You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Най-ефективният метод за пране на ръка

Най-ефективният метод за пране на ръка

Съвети и трикове за ръчно пране на любимите ви дрехи и бельо, които изискват

Прането на ръка не изглежда трудно. Правили са го векове преди да се появят всички разновидности перални. Налага ни се и днес – дали защото е спрял тока или просто дрехата е от материя, която няма да издържи на почистването в машина. Ако сте изправени пред подобно предизвикателство, по-добре имайте предвид следните съвети:

Обърнете внимание на етикетите!

Не забравяйте винаги да четете етикетите на всяко облекло. Те съдържат информация с препоръки за пране. Например на пухено яке може да пише „само химическо чистене“ – тогава не трябва да се пере на ръка.

Първо, отделете дрехите по цвят, както и по изискване за температура и перилен препарат. Повечето неща се почистват с всеки сух или течен прах. Деликатните тъкани се нуждаят от специален, по-мек перилен препарат.

Премахване на петна

Както и да перете, трябва предварително да третирате петната. Най-добрият начин е да използвате препарат за отстраняването им. Ако нямате, можете да изтъркате петната със сапун за пране или да направите смес от сода за хляб, вода, водороден прекис и препарат.

Температура на водата и препарат

Ако вече сте определили какъв препарат ви трябва, напълнете мивката или легена с вода. Например, вълната или кашмирът винаги трябва да се перат в студена вода.

Преди да добавите прах, не забравяйте, че имате нужда от много по-малко прах, отколкото при пране в пишеща машина. Потопете ръцете си във водата, за да сте сигурни, че продуктът е напълно разтворен, след това поставете дрехите си във водата и ги натиснете, за да ги покриете напълно с вода.

Съвети за прането

Накисване и измиване

Най-добрият начин за ръчно пране е да потопите дрехите, сякаш повтаряте деликатен цикъл на пране. Не трийте и не изстисквайте нищо, ако перете деликатни тъкани. Ако тъканта позволява накисване, оставете я за половин или час.

Проверете дали петната по дрехите са изчезнали. Ако не, по-добре сменете водата и разредете праха отново. След това изтъркайте с четка или върху дъска (ако използвате специална дъска за пране с оребрена повърхност). Това може да се направи с артикули като ризи, тениски, дънки, но внимавайте с дантелено бельо, пуловери и други деликатни артикули, за да не повредите тъканта.

Изплакнете и изстискайте

Изключително важно е да изплакнете дрехите възможно най-добре. Ако прахът остане, той може да повреди тъканта. Използвайки студена или топла вода, изплакнете дрехата, докато водата стане бистра.

Внимателно изцедете нещата – няма нужда да усуквате и разтягате, достатъчно е леко „стискане“. Някои неща, като пуловерите, изобщо не трябва да се изцеждат. Просто оставете излишната вода да се отцеди и ги поставете върху кърпа, за да изсъхнат, в противен случай плетените неща ще загубят формата си. Обикновено спално бельо и дрехи могат да бъдат окачени на сушилня и оставени да изсъхнат на въздух.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!