You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Направи си сам: Чаша с декорация от полимерна глина

Направи си сам: Чаша с декорация от полимерна глина

Да подарите чаша е нещо много тривиално, но ако е направена със специална декорация от полимерна глина – това е перфектна изненада!

Какво подаряват хората, които малко се познават, които нямат много пари, на лелката в детската градина, на учителката в началния курс в края на учебната година?! – Чаша! С красива картинка, зодия или мило послание, нещо, което със сигурност ще ползват.

Лошото е само, че повечето хора избират клишето и така „виновникът” за фирменото парти или добрата жена, която отглежда децата ни се сдобива с цял сервиз, дори рафт с еднакви, скучни чаши.

Съвсем друго би било, ако получаваха нещо също толкова просто, но единствено по рода си. Украсено с декорация, дълго избирана или правена. Да си личи отношението и вниманието!

Оказва се, че има подходяща чаша, която да зарадва всеки – това е тази, която собственоръчно и прецизно сме декорирали с полимерна глина!

Няма вариант да сбъркате с нея – не струва много консумативи, задължително ще влезе в употреба, ще се отличите от цялата тълпа и ако се окажете истински сръчни – може да поставите с това началото на нов, успешен бизнес!
Направи си сам: Чаша с декорация от полимерна глина стъпка по стъпка

 

Как се декорира чаша с полимерна глина?

Полимерната глина е материал, подходящ както за възрастни, така и за деца. Те е удобен, нетоксичен и не провокиращ алергии материал. Глината е толкова мека и еластична, че не затруднява дори начинаещите.

Готовите изделия се сушат във фурна за по-голяма здравина, така че ще служат на собствениците в продължение на много години. Във връзка с тази особеност на сушенето, препоръчва се глината да се оцветява с багрила, които не губят цвят.

В крайна сметка, преди да започнете работа, се запасете с:
Полимерна глина в различни цветове за по-нататъшно изпичане – най-популярна е FIMO, но може да използвате и Sculpey, Kato PolyClay, PREMO!и всички други подходящи марки, които ще откриете в хоби-магазините или книжарниците с художествени материали.

Топлоустойчиво лепило
Чаша, която ще украсите
Кръгла форма с диаметър 2,5 см (може да бъде изрязана от шаблон от хартия);
Нож (можете да използвате канцеларски) или лезвие;
Клечки
Пособия за моделиране
Лак, с който да покриете декорацията преди изпичане и синтетична четка за разнасянето му
Лакочистител
Машина за паста, точилка за валцуване на глина или просто стъклена бутилка.

Декориране на чаша с полимерна глина – стъпка по стъпка:

Преди да работим с полимерна глина, винаги избърсваме ръцете си с мокри кърпички.

След това започваме да омесваме бялата полимерна глина. С помощта на точилка или машина за макаронени изделия ние разточваме глина 1,5-2 мм и изрязваме необходимите елементи с помощта на форма или шаблон – с тях ще конструираме желаната формичка.

С някое от пособията за моделиране оформяме елементи. Ако правим човечечета, правим очички, носле, усмивка. С пастели тонираме, с ножче почистваме там, където е необходимо и накрая с четка минаваме, за да постигнем гладкост на изображението.

По същата процедура минават останалите елементи – разточва се конкретния цвят глина, изрязва се, закрепяме, тонираме с пастел, почистваме излишното с ножче и минаваме с четчицата.

След като сме оформили фигурките, ръчички, крачета, аксесоари, време е да се занимаем с най-фините елементи.
Направи си сам: Чаша с декорация от полимерна глина стъпка по стъпка
Може да ги направите с полимерна глина или със съвсем тъничка четка да ги изрисувате с бои за стъкло.

На този етап можете да завършите и поставите чашките за печене във фурната (при температурата, посочена на опаковката).

След изпичане изчакваме пълното охлаждане, с игла внимателно отделяме от чашата декорацията от глина, обезмасляваме и отново я залепваме върху чашките. Фигурите, залепени за лепило, не издържат на температурни крайности, когато се използват, затова я залепваме върху бижута с епоксидно лепило. Най-отгоре с матов и лъскав лак за полимерна глина.

Добавят се надписи и контури по желание.
Направи си сам: Чаша с декорация от полимерна глина
За още по-атрактивен външен вид, може да украсите накрайника на лъжичка или чинийката на чашката с общ декоративен елемент. Тогава се създава впечатление за цялостен подарък, истински ръчно направен шедьовър! В такъв вид нещо толкова просто като чаша за кафе би била прекрасен подарък за Свети Валентин, 8ми март, 24ти май, рожден и имен ден и всички други възможни празници!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
error: Content is protected !!