You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Опра Уинфри: Животът ме захвърли в гетото, но аз сама изковах бъдещето си!

Опра Уинфри: Животът ме захвърли в гетото, но аз сама изковах бъдещето си!

Опра Уинфри живее живот като от холивудски филм

Тя е актриса, тв водеща, продуцент, филантроп, лидер, жена и легенда. С две думи: Тя е Опра Уинфри. Една от най-влиятелните жени на планетата буди страхопочитание и респект у световни лидери, а животът й изглежда като сбъдната мечта.

Но легендата на медийния свят невинаги е била жена на върха. В живота й има много трудни моменти и тежки изпитания, които я бележат и я правят по-силна. Самата Опра често казва за себе си, че е израснала в гетото, но гледа на себе си, като на човек, който просто от рано работи упорито за успеха си. „Не се приемам като отхвърлено момиченце от гетото, станало случайно звезда. Работя от самото си раждане за успеха си и той най-после е факт“.

Как малкото момиченце, което едва не влиза в затвора, стана легенда в очите на милиони? Историята на живота й прилича на холивудски филм, достоен за Оскар.

Опра Уинфри - малкото момиченце, което се превърна в легенда
Опра Уинфри – малкото момиченце, което се превърна в легенда

Дете на случайността

Септември 1953 година. По прашните улици на провинциалното градче Косцюшко преминава един уморен, мръсен войник. Името му е Върнън Уинфри и той се прибира за отпуск в Нешвил. Съвсем случайно зърва красиво тъмнокожо момиче — Вернита Лий.

Взаимното привличане е моментално и двамата прекарват вечерта заедно. Но на следващия ден Върнън Уинфри потегля на пътя си, забравил за случайната среща с непознатото момиче.

За Вернита тази среща също би могла да се окаже просто мимолетна, ако през август 1954 година не й се налагаше да изпрати писмо до прашния уморен войник. в плика има откъс от вестник със съобщение за раждането на момиченце с необичайното име „Орпа“, което по-късно тя променя на „Опра“. И съобщение от Вернита: „Роди ти се дете, изпрати пари или дрехи“.

Безгрижие

През 50-те години американския юг е беден, изостанал край, а Вернита безработна. За да се прехранва, тя пътува чак до Милуоки, в северната част на САЩ, оставяйки детето си само. Малката Опра е поверена на грижите на баба си Хети Мей и дядото Ерлес. Баба и е строга, но добра, но дядо й често избухвал и тормозел съпругата си. До толкова, че понякога съседи идвали, за да й помогнат да се отърве от него.

Първите шест години Опра живее в бедната ферма, където тича боса, храни прасета и пилета, а в неделя баба й я води в църквата, където рецитира пред миряните.

„Още на три години рецитирах в църквата. Свещеникът приключваше с проповедта и казваше „А сега малката госпожица Уинфри ще ви изрецитира нещо. И аз започвах: „Исус възкръсна на Великден! Алилуя, Алилуя, пеят ангелите“. Баба ми беше щастлива“, спомня си тя.

Докато възрастните се възхищавали на гласа й, връстниците й се шегували с нея и я наричали „проповедничката“ и „малкия Исус“.

Щастливото детство свършва, когато на шест години малката Опра се мести при майка си и в Милуоки. Вернита, междувременно работи като прислужница и чистачка в болницата и ражда още една извънбрачна дъщеря — Патриция. Тогава Опра попада в съвсем друга среда — в мръсен апартамент под наем, в центъра на гетото с бебе полусестра. Майка й дълго време се опитва да се омъжи за бащата на Патриция, но накрая осъзнава, че това няма да се случи.

Между два свята

Когато Опра е на осем, тя е изпратена при баща си в Нешвил. Баба й и дядо й вече са твърде стари, за да се грижат за неспокойното „живо“ момиче, което за една година успява да завърши два класа. Така че Вернита си спомня за Върнън и му изпраща дъщерята, който той никога не е виждал.

В Нешвил Опра попада в съвсем различен свят. „Баща ми имаше съпруга Зелма, която беше домакиня. Той ръководеше собствена бръснарница, но нямаха други деца. Те се зарадваха, когато заминах да живея при тях. Зелма беше доста строга — караше ме да пиша преразкази на книгите, които съм изчела, учеше ме на морал и дисциплина. В началото ми беше трудно, но свикнах и дори бях щастлива там“, разказва още Уинфри.

Но точно когато тримата успяват да изградят някаква нормална връзка и да заживеят като семейство, майката на Опра си я взима обратно в Милуоки.

Краят на детството

Опра е на 9 години, когато преживява най-големия си кошмар — насилена е. Момичето постоянно е трябвало да дели стая с роднините на майка си, полусестра си и полубрат си и приятелите на майка й, идващи постоянно в малкото жилище. Често била принудена да спи в леглото с 14-годишния си братовчед, който една нощ я нападнал. „Никой не се впечатли от това, дори баба ми. Усещах, че се случва нещо нередно, но ме задължаваха да мълча. По-късно осъзнах, че като спя с мъжете мога да ги контролирам. Използвах това и следващите години често получавах онова, което искам, по този начин“, споделя в мемоарите си Опра.

Едва на 14 тя ражда дете, което умира няколко дни по-късно. Разтърсена до дъното на душата, бъдещата звезда започва да тормози роднините си, както те са тормозели нея. И се превръща в кошмар за семейството.

Бурна младост

След като няколко пъти ограбва майка си и съвсем излиза от контрол, Вернита решава да я прати в изправителен дом. Но там няма свободни места и тази случайност е решаваща. Майка й я връща при баща й в Нешвил, където непокорната тийнейджърка е изпратена да работи, за да печели парите си сама. Още преди да завърши гимназия, тя получава предложение да работи в местното радио, където печели по 400 долара на месец.

„Това бяха първите ми спечелени пари. Осъзнах, че има и други начини да успея“, споделя още Уинфри.

Самоуважението й нараства, когато през 1971 г. е избрана за зрелостничка на годината и получава стипендия за университета в Тенеси. Въпреки че никога не е била красавица, печели и конкурса за Мис Нешвил, благодарение на чаровното си изпълнение, а може би и връзките в общината.

След това, без ничия помощ е избрана за черна Мис Тенеси. Почетните титли и помогнали да започне в нешвилската телевизия WLAC-TV, където придобива опит и репутация на журналист, който е в състояние да реагира бързо, да анализира ситуацията и да води емоционални разговори с главните герои в новините. В телевизията се запознава и с голяма любов на живота си, колегата Били Тейлър. А като абсолвентка получава предложение за работа в голямата телевизия WJZ-TV в Балтимор през 1976. През 1983 тя се мести в Чикаго в WLS-TV’.

Раждането на една легенда

Именно в Чикаго Опра осъзнава, че бизнеса и телевизията са неразривно свързани. И колко са скъпи минутите. Тук тя играе и ролята на балансьор — учи се да води новините с друг колега. Застъпването на Опра обаче води до някои малки сензации — тя започва да съчувства на своите гости, да говори с тях. Това пречи на нейните работодатели, които са готови да я изгонят, но имат подписан 4-годишен договор с младата звезда.

След девет месеца в новините, проблемът най-накрая е решен. Вместо да бъде уволнена, Опра е прехвърлена в сутрешна програма и й дават да води предаване на живо. Холивуд започва да чука на вратата й, когато Куинси Джоунс я вижда по телевизията и я препоръчва на Стивън Спилбърг за филма „Пурпурен цвят“. Спилбърг е удивен от нея на прослушването и тя веднага получава ролята на робинята София. И въпреки че често е канена в различни филми, Опра остава вярна на телевизията. От 1985 г. нейното шоу започва да носи името „Шоуто на Опра Уинфри“ и е удължено на цял час, а на следващата година започва да се излъчва не само в Чикаго, но и в цялата страна. Тогава тя подписва договор, с който се превръща в най-добре платената американска телевизионна водеща.

„Шоуто на Опра Уинфри“

с „Шоуто на Опра“ Уинфри предизвиква революция в телевизията. Не само заради това, че поставя публиката в центъра на събитията, но и заради това, че самата тя не се бои да говори за себе си пред ТВ камерите, да говори за най-личните си проблеми, да разказва открито за своите травми и рани. „Превърнах раните си в мъдрост“, споделя по-късно Опра. Психолозите, че е превърнала предаването си в „групова тв психотерапия“ за нещастни хора. Но тя се превръща в звезда, която мнозина разпознават като своя сродна душа. Именно заради умението й да ги разбира, и да им съчувства.

В своето шоу Опра успява да интервюира и най-големите звезди, особено тези, които не са в настроение за публични изяви. През 1993 г. предаването, в която неин гост е Майкъл Джексън е гледано от 62 милиона души. А когато Никол Кидман се разплаква пред нея, светът замръзва. „Едва тогава осъзнахме, че тази жена не е буца лед, а човешко същество. За първи път я виждаме с други очи“, пишат милиони фенове на предаването, след интервюто с носителката на „Оскар“.

Признания и филантропия

Наградите валят към Опра като дъжд. Над 25 пъти тя получава наградата „Еми“, а когато получава и награда за цялостно творчество, твърдо отказва следващи номинации.

Опра Уинфри е най-богатата американска телевизионна звезда и чернокожо момиче в света. Списание „Форбс“ я сложи на 15-то място по богатство в света, а няколко години подред се нарежда в челната десетка на най-влиятелните личности на планетата.

Въпреки славата и парите, тв водещата не се интересува от тях. „Не е важно колко сте влиятелни и могъщи, освен ако не използвате успеха за добри дела“, казва звездата.

И го доказва.

Тя не пази парите само за себе си. Вместо това непрекъснато прави подаръци на хората, които обича. Подаря им автомобили, пътешествия, ваканции на стотици хиляди долари. Опра е прочута и с филантропските си изяви. Тя строи училища за децата в Южна Африка, дава милиони за благотворителност в Индия. Със състояние от на 2,7 милиарда долара, тя е най-богатата чернокожа жена на планетата и най-влиятелната. Междувременно, благодарение на „Ангелската мрежа на Опра“ набира милиарди за благотворителните си каузи.

През 2011 година Опра създава собствен тв канал, по който излъчва предаването си. OWN: The Oprah Winfrey Network е нейната сбъдната мечта. Неслучайно тя казва след успеха му: „Най-голямото приключение, което може да ви се случи, е да живеете живота на мечтите си.“

Малко преди това стартира и списанието й „O, the Oprah Magazine“, което се превръща в най-четеното в Америка. Над 2 милиарда души всяка седмица го купуват.

Ефектът „Опра“

Опра Уинфри е толкова влиятелна и известна, че може да повлияе дори върху световната икономика. Или най-малкото американската. Преди няколко години тя заявява в едно интервю за говеждото месо. „Вече ще се въздържам да ям бургери“. В резултат на това животновъди я съдят за резкия спад в търговията на месо и загуби за над 12 милиона долара на месец. За щастие съдът я признава за невинна.

Не по-малък ефект предизвиква и „Читателският клуб на Опра“. Тя събира свои приятели, с които веднъж седмично да обсъждат книги по телевизията. Кръгът се превръща в най-влиятелния в страната. И е знаков за издателствата, както и за авторите. Всяка книга препоръчана там се превръща в бестселър. А редица автори се надпреварват да представят книгите си именно там.

На върха на света, но нещастна в любовта

Въпреки че има всичко, за което е мечтала, Опра така и не е благословена с повече деца. След смъртта на първото си бебе, когато е на 14, тя така и не успява да забременее отново. И въпреки че вече 20 години живее с любовта на живота си Стедман Греъм, те така и не се радват на деца. Затова и при създаването на училището „Africa’s Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls“, тя казва на момичетата в него „Сега вие сте мои дъщери“. Освен този център, тя създава и много други училища, които лично финансира.

Послания за успеха

Освен филантроп и медиатор, Опра Уинфри е и ментор на мнозина, които мечтаят да успеят, точно като нея. Тв водещата дори използва личната си история, за да ги мотивира. А биографията й се превръща в настолна книга за милиони хора по света. Сред многобройните съвети на Опра, се открояват няколко вдъхновяващи цитата. Ето как тя насърчава себе си и милиони други по света, да продължат напред и да успеят.

Има много неща, които трябва да докажа на себе си. Едно от тях е, че мога да живея живота си без страхове“

„Страстта е енергия. Почувствайте силата, която идва от фокусирането на това, което ви вълнува. „

„Вярвам, че във всеки от нас има нещо специално, което е единствено за него, също като пръстовите отпечатъци.“

„Най-добрият път към успеха е да откриете това, което искате.“

„Щастието не е в парите, нито в сбъднатите мечти. Това, което наистина всички ние искаме, е да сме заобиколени от хора, които обичаме и ценим,  и хора, които също ни ценяват. И само тогава ние сме истински богати и щастливи.“

„Колкото повече прославяте своя живот, толкова повече имате какво да празнувате.“

„Ако не можем да станем това, което трябва да бъдем, тогава ни остава това, което сме.“

„Мислете като лидер. Лидерът  не се страхува от провал. А всеки провал е важна стъпка по пътя към успеха. „

 

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close