You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > На добър час: Ритуали за късмет за успешна учебна година!

На добър час: Ритуали за късмет за успешна учебна година!

Как да помогнем „свише“ на децата в училище ?

Знанието си е знание, но и малко добър късмет никога не е излишен. Това важи особено за българското общество, за което училището е нещо свято и сакрално от периода на възраждането насам.

И докато правото да се образоват, днес изглежда на децата ни едва ли не досадно задължение, в миналото това е било невероятен дар и възможност достижима само за избрани членове на обществото.

Поверия за успех за първия учебен ден сн. Интернет
Поверия за успех за първия учебен ден сн. Интернет

Но точно от тогава са запазени и редица вярвания и ритуали свързани с училището. Училищният звънец, китката със здравец и менчето с вода — все елементи запазени от възрожденската култура, които обаче се пазят и до днес.

И дори и да не сте суеверни, и да не вярвате в магии и заклинания, предлагаме ви няколко прости ритуала, които да изпълните в първия учебен денили преди училище. Едно е сигурно — няма да навредят.

Вода пред учениците за успешна година

Изливането на вода от менчето не е от вчера. Вярва се, че ако плиснем вода, преди да потегли на път някой от семейството, то лошите беди ще му се отмиват от пътя, като че ли вода ги е отнесла. Затова и до днес, в първия учебен денсе хвърля буркан или чаша вода пред ученик, преди да тръгне на училище. За да му върви леко ученето като по вода и всичките беди и грижи да се отнасят надалеч от него.

Китка здравец за здраве

От векове здравецът се смята за магична билка — пази от болести, лекува различни болежки и защитава човека от нещастия. Дайте на детето букетче със здравец, когато влиза в училище, или го закичете с китка здравец. Може да падне по пътя, може да повехне, но е важно, че е изпълнила целта си. Детето е излязло защитено от дома си и ще бъде пазено от всякакви беди.

Звънец, за да гони злите духове

Едно време са използвали камбана или звънец, за да оповестят края на учебния час и началото на следващия. Но също така открай време се вярва, че звънците имат силата да гонят дявола. Именно затова и най-чист звук са издавали училищните звънци — да не се върти лукавия около чиновете на учениците и да не обърква умовете им. А да трупат знания и да се учат с чисти сърца и умове.

Нова писалка с наричане за успех

Това е доста модерно вярване, което дори не е характерно за нашата страна, но става популярно. Когато детето тръгне на училище, подарете му специална писалка или химикалка, като я наречете за успех. Може да пожелаете следното „Честит учебен ден! Бъди жив и здрав, успешно да се учиш, в живота да сполучиш. Дарявам ти и тази писалка/химикалка. Нека ти служи за успех във всяко начинание и да ти помага в ученето занапред. Да бъде!“

Сложете на масата ябълки и орехи в първия учебен ден

Задължително посрещнете малкия дребосък у дома с шепа орехи и една червена ябълка. Според народните поверия, орехът е символ на здравина, ум и благополучие. А ябълката на хубост, здраве и дълголетие. Така детето ще бъде не само здраво и умно, но и ще расте хубаво и румено като ябълка.

И накрая едно поверие дошло чак от планините на Северна Америка и индианските племена. Когато прекрачва училищния праг, ученикът винаги да влиза с десния крак. Така няма да се скара с никого и ще бъде разумен и рационален, а не емоционален.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!