You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Наистина светът е малък! На шест ръкостискания сте от човека, който ви трябва

Наистина светът е малък! На шест ръкостискания сте от човека, който ви трябва

Теорията на шестте стъпки разделение/ шестте ръкостискания се ражда първо в съзнанието на фантаст преди да се докаже от науката

Ако искате да говорите с президента, да се срещнете с инвеститор или най-после да се запознаете с Голямата си любов, повярвайте на Теорията на шестте стъпки разделение (Six Degrees of Separation) или Теорията на шестте ръкостискания. Тя е обект на социологията и може да се обясни по следния начин: Вие познавате някой, който е приятел с някой, който работи с някой, който живее до някой, който ще ви доведе до човека, който ви е необходим.

Теорията се популяризира от 1969 г. Американските социални психолози Стенли Милграм и Джефри Травърс представят на света хипотеза, че всеки човек може да достигне лесно и индиректно до всеки друг жител на планетата, посредством верига от общи познати, състояща се средно от петима души.

Теорията им е доказана лесно: Проведен е експеримент, наречен „Светът е малък“: Избрани са Омаха, Небраска и Уичита, Канзас, които са твърде далеч в социален и географски план от Бостън. На жителите на Омаха и Уичита са раздадени 300 плика, които трябвало да стигнат до непознат адресат, който живее в Бостън. Условието на експеримента било пликовете да се предават само по приятели и роднини. В резултат се установява, че 64 от посланията стигат до целта. Милграм изчислява, че всеки плик преминава средно през пет човека. Така се ражда Теорията на шестте степени на разделение(Six Degrees of Separation).
Наистина светът е малък! На шест ръкостискания сте от човека, който ви трябва
През годините няколко сериозни институции доказват с проучвания хипотезата. Любопитно е, че преди да стане обект на научното познание, тя е родена във въображението на унгарския фантаст Фридеш Каринти. През 1929та година той публикува разказ, наречен „Звената на веригата”. Героят на неговата история иска да докаже експериментално, „че жителите на Земята сега са много по-близо един до друг от всякога” като избере един от 1,5 милиарда (по това време) жители на Земята и използвайки не повече от петима души ще го свърже с друг човек на планетата.

Теорията на шестте степени на разделение може да бъде полезна във всеки тип взаимоотношения и във всяка сфера на живота. Служи дори за основа на занимателните сюжети на „Шест стъпки отстояние”, „Наистина любов”, „Елхички” и дори – сериала „Приятели” (Сезон 3, 16 серия).

Ако отчаяно искате да се срещнете с някого конкретно, не се предавайте! Светът е малък – шепа хора ви делят от него!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!