You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Михаил Булгаков между Дявола и Бога: Как Майстора откри своята Маргарита

Михаил Булгаков между Дявола и Бога: Как Майстора откри своята Маргарита

Историята на романа „Майстора и Маргарита” прилича на всички изпитания по пътя на Михаил Булгаков към голямата любов и призванието

Михаил Булгаков е роден на днешната дата през 1891ва година. Десетилетия след смъртта му става световно известен с романа си „Майстора и Маргарита”. Историята на най-популярното му произведение е като собствения му живот.

Той издъхва на няма и 50 години след безкрайно скиталчество, разкъсван от дълга и страстта. Избрал науката пред Църквата, той загърбва Медицината, за да потуши пожара, провокиран от нуждата да пише.Принуден да живее в Русия, не може да бъде принуден да живее мамейки сърцето си. Жени се три пъти, докато намери тази, която ще увековечи като Маргарита. Точно тя успява да спаси творчеството му за поколенията!

Дете-чудо и малък баща

Михаил Афанасиевич Булгаков е роден в Киев в професорско семейство. Доброто образование не е лукс за бъдещия писател, а необходимост. Баща му преподава в Духовната академия и благодарение на щедростта на Църквата отглежда цели седем деца . Най-големият е Миша, който впечатлява с талант още невръстен.

Учи се да чете преди училище с „Парижката Света Богородица”. На седем вече завършва „Приключенията на Светлана“, а в пети клас публикува фейлетона „Денят на главния лекар“. Малкият Михаил Булгаков с готовност съставя епиграми, сатирични стихове, но смята медицината за истинското си призвание и в мечтите си се вижда като лекар. Причината е ясна – баща му умира от нефрит. Той става мъжът в къщи, докато майка му не се жени повторно за лекар.

Докторът с опасна слабост

Трудно е да се каже, че Булгаков е блестящ студент, но все пак професорският син се дипломира. Вече женен за ученическата си любов – дама от добро семейство, но вятърничава като него. Разпределят младият доктор в Смоленск и там година по-късно залита по морфина.

Причината е обичайна. Първоначално го приема като обезболяващо. Общуването с пациенти, болни от дифтерия, го принуждават да вземе предпазни мерки, които пък водят до много болезнена алергия. Благодарение на жена си, той се спасява от морфина, но все още изследователите му подозират, че ненавременната му смърт може да се обясни със страстта му към опиата.

Любопитен случай от практиката му е, че се е отървал от смъртта още на първия ден от постъпването му в болницата. Съпруг на родилка размахал пистолет пред очите му: „Ако умре, ще те убия!” Всичко обаче свършило очевидно благополучно…
Михаил Булгаков биография
Болшевишката революция, Първата Световна война, опитите за емиграция разбиват плановете му. Все по-далечно му се струва лекуването и необходимостта му да твори се оказва всепоглъщаща. Започва първо с публикации в оцелялата преса, след това продължава с пиеси. Разбрал, че не може да се измъкне от клопката на болшевиките, той и жена му се установяват в Москва.

Двамата живеят мизерно, но той е категоричен, че трябва да се занимава с литература.От гладуването ги спасява назначенията в театъра и пресата, но бракът им приключва заради изневерите на твореца.

С новата си жена той дочаква жадуваното признание и материална обезпеченост, макар да има сериозни проблеми с властта и цензурата. Благоволението на самия Сталин го спасяват от повторно пропадане, но непостоянното му сърце му донася нови проблеми. Неприятностите обаче си струват – това е Тя – жената, която един ден ще се претвори в Маргарита.

„Кой ти е казал, че на този свят не съществува истинската, вярна, вечна любов ?! Да бъде отрязан на лъжеца гнусният език!“

Михаил Булгаков е скитник по душа и по принуда, което се отразява на личния му живот. Той е обичан мъж, но на него му трябва време да открие тази, която му е „писана”.

Първата му съпруга Татяна плаща висока цена да сподели живота си с него. Милата им любовна история от училище се превръща във връзка, която семействата им не приемат. Родителите и на двамата са с авторитет, разполагат със средства, но и двамата са откровено лекомислени. Влюбените живеят заедно много преди да се венчаят в храма, а Миша повтаря няколко пъти втори курс в Академията!

Въпреки протестите, младите се женят на 26 април 1913 година. Радостното събитие обаче е предшествано от аборт. Писателят не е готов да стане баща и Татяна се съгласява с него.

Двамата живеят не скромно, а истински бедно, независимо от помощта на тъста. Заедно са на фронта. Той е военен лекар, тя – милосърдна сестра, която му помага дори в ампутациите. Татяна е до него, когато в Смоленск се бори с пристрастяването си към морфина.

Михаил Булгаков се раздира между неконтролируема агресия и дълбоко съжаление. Състоянието му и Болшевишката революция принуждават Татяна да прекъсне и втората си бременност.

След като докторът преодолява зависимостта, се разболява от тиф. Заминават в Кавказ, за да се възстанови. След това се установяват в Москва, където гладуват, а той пише „Бяла гвардия”. Татяна е предана и не го кори, но той й изневерява. Накрая се отказва от брака им, защото се влюбва в друга.

Говорят, че на смъртен одър Михаил Булгаков иска да види първата си жена. След развода им не спира да го терзае ужасяващо чувство за вина, но и безсилието пред поривите на плътта. Татяна е увековечаването й в образа на Ана в „Морфин”. Той й помага финансово, когато положението му се подобрява, а тя намира щастие при негов бивш приятел.

Булгаков се решава на раздяла с вярната си Татяна, когато попада в омаята на Любов… Белозерская. Запознават се в редакцията на списание и е всичко, което съпругата не е: модерна, изтънчена, общува с много прогресивни хора от онова време. Тя е омъжена, но абсолютно свободна – мъжът й е в Европа. Миша не иска да се развежда, но Татяна категорично отказва да търпи друга в дома им, както иска той.

Двамата се женят през 1925та година и водят светски живот. Любов не е сляпа за възможностите му на творец, а той е посвещава „Кучешко сърце“ и пиесата „Молиер“.

Тя обаче е активна, общителна жена, която не е родена за домакиня, а да кара автомобили или да язди в планината. Като анекдот се разказва един от ежедневните скандали на съпрузите:

„- Люба, не може така! Аз работя!
– Няма нищо! Ти не си Достоевски!”

Щурата Люба обаче споделя съдбата на първата съпруга. Изоставена е заради новата страст на мъжа си.

Михаил Булгаков се влюбва в генералската съпруга Елена Шиловска. Любов не се възпротивява и лесно приема развода, но до него се стига трудно.

Елена изглежда широко скроена и защото и самата тя е била женена два пъти. Първият й съпруг е офицер, вторият – генерал и началник-щаб. Живее в разкош и се радва на престижа да бъде съпруга на висш военен. Ражда два сина, но не е щастлива.
На 28ми февруари 1929та, на Масленица, в дом на приятели се запознава с този, който търси цял живот. След четиридесет години още разказва:

„… Когато случайно се срещнах с Булгаков, осъзнах, че това е моята съдба, въпреки всичко, въпреки трагедията на раздялата … срещнахме се и бяхме заедно. Беше бърза, изключително бърза…, любов до края на живота. „

Булгаков, който още по време на първия си брак казва, че трябва да се ожени три пъти, е готов да свие ново семейно гнездо. Елена обаче искрено се тревожи за чувствата на мъжа си. Генералът разбира и след тежък разговор със съперника си получава думата му никога да не търси жена му.

Влюбените не се виждат година и половина. Срещат се случайно и разбират, че любовта им не е изтляла. Елена пише на мъжа си с молба да я пусне. Раздялата им изглежда много интелигентна. Генералът пише на родителите й – показва уважението си към тях и към нея, моли ги да я разберат и твърди, че остават приятели.
Големият син остава при бащата, малкият – е с Елена. Тя се омъжва за Булгаков и според твърденията – живеят в абсолютна хармония и съгласие, без да спорят за нищо.

Елена и Булгаков - Майстора и Маргарита
Елена и Булгаков – Майстора и Маргарита

Елена е негова вярна помощница, муза, секретарка, съветница. Само благодарение на нея „Майстора и Маргарита” вижда бял свят. Надживява мъжа си с 30 години и се посвещава на това да популяризира и брани творчеството му.

„Всичко накрая се оправя. Така е изграден светът.“

Михаил Булгаков издъхва, болен от нефросклероза на 10 март 1940 г в Москва, но смъртта му е междинна спирка до триумфа на таланта му. Елена спасява най-значимата му творба, но и днес читателите му остават поразени от предисторията на романа, в която участие има не само таланта на писателя.

Михаил Булгаков пише първата си творба за Нечестивия още на 7 години. Това си е чиста подготовка за онова, което трябва да направи след три десетилетия. През 1928 година, в навечерието на срещата си с Елена, той започва да обмисля идеята си.
Година по-късно е готов на чернова, но вече се пускат доноси срещу него. В този вариант на романа Майстора и Маргарита ги няма, но заради отказа на цензурата да допусне пиесата му „Молиер”, той изгаря ръкописа на Романа за дявола.

Нещо обаче се променя след известно време и той пише на свой приятел:

“В мен… се е заселил бяс. Още в Ленинград, а сега и тук, задушавайки се в стаичките си, започнах да пиша отново страница по страница онзи свой унищожен преди три години роман. Защо? Не знам. Сам се питам същото! Да потъне дано в Лета!”
Животът на Михаил Булгаков и историята на "Майстора и Маргарита"
Въведени са новите герои, шлифова историята пет години и прекъсва, за да пише по поръчка в името на издръжката на семейството. Романът се оказва коварен. Булгаков сменя непрекъснато заглавието и сюжета. Поправя го до сетен дъх.Месец преди да почине диктува на жена си последната си редакция.

Зрението му се влошава, налага се да прибягва до морфин заради болките и едва говори, но с последни сили се бори за историята. Елена като Маргарита в романа спасява произведението на Михаил Булгаков. Двадесет и шест години след смъртта му го издават и името му става известно на читателите по света.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close