You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Никола Тесла: На границата между фантазията и реалността

Никола Тесла: На границата между фантазията и реалността

Личността на Никола Тесла е една от най-интересните в историята на науката

Роден е на 10 юли 1854 г. в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия). По произход е етнически сърбин, но впоследствие приема американско гражданство. Баща му е свещеник и първоначално иска да го обрече на духовна дейност. Когато обаче Тесла завършва гимназия, се разболява от холера. На легло е близо девет месеца, а бащата си обещава, че ако синът му оцелее, ще го изпрати в най-доброто инженерно училище.

Никола Тесла е една от емблемите на нашето време
Никола Тесла е една от емблемите на нашето време
Снимка: pikist.com

За щастие, Никола надмогва болестта и дори успява да избегне тригодишна военна служба, като се укрива при свои роднини. Така той прекарва 1874 г. в гората, като изследва планините, облечен като ловец. Самият учен твърди, че контактът му с природата му е помогнал да се възстанови психически и физически от болестта. Творбите на Марк Твен пък, които чете и препрочита по това време, имат най-важната роля във възстановяването му.

Този период му повлиява благотворно и година по-късно младежът се записва в Техническия университет в Грац, за да учи електроинженерство. Първата му година като студент преминава повече от успешно. Той не пропуска нито една лекция и взема над два пъти повече изпити от необходимото. Оценките му, разбира се, са отлични и дори получава похвално писмо от декана на университета. Същевременно работи усърдно и често получава обвинения от професорите, че се преуморява.

В края на втората си година изненадващо губи стипендията си и за нещастие, се пристрастява към хазарта. Задлъжнява към семейството си, но своевременно съумява да преодолее зависимостта си. По данни на самия университет той спира да посещава лекции в края на третата си година. Така според някои никога не получава оценки за последния семестър от следването си и на практика не успява да завърши. Други обаче твърдят, че се е сдобил с бакалавърска степен.

През 1878 г. Никола Тесла напуска Грац и прекратява контактите си със семейството. Близките му дори смятат, че се е удавил. Малко по-късно отношенията им се възстановяват и баща му успява да го убеди да се запише в Карловия университет в Прага. След смъртта на бащата обаче вечният студент отново прекратява следването си.

Междувременно Тесла работи като помощник-инженер в Марибор, главен инженер в Националната телефонна компания в Будапеща, електроинженер в Париж. Забележителният напредък на електрическата индустрия в САЩ привлича вниманието му и в крайна сметка през 1884 г. се премества в Ню Йорк.

След като работи в продължение на година в компанията на Томас Едисън, става известен в бизнес средите. И макар да подава оставка след своеобразен конфликт с началника си, предложенията към него валят. Тези среди обаче се възползват от гениалността му и на практика не му предлагат нито адекватно възнаграждение, нито заслужено място в индустрията. На всичкото отгоре, след като Тесла не приема подаяния, става обект на много мръсни номера и дискредитиране.

След едногодишен период на неуморна работа, при това каквато намери, ученият създава компанията си – “Тесла Къмпани Арк Лайт”. Тя обаче е само средство към постигането на другите му цели. Дейността му е разнопосочна и във всяка от областите, в които работи, е блестящ. Патентова редица открития, а впоследствие само най-важните, за да компенсира разходите си. И макар често животът да го поставя на колене, винаги намира начин да се измъкне.

В края на земното си съществуване Никола Тесла е ударен от лек автомобил. Счупено ребро предизвиква възпаление на белите му дробове, което се превръща в хронично заболяване. Прекарва последното си време на този свят прикован на легло. Умира от сърдечна недостатъчност в нощта на 7. срещу 8. януари 1943 г. Предвид неговата ексцентричност и желанието му никой да не го безпокои, тялото му е намерено два дни след смъртта му. Урната с пепелта му е предоставена на гробището в Ню Йорк, а впоследствие останките му са преместени в музея в Белград.

И ако неговият живот е познат почти до основи, все по-голям интерес буди личността му. Смята се, че Никола Тесла е една от най-странните личности на своето време. Изключително слаб е и неслучайно дори визията му е интересна за учените. Владее 8 езика и притежава фотографска памет. Обрича се на безбрачие, макар да е изключително интересен за жените. Ръководи се от разбирането, че жените пречат на науката, и предпочита да не се обвързва.

Част от особеностите му все още привличат вниманието на любопитните. В определен период от живота си Тесла дори има халюцинации, при това свързани не само с ежедневието, но и с научната му дейност. Не обича да докосва хората, дори при здрависване, и съвсем открито заявява, че не понася пълните хора. Допирът до коса за него е крайно неприятен. Има специфичен интерес и към числата. Обича да брои стъпките си и да изчислява вместимостта на чаша кафе или купа със супа. Числото 3 е важна част от живота му. Мие ръцете си по три пъти на ден, обикаля и сградата три пъти, преди да влезе вътре. Последните десет години от живота си живее в стая 3327 на 33-ия етаж в хотел “Ню Йоркър”.

Научната му дейност за пореден път разкрива неговата гениалност. Някои от изобретенията му днес са съвсем естествени за нас и малко хора знаят, че ги дължим именно на него. Други хрумвания все още са обект на интерес от страна на науката и макар да не се потвърждава авторството им, до голяма степен има вероятност да са принадлежали именно на Тесла.

Сред най-големите му успехи на технологичното поле са: дистанционното управление, безжичното предаване на радиосигнали, променливият ток, електродвигателите, флуоресцентната светлина, безжичният пренос на енергия, прототипът на първия електромобил… В началото на 20. век ученият проектира и международна безжична система за предаване на информация и енергия, която на практика напомня за съвременния интернет. Смята се, че с избухването на Първата световна война проектът не успява да се осъществи. Сред изобретенията му е и първата “летяща” чиния – антигравитационна машина, за която дори получава патент. Идеята му е тя да се захранва от кули за безжичен пренос на ток, отново негово хрумване. За съжаление, проектът не се осъществява, защото безжичните предавателни станции стряскат хората с пари и изобщо корпорациите в бизнеса.

Така технологичният напредък в 21. век до голяма степен се дължи именно на големия изобретател от 20-и. Идеите на Никола Тесла понякога противоречат на логиката и здравия разум. Смята се, че са на границата между фантастиката и реалността. След смъртта му интересът към работата му е толкова голям, че конспираторите са на мнение, че правителството засекретява проектите му. И може би те никога няма да станат обществено достояние.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!