You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Мира Мурати- мистериозната дама зад ChatGPT

Мира Мурати- мистериозната дама зад ChatGPT

Мира Мурати изглежда като модел, но днес е сред най-влиятелните личности в бизнеса с технологии

Днес всички говорят за ChatGPT. Чатботът заменя човешкия събеседник, „знае” много по всички въпроси и е на път дори да спре/ срине цивилизацията, която познаваме. Разработката, от която вече се страхуват, но и ползват стотици милиони, е дело на Мира Мурати. Дамата вече е сред най-влиятелните хора в света на технологиите, но за нея се знае твърде малко.
Мира Мурати история на живота
От Албания, със сигурност

Мира Мурати е родена на 16 декември през 1988година. По някаква причина има няколко различни версии за началото на пътя ѝ. Знае се със сигурност, че е от албански произход. Някои казват, че е родена в малкото градче Вльора и от дете се вълнува от технологии, затова завършва технологичния университет в Тирана и после попада в Масачузетски технологичен институт. Други източници твърдят, че със семейството си напуска родината на 16 години. На определени места ще прочетете, че се местят във Виктория, Канада. Според други, Мира започва да сбъдва американската си мечта в Сан Франциско и нейната Алма Матер е колежът „Дортмунт”. При всички случаи обаче говори езика на дедите си, както и английски и италиански.

Накъде без Илон Мъск?

След като завършва университет, стажува в Goldman Sachs през 2011 г. и още следващата година попада в Zodiac Aerospace. Кариерата ѝ е повече от стремглава- още през 2013 г. попада в Tesla, която е собственост на американския бизнесмен Илон Мъск. Госпожа инженерът ръководи разработването на електрическата кола Model X.

Наред с основната си дейност, Мира проявява силен интерес и към технологии, използващи изкуствен интелект. Попаднала е на точното място – по това време компанията пускаше първите версии на Autopilot, софтуер за подпомагане на водача.

Мира Мурати биография
Сн.www.fastcompany.com

Да срутим старата цивилизация, за да създадем нова

През 2016 г. Мурати вече е част от стартъп екипа на Leap Motion и работи върху програма за добавена реалност. Целта е да се създаде алтернатива на клавиатурата, която да ръководи компютъра интуитивно. Мира обаче разбра, че масовата публика не е готова да „потъне” във виртуална реалност.

След две години Мурати се присъединява към OpenAI и оттогава ръководи разработването и внедряването на невронната мрежа Dall-E. Последната ѝ рожба е свръх интелигентният чат бот ChatGPT. Тя вече вижда как последната ѝ рожба играе роля в решаването на много от световните проблеми. За човечеството обаче това е нож с две остриета. Чатботът дава ценна информация, съветва и дори решава проблема със самотата, но заради него стотици хиляди могат да останат без работа…и това е само началото на господството на технологиите над човечеството. Въпреки, че Мира Мурати няма против контрола върху технологиите, мнозина виждат в ChatGPT краят на съвременната цивилизация.

Женски слабости

Не е ясно дали Мира Мурати има подобни тревоги или се наслаждава на успеха и мащабността на проектите си. Тя умело крие личния си живот, макар да поддържа микроблог в Twitter. Единствените слабости, които си признава са четенето на романи, свиренето на пиано, правенето на домашни бонбони и салсата.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!