You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Монако: Вълнуваща приказка за принцеси, авантюристи и разбити сърца

Монако: Вълнуваща приказка за принцеси, авантюристи и разбити сърца

Монако приюти най-красивите любовни истории и най-големите скандали в кралските дворове

Монако е мъничко княжество, обградено от три страни от Франция и великолепен излаз към Средиземно море. Можеше да е просто поредната симпатична дестинация на Ревиерата, ако не беше педя земя превърнала се в дом за най-бляскавите аристократи, звезди, авантюристи и дори имена от подземния свят.

Монако е обетована земя на богатите и известните, защото е данъчен рай, има най-луксозните казина и магазини. Там се провежда една от най-забележителните надпревари за Формула 1, а светските събития събират световния елит.

Монако знае тайните на елита - драматични любови и скрити сълзи

Целият блясък и великолепие е щедро отразен в светските рубрики на изданията по света, видя woman-onthe-top.net. Първопричината и най-вълнуващия източник на истории обаче е…Дворецът!

Монако нямаше да е това, което е без любимата княжеска фамилия Грималди. Тя не спира да ражда новини и легенди, пълни с много любов и приключения. Династиите по света се придържат към строг етикет и ледена изисканост. Любимото семейство на Монако обаче не крие нито горещата си кръв, нито спорно минало, още по-малко – скандалите!

Първият Грималди – Франсоа, стъпил в Монако през мразовита януарска нощ на 1297. Влязъл в местния манастир под расото на монах, прокудил смирените братя и се обявил за пълновластен владетел на областта. Потомците му не се срамуват от него – дори са му издигнали статуя в Двореца като маскиран воин.

Шест века след него – Шарл Грималди спасява миниатюрното си княжество от тотално разорение като смелия си прародител. Подкупва подходящите хора, за да прекарат жп линия през Монако, за да доведат при него заможните туристи от Стара Европа. Среща се с Франсоа Блан, който му представя ултрамодерен дизайн на рулетка, а най-дръзкият архитект издига великолепно казино, приличащо на дворец, подходящ хотел за отбрана клиентела и реконструирали квартала, който нарекли Монте Карло.

Истинският блясък обаче идва при Рение III, който е чаровен, без да е красавец; добре образован, без да енциклопедист; който умее да общува с ултра богатите и Сивият му кардинал се нарича…Аристотел Онасис. Точно коварният грък, който може да купи и продаде целия свят, го съветва да се ожени за холивудска звезда – нещо като Мерилин Монро…По същото време официална делегация от Холивуд пристига в двореца и в коридорите му пристъпва истински ангел…

Грейс Кели
grace kelly 3
Тя е красива, талантлива, носителка на „Оскар”, млада, обожавана от най-желаните мъже на времето и за капак – богата наследница. Съвършенството, което след това Холивуд май не успя да повтори, е идеална не само за Онасис, но и за Рение, който остава покорен от неземното създание. Тя пък е трогната от неговата непринуденост, доброта и със сигурност попада в плен на магията на Монако.

За някои това е брак по взаимна изгода, но за принца и неговата принцеса с „Оскар” е сбъдната мечта! Сватбата им се наблюдава от цял свят, 500 гости на тържеството не пропускат и дребен детайл. Всички са на ясно – роди се легенда!

Не винаги им е лесно, понякога се ревнуват, понякога тя е тъжна, а той – засенчен от блясъка й. Двамата обаче са отдадени на семейството си и трите им красиви деца, които един ден ще препълват вестникарските хроники.
grace kelly renie
Рение със задоволство подхвърлял пред любопитните медии, че той и Грейс са развалили Прокобата. Всички били чували, че фамилия Грималди била проклета от вещица членовете й да не познаят щастливата любов. Принцът смятал, че го чака вечно щастие.

Красивата модерна приказка обаче свършила с катастрофа. Буквално! На един от безкрайните завои в Монако колата на принцеса Грейс пострадала, а 52-годишната любимка на народа загинала ден след инцидента. Кралството потънало в скръб, а на малката й дъщеря – принцеса Стефани, която била в автомобила, било съдено да понесе слуховете, че тя е шофирала с бясна скорост.

Покрусеният Рение философски обобщил: „Не питам Бог защо ми я отне. Благодарен съм Му, че ми я даде.”

Монако превръща своята принцеса в Грейс Иконата, а светът обръща поглед към

Тримата Грималди – главните герои от любимата сапунена опера на Европа

Принцеса Каролина се ражда като „най-прекрасното бебе на света”, според думите на гордия татко. С майка като нейната и с нетипично красиви за аристократи предци от страна на бащата – не е за чудене, че първородната дъщеря на Грейс и Рение спира дъха на светския елит. Тя е съвършена – великолепна, елегантна, богата и със синя кръв. Навремето я сватосват дори за младия принц Чарлс от Великобритания.

Буйната Каролина обаче не иска да стане Кралица. Избира друг грозноват тип – с далеч по-малко пари, но повече жени в колекцията. Филип Жуно е французин, по-голям от нея с 17 години и банкер. Двадесет и една годишната Каролин сигурно е вярвала, че е готова за брак. След няма и две години обаче се развеждат, защото той е плейбой и гуляйджия. Принцесата чака още дванадесет години Ватикана да благоволи да анулира венчавката й.

Тя се проваля с трясък при първия си опит с брака, но вторият е повече от успешен. Стефано Казираги е Мъжът – красив, успешен и очевидно много се обичат. Принудени са да приемат, че ще имат само граждански брак – неблагословен от Църквата. Това не им пречи да са щастливи. Раждат им се едно след друго прекрасни момче, момиче и момче.

Всичко обаче свършва при поредното състезание с катери – пред погледа на ужасената Каролина загива Голямата й любов. Прието е да се смята, че е инцидент, но докато израснат Андреа, Шарлот и Пиер, майката ги отвежда във френска провинция и се появява в Монако само на големи събития.

Когато това, което днес е модерно да се нарича по медиите „Казираги трио”, поема самостоятелен път, вдовстващата им майка прави трети последен опит да намери щастие. И го прави в прегръдките на мъжа на приятелка!

Принц Ернст – Август от Хановер никак не е случаен. Освен синя кръв и замъци в Германия предлага солидно „резюме” като кръщелник на английската кралица и братовчед на кралицата – майка на Испания. Е, пие и се бие повече, отколкото му приляга, но Каролина се омъжи, защото като добра католичка не поиска да разбие сърцето на баща си с извънбрачно дете. Александра, единствена от децата й носи титлата „принцеса” и още не проявява блясък и красота като кака и батковците, но жълтата преса очаква един ден и от нея чудеса!

 

Единственият син на принцеса Грейс е кроткият принц Албер – настоящият монарх, на пръв поглед не наследява блясъка на майка си. Той е срамежлив, леко заекващ, но монагеските го обичат. Успехът при момичетата обаче е гарантиран и не една от красивите му съвременници опитват да сбъднат приказката си за Пепеляшка чрез него. Една брокерка и една стюардеса стигат по-далеч – раждат му деца. Днес момичето и момчето от въпросните дами са признати. Имат право да носят фамилията Грималди и се радват на прилична издръжка и близост с баща си. Монако обаче е място, където ще получат имоти, но не и права върху трона.

albert sharliin
Вакантното място останало след смъртта на Грейс получи симпатичната блондинка от Южна Африка.

Шарлийн от Монако - най-чаканата принцеса в Европа
Шарлийн от Монако – най-чаканата принцеса в Европа

Плувкинята Шарлийн Уитсток изстрада сбъднатата си мечта. Дълго усвоява протокола, търпя слухове за поредна изневяра и извънбрачно дете, казват, че дори опитала да избяга от сватбата си. Вечният ерген на Монако обаче все пак я накара да каже „Да”. Плувкинята получи романтичната си сватба в пълния си блясък.

Дългото чакане на престолонаследник приключи с първа двойка близнаци в монархиите. След над половин век камбаните на княжеството приветстваха принц Жак и принцеса Габриела. Момиченцето е по-голямо от братчето си, но му отстъпи трона заради Конституцията на Монако.

Последната Грималди, която занимава десетилетия жълтата преса е принцеса Стефани – любимото ужасно дете на кралските династии. Все още се помнят историите на младостта й, преминала след загубата на най-близкия й човек. Слуховете, че убила майка си я съсипват, но не я сломяват.

stephanie mlada
Преди да се появят децата й светските хроники преливаха от информации за бурните й купони и проследяваха успешните й, но кратки кариери на певица, модел, моделиер, собственица на луксозно кафене. Най-впечатляващи обаче са любовните й истории.

Тя можеше да вдъхнови куп истории а ла „Бодигард”. Влюби се в най-неподходящия – Даниел Дюкрюе – чаровен, отдаден, с много бременна приятелка и законна съпруга. Принцеса Стефани като заклета бунтарка не се съобразява с общественото мнение.
Хвърля бомба в сърцето на Монако – да, влюбена е в бодигарда си, и не само няма да крие връзката си, но и ще му роди дете. Бебето не закъснява и умореният стар Рение целува внучето си Луи, което се ражда в болницата, кръстена на съпругата му.

Без да се съобразява с лекарското нареждане, Стефани забременява скоро след цезаровото сечение. Ред е на прекрасно малко момиченце – Полин, наречено на бабата на Даниел.

За да се успокои католическо Монако, скандалните влюбени се женят, но без църковен брак. Не е съвсем по правилата, но всички обичат влюбените!

Идилията обаче приключва с трясък – краткото интермецо на бившия бодигард с белгийска стриптийзьорка край басейн – заснето от всеки ъгъл, разби сърцето на принцесата и поданиците й. Стефани се разведе с неверника и намери утеха при тате.

След това се нароиха поредни тъжни истории. Една от тях – с поредния бодигард, я дари с малката Камий. Опита още веднъж горчиво-сладкия вкус на брака с акробата Адан Лопес Перес. Едногодишният им съюз приключи лесно и безпроблемно. Днес любимото необуздано дете на Монако е позагубило блясъка си, но се радва на спокоен живот, отдаден на децата.

Грималди – нова надежда и „Сбогом” на проклятието

След като принцесите поостаряха и решиха да загърбят вълненията на сърцето, дойде ред на наследниците им. Като деца на майките си носят буйна кръв, радват се на разкош и общуват с избрани. Без да целят са по кориците на списанията, макар да не носят фамилия Грималди.

Славното трио Казираги даде своя дан за ослепителния блясък на Монако. Двамата братя и сестра се превърнаха в модни икони – красиви, винаги безупречно елегантни, винаги в центъра на най-луксозните партита.

Пръв се предаде Андреа – бившият престолонаследник на вуйчо си Албер преди близнаците, се ожени за дългогодишната си приятелка. Татяна Санто Доминго обаче не е обикновено момиче. Тя ще умножи имането на Грималди и Казираги със своето наследство от баща си – мултимилионер от Колумбия. Двамата се ожениха няколко месеца след раждането на сина им Александър. Днес имат и дъщеря – Индия.

Прекрасната Шарлот Казираги е сбъднатата мечта на монагесктие – възкреси любимата им принцеса Грейс. Тя се издържа като журналистка и е рекламно лице на Гучи. Някой изненада ли се, че се влюби в Гад Алмалех и му роди син, а още не са се оженили?!

Точките обаче обра Пиер. Живото копие на баща си Стефано се ожени за великолепната Беатриче Боромео – италианска благородница с впечатляваща зестра. Двамата изпитваха любовта си в продължение на осем години, но се ожениха така, че скоро никой да не може да ги засенчи. С церемонии в Монако и в имението на младоженката, с няколко сватбени тоалета и пищни партита – Пиер и Беатриче се заковаха като любимата любовна двойка от кралските династии.

Принцеса Александра Хановерска е още до мама. Изтърсакът с различна фамилия, е протестантка като тате и родена в Австрия, а не милото Монако. Бори се с килограмите, но е отдадена на спорта и по всичко личи, че ще успее да достигне големите в семейството.

Децата на Стефани, за разлика от нея, още са далеч от фазата да скандализират обществеността. В Монако обаче ги обичат почти колкото близначетата на принц Албер. Те са израснали там, учили с местните деца и подкрепят солидно местния спорт.

Луи е луд фен на ФК „Монако”, а Полин е шампионка по плуване и дори олимпийка.

Камий споделя съдбата на братовчедка си Александра. Тя е твърде далеч от изяществото на голямата си сестра и й предстои много труд, докато я настигне по финес.

Camille Gottlieb

Единствените, които се нуждаят от повече тласък за място от слънцето са Жасмин и Александър Грималди. Незаконните деца на принц Албер от Монако бавно и трудно бяха оповестени на света, но със сигурност не са без бащинска подкрепа и наследство.

За момента всичко изглежда тихо и спокойно. Миниатюрната перла в короната на аристократична Европа блести както винаги, а скандалите и драмите са останали във вестникарските архиви. Доколкото познаваме княжеската фамилия на Монако обаче, ще се наложи да почакаме само докато пораснат близнаците и тогава…

loading...

2 thoughts on “Монако: Вълнуваща приказка за принцеси, авантюристи и разбити сърца

  1. Супер интересна статия! И много изчерпателна, браво! Страхотен сайт, ще го посещавам редовно

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close