You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Мария Магдалена – тринадесетият апостол, набедена за грешница

Мария Магдалена – тринадесетият апостол, набедена за грешница

Учените и Църквата няма да постигнат съгласие за личността на Мария Магдалена, но никой не отрича святото й дело

Мария Магдалена или Мария Магдалина, чиято памет отбелязваме днес, е най-интересната жена в историята на християнската религия.

Почитана от православни, католици, протестанти, на нея кръщават приюти за паднали жени, а с молитва към нея вярващият достига смирение и смелост. Тя посвещава живота си да опази и разпространи новото учение, проповядвано от Иисус Христо. Светата Църква обаче като че ли дълго „воюва” с паметта й.

В официалното, т.е. одобрено и благословено от свещениците, изкуството често е изобразявана като красива и сластна, полугола или видимо пропаднала жена, която се кае за греховете си. Столетия наред внушават на християните, че тя е жена с порочно минало.


Образът на „разкаяна блудница” има малко общо с личността на истинската Мария Магдалена. За доказателство може да послужи поне това, че в четирите Евангелия, където се говори за нея, никъде не се говори, че е жена „с минало”.

Моника Белучи като предана на Спасителя в "Страстите Христови"
Моника Белучи като предана на Спасителя в „Страстите Христови“
Мария Грация Кучинота като грешницата в "Мария Магдалена: Близо до Иисус"
Мария Грация Кучинота като грешницата в „Мария Магдалена: Близо до Иисус“

С днешна дата светицата е с изчистено име, но заслугата за това имат обявени за еретични документи, конспиративни теории и популярни романи.

Господарката от Магдала

Произходът на най-одумваната жена в християнството е истинска загадка. Информация за детството и младостта й почти не съществува. Името й се споменава само в Евангелието на Лука, където е изцелена от демоните с помощта на Божия Син, а в другите три ръкописа – на Йоан, Матей и Марко присъства само в няколко, но знакови епизода.

Знае се, че е родена в израелския град Магдала, разположен на брега на езерото Генисарет, в северната част на Светата земя. Западноевропейските легенди твърдят, че нейните родители са били наричани Сир и Евхария, а други , че е рано осиротяла и работи на пазара.

За някои учени Мария е просто превод на думата за „господарка”, а „Магдалена” означава „родом от град Мигдал-Ел“.

Топонимът буквално означава „кула“ , а през Средновековието тези сгради са били феодален рицарски символ. По този начин може би се подчертава благородството на характера и произхода й. Има и друго предположение, че това е вид прякор: В многотомния религиозен кодекс на Талмуда има израз „magadella“, който на иврит означава „къдрави коси“.

Срещата, която променя всичко

От написаното в Светото писание може да се предположи, че първата среща на Исус Христос и Мария Магдалина е в дома на фарисея Симон, където Спасителят е помазан с миро. Това е тайнство, в което на вярващия, заедно със специално подготвеното осветен масло, се дарява Святия Дух.

Жена, която алабастров съд, измила косите на Исус и след това със сълзите и коси го изтрила. Интимността на този свещен акт сам по себе си говори много. В официално признатите евангелия обаче се акцентира на друго: христовите ученици недоволствали, че мирото е скъпо, че грешница се докосва до Христа, а той я опрощава:

„Затова казвам ти: прощават й се многото грехове, задето много обикна; а комуто малко се прощава, той малко обича.”

Някои предполагат, че първата среща на Иисус и Мария Магдалена е станала по-рано, че го е възлюбила и е станала неговата най-старателна последователка и ученичка.Присъствието й сред апостолите не се приема с лекота. Жената е посрещната с неприязън, изолирана и отхвърлена.

Точно тя обаче оставя вярна на Учителя си. Когато скъпият му ученик – Петър го предава три пъти, тя стои до майката на Христос и сестра й по време на разпъването му и споделя мъката им. Тя съпровожда тялото му до гроба в скалата и след това е наградена – да стане свидетел на чудото на възкресението.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Евангельский рассказ о явлении ангела женам у Гроба Господня лег в основу ранней иконографии Воскресения Христова, которое само по себе недоступно никакому взору и непостижимо. В соответствии с православным каноном, это событие могло быть изображено только символически или в форме свидетельства — тем более, что непосредственное описание Воскресения в Новом Завете отсутствует. Однако все четыре Евангелия подробно повествуют, как об этом узнали праведные жены, пришедшие ко Гробу Спасителя, чтобы, согласно иудейскому обычаю, помазать Его погребенное тело миром. ⠀ Икона, передавая свидетельство о совершившемся уже Воскресении, представляет собой точное воспроизведение евангельских повествований, вплоть до деталей: «ризы едины лежащя» и плат, который был на главе Христа, остались в том виде, в каком облекали тело Погребенного, т. е. связанными. Это непреложное свидетельством того, что заключавшееся в них тело не было унесено, но непостижимым образом покинуло их. ⠀ На нашей иконе представлено пять жен-мироносиц с сосудами в руках, склоняющихся над пустой гробницей с лежащими в ней белыми пеленами. У изголовья Гроба, “идеже лежа Господь”, восседает ангел в белых одеждах с мерилом в руке, благовествующий о Воскресении Спасителя: “несть зде; возста бо” (Мф 28:6). Это придает простой и обыденной композиции выражение суровой и спокойной торжественности. Икона всем своим художественным строем созвучна поэтическому характеру службы этого праздника: «яко благолепен ангел женам ныне явися, светлые нося естественные образы невещественной чистоты, зраком же возвещая свет Воскресения…». ⠀ Данная композиция исллюстрирует тексты двух Евангелий — от Матфея и Марка, объединяя два сюжета: явление ангела женам-мироносицам и явление Иисуса Христа Марии Магдалине по Воскресении. Выше, в расщелине скалистых горок, видна фигура Христа, а слева от Него изображена коленопреклоненная Мария Магдалина. Спаситель указывает рукой на город. Жест правой руки Христа, направленный в его сторону, может быть связан с обращенными к Марии словами Спасителя о том, что Ему предстоит взойти к Своему Небесному Отцу. В таком случае строение приобретает смысл Небесного Иерусалима. *** ⬇️

Публикация, споделена от Иконописная Мастерская Небо (@neboicons) на


Според легендата Мария Магдалина се завръща един ден след смъртта на Христос в тази пещера, за да покаже предаността си към Спасителя и да покрие тялото му с благовонно масло. Тя обаче намира отместен камък на входа на пещерата и празен гроб.

Споделя видяното с Петър и Йоан. Когато остава сама пред пещерата и оплаква загубата си, вижда два ангела. Когато я питат защо страда, Мария Магдалена вдига очи и го вижда. Първо не го познава, но когато се хвърля в краката му от щастие, Той й казва:

„не се допирай До Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си; но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог.”

Христос се среща за последен път с учениците си. След това Мария Магдалена, Богородица и Йоан Богослов заминават да разпространяват Божието дело. Докато проповядва, стига до Рим, където според една от легендите, съобщава на император Тиберий, че Исус е възкръснал. Носила, според обичая, яйце в израз на голяма радост. Той й казал, че ще повярва на възкресението, когато яйцето стане червено. Тогава се случило чудо! То се обагрило в алено и от тогава християните боядисват яйца като спомен за тази легенда.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

А вы знаете, почему на Пасху принято красить яйца? Вот вам история, которая объясняет, откуда пошла эта традиция. ⠀ Мария Магдалина пришла с проповедью и к римскому императору Тиберию. По древнему обычаю императору подносили дары, и Магдалина поднесла яйцо со словами: «Христос Воскресе!». ⠀ Но император отвечал, что, как яйцо белое, а не красное, так и мёртвые не воскресают. И в тот же миг яйцо в его руке покраснело. ⠀ Дорогие друзья, совсем скоро Пасха, а уже завтра Чистый четверг. Не забудьте очистить не только свои мысли, но и подготовить дом, свою одежду, куличи и пасху к празднику Воскресения Христова.

Публикация, споделена от Матронушка|Православная Одежда (@matronushka_shop) на


От Рим светицата заминава в Ефес, където помага на Йоан Богослов в делата му и заслужила положението си на равноапостол с трудовете и проповедите си. Нетленните й останки са преместени от там в Константинопол. Заради нападенията на турците и кръстоносните походи, са преместени на Запад. Твърди се, че мощите й, с изключение на главата, почиват в Рим, около Латеранския дворец – в Храма на свети Иоан Латерански, под олтара, погребани лично от папа Хонорий III. Католиците почитат светицата от 1280 г. и част от мощите й могат да се открият за поклонения се във Франция. Храм на името на света Мария Магдалина има в Сен Максимен ла СентБом в Прованс. От векове има легенди, че не в Ефес, а там светицата е прекарала последните дни на живота си.

Откритите през 13ти век мощи са поставени в съркофаг, в Кралската базилика, наречен на Мария Магдалена. Това място е сред най-ценните гробници за поклонение на вярващите.

Теория на конспирацията или истината за Мария Магдалена

Официалната религиозна догма почита светицата като мироноска и първата, станала свидетелка на чудото на Възкресението. Приема се, че това е избор на Божията премъдрост, но вече столетия не умират, а се възраждат със страшна сила други твърдения за значението на Мария Магдалена в християнството.

Мястото на Божията майка и за католици, и за православни е несменяемо – тя ражда, чака и оплаква своя скъп син. Тя е небесна кралица, но никога не е претендирала за място сред йерархията на апостолите.
Света Мария Магдалена - история, легенди и конспирации за Светия Граал и Светата Кръв
Друго е положението на Мария Магдалена. Тя не просто е свидетелка чудо и разпространителка на Словото Божие. За милиони вече по света историята й е най-пазената тайна в християнството, която рискува да срути официалната Църква.

Личният живот на Мария Магдалена е мистерия. Дори да не е практикувала „най-древната професия”, остава под въпрос, доколко една жена в началото на Новата ера може да си позволи сама, независима да избере пътя на нечия сподвижница.

По-приемливата версия за традиционно мислещите е, че е била любима/съпруга на Йоан Богослов, който й обърнал гръб, за да се посвети на новото учение. Много по-скандално, но и със солидни доказателства в своя полза, е твърдението, че е била омъжена за Христос.

В апокрифните евангелия могат да се открият текстове, в които Христос не само показва предпочитание към нея като апостол. Той я целува по устата и провокира ревност сред последователите си.

Като съпруга на Иисус тя може да претендира за мястото на Свети Петър в историята на църквата и да „павира пътя” на жените за кариера в институцията. Може би по тази причина името й е било охулвано през вековете, а евангелието, написано от нея не е включено в Новия завет и е апокрифно.

Личността на Мария Магдалена е обожествявана от катари и албигойци. Преследвани като еретици, те са повече от сигурни, че Христос е бил женен. С днешна дата, дори историци с лекота приемат твърдението. По времето на Христос всеки почтен евреин е бил семеен, а ако е бил равин – задължително!

Най-трудно за коментиране със светата Църква е не дали Иисус е бил женен, а мистификацията около т.нар. Свети Граал. Преди да се появят „Светата кръв и свещеният Граал” от Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн и „Шифърът на Леонардо” на Дан Браун, за милиони алабастровата чаша, в която е събирана кръвта на Спасителя е още една скъпоценна реликва.

С днешна дата Светият Граал е метафора на утробата на Мария Магдалена – съпругата на Иисус и…майка на децата му. Сериозни учени и изследвания са посветени на това да се открият наследници на свещената кръв. И на невярващите е ясно – ако има такива в действителност, те биха били заплаха за всяка монархическа и дори – републиканска институция по света!

Филм за Мария Магдалена с Руни Мара и Хоакин Финикс
Руни Мара и Хоакин Финикс приеха да играят в „Мария Магдалена“ и днес са влюбени и сгодени

Църквата е преследвала и наказвала със смърт такива твърдения, но те са оцелели и до днес. Те поддържат мистерията около личността на Мария Магдалена и човечеството няма да спре да търси истината за жената, родена да бъде първоапостол, символ на новото начало или Светия Граал, износил продължителите на Светата Кръв…

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close