You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Направи си сам: Флорариум – приказна градина в стъкло

Направи си сам: Флорариум – приказна градина в стъкло

С красиво оформен флорариум ще компенсирате студенината дори на най-модерния интериор

Ако сте влюбени в природата, а се налага да живеете и работите в „клетка от бетон”, ако обичате да създавате и съзерцавате красотата, а нямате градина – създаването на флорариум е идеалното хоби за вас!
florarium
Дори да не сте от хората, които залитат по всяко модно забавление, със сигурност няма да останете безразлични към това! Създаването на мини-градина се радва на изключителен и обясним интерес – то намира решение за всички потребности на човека!
florarium 2
Един красиво оформен флорариум е парче „открадната красота” от природата. Той стои прекрасно на всеки интериор – дори на ледения хай-тек или фюжън дизайн. Да го направиш е малко предизвикателство, но е по силите на всеки. Започнете с един и ще видите колко лесно ще се увлечете по това хоби. Когато се направят добре, тези мини градини са истински шедьоври!

Какво ви е необходимо?

– Изберете подходящия стъклен съд: Основното тук е да е достатъчно дълбок за корените на растението. За флорариум е подходящ всеки съд от стъкло: аквариум, ваза, чайник, абажур, голяма чаша, бутилка с широко гърло, аптекарска колба

– Изберете подходящо растение: Почти всяко некапризно растение може да се използва за мини градина. Изберете няколко растения със сходни характеристики, които могат да растат заедно. Класическата комбинация за флорариум са папрати, мъхове, сукуленти, кактуси и други.
florarium material
– Запасете се с материали: Грунд, който има добри дренажни свойства – може и с добавен блатен мъх; Речни камъчета и дребен чакъл – изглеждат чудесно и също имат прекрасни дренажни свойства; Активен въглен – ако съдът все още няма дренажни отвори, задължително се добавят; Мъх – изглежда чудесно като пълнеж и попива излишната влага; Инструменти и лейка за посаждане и обгрижване на растенията; Украса – всякакви мини джудженца, светещи камъчета, раковини или каквото и да е било друго

„Направи си сам” – флорариум: Стъпка по стъпка

Хубаво измийте, почистете и подсушете стъкления си контейнер.

Добавете дренаж – Подреждате чакъл, речни камъчета, активен въглен. Тази смес трябва да покрие дъното и да е с дебелина 2,5 см.

Добавяне на слой от мъх. Това ще попречи на почвата да пропадне и ще абсорбира излишната влага.

Покрийте с грунд – В зависимост от дължината на корените и размера на флорариума ще се нуждаете от определена дебелина на грунда. Сложете между 5 и 8 см. Леко притискайте почвата, за да се отстранят въздушните джобове и за изглаждане на повърхността. Направете малки дупчици, където да посадите растенията.
florarium DIY
Извадете разсада, внимателно отстранете полепналата почва по коренчетата и с леко притискане засадете във флорариума.

След като сте засадили всички видове растения, добавете внимателно украсата.

Полейте съвсем малко – напълно ще е достатъчно.

Грижа да мини градината

Поливане – по правило закрития флорариум не се полива често, но откритият се нуждае от вода два пъти седмично. За сукулентите и кактусите – вода само веднъж месечно.

Поддържайте чистотата и здравето на растенията в мини градината си. Ако забележите гниене или болест при някои от растенията, моментално ги махнете.
florarium grija
Проветряване – Ако вашият флорариум е закрит, периодично го проветрявайте. Особено, ако забележите конденз или увяхване, това е задължително.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!