеличено – нито важността на патриархалното семейство, нито строгото спазване на обичаите, нито рискът да станете на кръвопролитие в името на честта.

Дори етническият състав на населението в Републиката да не се коментира – преобладаващото мнозинство от местните жители се считат първо за турци, а едва след това като представители на една или друга етническа група. Към самоопределянето малко по-различно се отнасят кюрдите (наричат се „доулу“ – „източни хора“), черкезите (обобщеното име на всички хора от Кавказкия регион – турците-месхети, абхазите, адигите, балкарците и др.), лазите и арабите (към последните обичайно се включват сирийците). Останалите, населявали родината на Ататюрк се възприемат като местно население.
Улиците на Мардин
В Турция строго се спазва йерархичността в социалното делене. Най-високо стоят богатите и образованите. Дори вече не е достатъчно да имаш пари, за да влезе в във Висшето общество. Нужен е ценз, езици, контакти в чужбина. Не съвсем така е в региона на Мардин, където все още са под пълния контрол на големите земевладелци, ръководители на кланове и религиозни лидери.

Социално напрежение обаче няма – така е било, така и ще бъде. Нормално е да има „ага” и на неговата воля да се подчиняват местните, облечени в традиционни дрехи, говорещи на диалект и слушащи само музика, характерна за региона.

Браковете между представители на две социални групи са редки. Прието е мъжът да се жени само за жена, чийто стандарт не би понижил. Спазват се „границите” на религиозните групи и етноси, но като правило хората тук се женят млади, дори – малки.

През 1926 г. революционното турско правителство премахна ислямския Семеен кодекс и прие леко модифицирана версия на Гражданския кодекс на Швейцария. Според семейно право се признава законността само на гражданския брак, подписване и съгласие от двете страни и моногамия. В традиционното турско общество обаче изборът на бъдещите съпрузи все още се прави с благословията на семейството и главата му, а самите младоженци играят много малка роля.

В същото време спазването на всички ритуали се счита за изключително важен елемент, както и благословията на брака от имама. Сватбите тук продължават много дни и се състоят от няколко церемонии, в които обикновено участват всички членове на семейството, а често и жители на цялата улица.

Въпреки че разводите не се считат за грях, техният брой е малък. Разведени хора, особено мъже с деца бързо се задомяват отново, обикновено с разведени жени.

Има само шест причини за развод – прелюбодеяние, заплаха за живота, престъпно или неетично начин на живот, бягство от семейството, умствена слабост и … несъвместимост.

Семейството играе доминираща роля в живота на всеки. Членовете на един клан или семейство обикновено живеят близо един до друг, в ежедневен контакт, финансова и емоционална подкрепа. Това обяснява и силата на семейните връзки както в Мардин, така и в цяла Турция.

Бащата или най-старият мъж в клана се счита за глава на цялото семейство и неговите заповеди обикновено не се обсъждат. Въпреки това, един мъж носи много голям товар – той осигурява благосъстоянието на семейството. Интересното е, че до края на 20-ти век дори пазаруването или пазарът са чисто мъжко задължение!

Формално жената е задължена да дава уважение и пълно подчинение на съпруга си, да се грижи за домакинството и отглеждането на деца. Но неслучайно турците казват, че „честта на мъжа и семейството зависи от начина, по който се държат жените и гледат къщата“. Една жена, която е силно ограничена от стените на собствения си дом, често контролира всички вътрешни работи на клана, често в много по-големи граници, отколкото е предвидено от традициите.

Жените отдават почит на традиционните дрехи – носят се скромно и закрито, много от тях покриват не само косите си, но и лицата. В този регион, според дрехата лесно може да се определи социалния статус. Забрадките са забранени в държавните институции, но това нововъведение на Ататюрк не променя представите на обществото за „прилично облечена” жена.

Децата се обожават, въпреки нелесния начин на живот в региона. В реда на нещата е да притесните бездетна двойка с въпроси и съвети за проблема им. Синовете се радват на специална любов, защото увеличават статуса на майката в очите на съпруга и роднините на му.

Синовете на възраст до 10-12 години прекарват много време с майка си, а след това преминават в „мъжкия кръг“ и тяхното възпитание се поема от мъжете на семейството. Дъщерите обикновено живеят с майка си до брака. Като цяло отношенията между бащите и дъщерите тук са доста формални, а тяхната привързаност рядко се показва публично. Въпреки че дъщеря или син могат да спорят или да се шегуват с майка си на публично място, те са уважителни в присъствието на бащата и никога няма да се осмелят да му противоречат публично.

Отношенията между братя и сестри в Турция са леки и неформални до 13-14 години. По-късно нещата се променят значително – по-големият брат (агабей) поема някои права и задължения на родителите си към сестра си. По-голямата сестра (abla) става като втора майка по отношение на брат си – турците приемат, че това подготвя момичетата за бъдещата им роля като съпруга.

Взаимоотношенията между лица от различни поколения и полове също са твърде строго определени от етикета в Турция. Ако те не са близки приятели или роднини, обичайно е да се подхожда към старейшините с уважение и учтиво, особено публично. По-възрастните мъже трябва да се наричат „бей“ („господин“) след името, а жената – с „ханъм“ („Госпожа“). Дори роднините на противоположния пол обикновено не показват признаци на привързаност, а по време на празниците всеки се разпределя в зависимост от възрастта и пола.

Приятели или близки роднини от един и същи пол могат да държат ръце или да се поздравяват с целувки по бузата или с прегръдка – в противен случай това не е позволено. Когато се срещнат, мъжете се ръкуват по европейски начин, но никога не се ръкуват с жена, освен ако тя изрично не позволи това. Туристите трябва много да внимават с този така характерен и дружелюбен жест!

В автобус, маршрутка или театър, ако има избор на места, жените винаги трябва да седят до друга жена, докато мъжът не може да седи до непозната жена без нейното разрешение.

По отношение на гостите, няма да се чувствате странно, защото там се спазват трите хранения на ден, дошлите се посрещат с най-доброто, независимо от положението на домакините.

Кръвната мъст е обичай, от който да настръхнат косите на европейците, но е в реда на нещата в не само в региона на Мардин. Макар официално Турция да е светска република, местното общество обаче все още се основава на ценностите на средновековния ислям.

Там смятат, че отмъщението е въпрос на чест. Кръвната вражда е обичай, установен от племенната система като универсално средство за защита на честта, достойнството и собствеността на семейството. Задължение на роднините на убитите е да отмъстят за убиеца или неговите роднини.

Управлявани от кланове, местните приемат това за естествено като отговорността да брани честта на семейството се полага само на мъжете. Неизпълнението на дълга покрива семейството с ужасен срам. Често инициаторът за отмъщението е жена, също като в сериал, сниман в Мардин. По правило, това е вдовицата на убития. Жените пазят кървавите дрехи на съпрузите си, за да ги покажат на порасналите си синове един ден.

Понякога възмездието идва веднага, ако в семейството на жертвата има мъж на подходяща възраст, а полицията просто няма време да се намеси, но това се случва рядко. В повечето случаи легитимните власти успяват да накажат престъпника. Дори да получи присъда обаче, това не променя нищо: възмездието често настига убиеца точно пред затвора. След това отмъстителят сам се предава на полицията.

По тази причина обикновено избират непълнолетен или човек, който не е имал проблем със закона. Младостта и чистото съдебно минало гарантират лека присъда. Не е рядкост и съвсем невинен да поеме вината на близък до агата. В замяна главата на клана се грижи за съпругата и децата му.

Има възможност кръвната вражда да се прекрати. Кръвта се отмива с кръв, според традицията, но ако семействата стигнат до съгласие, чрез уреждане на бракове, дори без съгласието на дъщерите, враждата приключва!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close