You are here
Home > Здраве и красота > Наднорменото тегло е просто удобен начин да отложите живота си „за по-късно“

Наднорменото тегло е просто удобен начин да отложите живота си „за по-късно“

Наднорменото тегло е бич божи за съвременната жена

Ако преди години хората не са се впечатлявали толкова от някой и друг излишен килограм, днес дамите ежедневно сякаш намират причина да се вгледат в телата си. По данни на учените наднорменото тегло попада сред основните причини за развитие и на други заболявания, като, разбира се, не бива да се смекчават и чисто естетическите причини за всеки човек да изглежда добре. Оказва се, че диетите често не са решение. Въпреки многообразието и различната си ефективност в крайна сметка голяма част от жените не могат да задържат дълго постигнатите резултати и след няколко месеца се връщат в изходна позиция.

Подобен йо-йо ефект поставя нещата и в доста различна плоскост. Според някои схващания наднорменото тегло често е резултат от чисто психологически причини и невъзможност на жената да се справи с психологическите си проблеми. Затова и различните диети, тренировки, та дори лекарства не дават желания резултат – в душата ѝ сякаш е закодирана програмата да избягва отслабването, защото не съумява да реши по-сериозните си търсения.

Така много често тя сякаш отлага живота си за по-късно, т.е. за момента, когато ще свали излишните килограми и ще бъде друг човек. В крайна сметка обаче до отслабване не се стига изобщо, а ако дори има лек напредък, често сваленото се връща в двойна доза. Тези факти всъщност навеждат компетентните на идеята, че жената сама саботира себе си, защото има по-дълбоки личностни проблеми. Ето и какви могат да бъдат проблемните ситуации, в които вървим срещу себе си:

1. „Когато отслабна, ще напусна съпруга си/партньора си“. Проблемната връзка е нож с две остриета. От една страна, тя поставя жената в емоционална зависимост от партньора ѝ. Емоционалната зависимост пък буквално пренарежда живота ѝ според представите, които има той за нея. Наднорменото тегло в случая сякаш идва, за да подсигури самочувствието ѝ, когато се справи с него. Оказва се обаче, че ситуацията е далеч по-сериозна. Жената не отслабва, а така саботира и собственото си бъдеще – далеч от въпросния господин. Тук безспорно блесва главният проблем – неувереността ѝ, че ще има сили да тегли чертата, да напусне неподходящия мъж, да се справя сама с живота си… Кръгът се затваря и изход буквално няма.

2. „Когато отслабна, ще започна нова работа“. Условието да отслабне, трябва да бъде изпълнено, за да заживее нов живот. В крайна сметка обаче тя се страхува да хване живота си в ръце и е склонна да „тъпче“ на едно място, само и само да си подсигури спокойствието от неприятната, но уж прилична работа. Ниското самочувствие и липсата на вяра в собствените способности всъщност са проблемите, с които трябва да се справи най-напред.

3. „Когато отслабна, ще…“ Тук списъкът може да бъде продължен с всевъзможни предложения – от записване на курс и заминаване в чужбина до покупка на жилище, та дори и до промяна в гардероба. Всъщност проблемната страна в изречението, се оказва във втората му част.

Затова, ако поставяме акцент върху отслабването си като извинение да задържим топката до заветния момент, си гарантираме въртене в кръг. Проблемът далеч не са излишните килограми, а използването им като извинение, за да отложим живота си за по-късно. По-сериозните причини да се бавим с живеенето включват липса на увереност и самочувствие, комплекси, че не сме достатъчно добри за по-добри възможности, токсична среда и хора, които подкопават собствената ни самооценка. Наднорменото тегло ни дава отлични отговори. Когато решим тези проблеми, и отслабването ще се получи, нали?

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!