You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > (Не)обикновените български учители, които писаха история с просвета

(Не)обикновените български учители, които писаха история с просвета

Преподаването не е обикновена професия, а мисия, способна да променя света

Да си учител не означава просто да си „предадеш” урока. Трябва да си малко родител, много психолог, приятел, възпитател, критик, вдъхновител. Ако си достатъчно добър, ще останеш в сърцата и съзнанието на учениците си. Ако си изключителен – ще влезеш в историята.

Много популярни личности са преподавали в един етап от живота си. Малцина обаче са останали в паметта на хората с просвещението и на деца, и на обществото, като цяло:

Бачо Киро

Век преди да го запишат в учебниците като участник в българското освободително движение, даскал Киро е духовен лидер на населението на Бяла Черква, Търновско. Осиротелият син на говедар преминава през трудния път на самообучението, за да има образование.
Известни български учители
Печели авторитет сред българи и турци. Предизвиква малка просветителска революция с Взаимоучителната метода, но и пише стихове, възпитава в патриотизъм учениците си, учредява първото селско читалище и селски театрален състав, издава книги. Обесен е като въстаник през 1976, но през четиридесетте си години живот живее като човек, изпълнил мисията си на просветител.

Панайот Пипков и Стоян Михайловски

Известни български учители
За Панайот Пипков музиката е съдба, а Стоян Михайловски дълги години се занимава с право и политика. Значителна част от живота си обаче са учители и използват силата на талантите си в това. Мнозина не знаят подробности за живота им, но вече няколко поколения българи изпитват трепет, чувайки техния химн на българската просвета – „Върви, народе възродени!”

Анастасия Желязкова

Днес се знае малко за нея, но Анастасия Желязкова посвещава живота си на това да пали пламъка на познанието сред съвременниците си. Родена в семейството на заможен чорбаджия, тя има шанс да получи добро образование в Цариград. Когато се завръща в родния Калофер, става учителка.
Известни български учители
Независимо, че се омъжва за лекар, тя не се отказва от преподаването. Успоредно с това се занимава с благотворителност и обществена дейност. Наред с всеотдайността и щедростта си „на ползу роду”, тя е сред първите последователи и разпространители на учението, проповядвано от Петър Дънов.

Екатерина Каравелова

Тя е съпруга на министър председател и майка на дъщери с драматична съдба. Преди да бъде всичко това, Екатерина Пенева – Каравелова е учителка и видна обществена деятелка. Тя преподава от 17-годишна и с някои прекъсвания продължава да го прави дори когато мъжа ѝ е на власт.
Известни български учители
Най-известна е с политическата си дейност и активна гражданска позиция до залеза на дните си.

Калина Малина

Известни български учители
Почти никой не знае коя е Райна Иванова Радева-Митова, но всяко българско дете е израснало с творчеството на Калина Малина. Тя добре знае как да достигне и остане в сърцата на най-малките. Дълги години преподава и въпреки изпитанията в учителската професия, не престава да ги обича. Пише първия роман за деца у нас.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!