You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Никулден (6 декември) – Традиции и обичаи в деня, в който почитаме закрилника на рибарите

Никулден (6 декември) – Традиции и обичаи в деня, в който почитаме закрилника на рибарите

На Никулден очакваме първия сняг, ядем риба, въпреки Коледните пости и правим специални ритуали за здраве и богатство

Никулден се празнува на 6 декември, за да почете паметта на Свети Николай (Никола) Мирликийски Чудотворец. Светецът се приема от народа за покровител на хората, обвързали живота си водата – моряците и рибарите, както и на банкерите и търговците.

На този ден не пропускайте възможността да уважите най-близките си с имена Никола, Ненко, Нино и всичките им производни, съветват от woman-onthe-top.net.

Техният светец е роден през 270 година след Христа в Патара – Ликия, днес – Турция.

Съвсем млад раздава бащинията си на децата и бедните в родния си град. Откупувал роби и помагал на несретници. За него се носят такива легенди, че дори в негова чест западния свят го приема за първообраза на Дядо Коледа.

Православната църква го приема за закрилник на мореплавателите, уповавайки се на легенда, че спасил с молитви моряците, които плавали към Божи гроб. Друг мит за него твърди, че запушил с шаран дупка в кораба, откъдето идва и традицията точно тази риба да присъства в празничното меню. Разказват, че светецът възкресил моряк, починал след като паднал от най-високата мачта.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

Фолклорът е съчетал християнският образ с езическия бог Посейдон. В народните вярвания той е не просто покровител на океаните, моретата, реките и езерата, но и причинява бурите и ураганите, когато е разсърден от неверници. По тази причина до ден-днешен на 6 декември – Никулден моряците слизат от кораба-майка, за да празнуват на сушата.
sv nikolay nikulden
Свети Николай предава Богу дух на 6-ти декември 345 година, затова Църквата почита паметта му на този ден.

Поверието гласи, че точно Свети Никола носи първия сняг, който пада бялата му брада.

На този ден се събира цялото семейство, а празничната маса не се почиства, “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.”

У нас е прието на Никулден да се готви шаран. Приема се и друг вид риба, стига да е люспи. Гостите се гощават с рибник (шаран изпечен в тесто) и традиционен обреден хляб, които се осветява в църквата.

Никулден в детските очи
Никулден в детските очи

Докато почиствате рибата, внимавайте да не настъпите люспа, паднала на земята. В противен случай ще ви застигне болест или дори – смърт. Най-големите люспи на шарана се слагат в портфейла – води до берекет и пари до другия Никулден. Костите на рибата се закопават в земята или поне се пускат в течащи води, за да се множи семейното имане.

Костта от главата на шарана (която има форма на кръст) се използва от младите майки за талисман, който пази малките деца от болести.

Ако сте замислили курбан, Никулден е идеален ден за рибен курбан. Тогава шарана се пълни с ориз и орехи и се прикадява с тамян. След като се раздели на парчета се раздава за здраве

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!